Kesihatan

Ayuh, ketahui makanan yang menyebabkan sembelit ketika berpuasa

Jenis makanan tertentu boleh membuat anda lebih mudah terkena gangguan pencernaan, termasuk sembelit. sekarangUntuk memastikan penghadaman berjalan lancar semasa berpuasa, terdapat beberapa makanan yang menyebabkan sembelit yang perlu dibatasi ketika berbuka puasa atau sahur.

Berdasarkan kajian, sembelit atau sukar buang air besar lebih kerap berlaku ketika berpuasa. Selain kekurangan pengambilan cecair dan serat, sembelit semasa berpuasa juga dapat terjadi kerana terlalu banyak makan makanan tertentu. Ayuh, ketahui lebih lanjut makanan apa yang menyebabkan sembelit ketika berpuasa!

Pelbagai Makanan Yang Menyebabkan Sembelit

Untuk berpuasa cepat dan mengelakkan sembelit, anda perlu menghadkan pengambilan pelbagai makanan yang menyebabkan sembelit, seperti:

1. Daging merah

Daging merah mengandungi banyak protein dan lemak. Kedua nutrien ini lebih sukar dan memakan masa lebih lama daripada karbohidrat. Itulah sebab mengapa makan terlalu banyak daging merah ketika berpuasa berisiko menyebabkan sembelit.

2. Susu dan produk tenusu

Mengonsumsi terlalu banyak susu dan produk tenusu, seperti keju, yogurt, dan ais krim, juga boleh membahayakan sembelit. Ini dikaitkan dengan kandungan protein dan laktosa yang tinggi dalam susu.

3. Makanan yang diproses

Makanan yang menyebabkan sembelit pada puasa berikutnya adalah produk makanan yang diproses, seperti sosej, daging kornet, daging lembu, ham, dan tuna kaleng atau sardin. Walaupun praktikal untuk disediakan sebagai makanan iftar atau sahur, makanan yang diproses umumnya mengandungi lemak dan garam yang tinggi. Ini menjadikan tubuh harus bekerja lebih keras untuk mencernanya, yang boleh mencetuskan sembelit.

4. Makanan tinggi gula

Makan terlalu banyak makanan yang tinggi gula, seperti kue lupis, kompot, atau biji salak, dapat membuat anda sembelit. Sekiranya anda ingin makan makanan manis, anda digalakkan memakan buah-buahan, seperti kurma, yang kaya akan serat dan dapat mencegah sembelit.

5. Goreng

Makanan goreng memang menggoda, terutamanya untuk dimakan ketika berbuka puasa. Walau bagaimanapun, makanan goreng tinggi lemak, menjadikannya lebih sukar dicerna. Oleh itu, pengambilan makanan goreng mestilah terhad sekiranya anda tidak mahu mengalami sembelit ketika berpuasa.

6. Telur

Selain mengandung protein tinggi, telur tidak mengandungi cukup serat untuk membantu prestasi pencernaan. Agar pengambilan telur tidak menyebabkan sembelit ketika berpuasa, disarankan untuk menambahkan sayur-sayuran ke telur olahan yang anda makan.

7. Makanan segera

Makanan segera, seperti kentang goreng, burger, dan pizza, sangat menggoda, tetapi makanan jenis ini termasuk makanan yang menyebabkan sembelit. Makanan segera boleh menyebabkan sembelit kerana rendah serat dan tinggi lemak.

Cara Mengatasi Sembelit

Selain membatasi pengambilan makanan yang menyebabkan sembelit, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah sembelit ketika berpuasa, termasuk:

1. Tingkatkan pengambilan makanan berserat

Untuk mengatasi sembelit ketika berpuasa, tambahkan makanan berserat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, ke menu iftar atau sahur. Makanan berserat dapat menjadikan najis lebih lembut, sehingga berkesan mencegah sembelit.

2. Meningkatkan penggunaan air

Selain meningkatkan pengambilan serat, anda juga disarankan untuk minum lebih banyak air. Pengambilan air yang mencukupi bukan sahaja menjadikan badan sentiasa terhidrat, tetapi juga melembutkan najis dan memudahkan pergerakan usus.

3. Bersenam secara berkala

Puasa tidak boleh menghalang anda untuk bersenam. Selain menjaga kesihatan dan daya tahan, bersenam secara teratur selama 30 minit setiap hari juga dapat membantu pergerakan usus sehingga anda menghindari sembelit.

4. Mengambil julap

Sekiranya perubahan gaya hidup telah dilakukan, tetapi sembelit belum dapat diselesaikan, penggunaan julap boleh menjadi penyelesaiannya. Satu jenis julap yang boleh anda cuba adalah salah satu yang mengandungi bisacodyl. Ubat ini berfungsi dengan merangsang pergerakan atau pengecutan usus, sehingga masalah sembelit dapat diselesaikan. Selain itu, julap jenis ini tidak mengganggu keseimbangan elektrolit badan, jadi tidak menjadikan badan lemah ketika berpuasa.

Untuk mengelakkan sembelit ketika berpuasa, mulakan had penggunaan makanan di atas. Paling tidak, lengkapkan menu di iftar dan sahur dengan makanan yang mengandungi serat tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan minum banyak air, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

Walau bagaimanapun, jika aduan sembelit tidak hilang, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang diperlukan. Terutama jika sembelit disertai dengan pendarahan rektum, penurunan berat badan, atau demam.