Kehidupan yang sihat

Kulit gatal pada waktu malam terasa menjengkelkan? Inilah jalan penyelesaiannya

Aduankulit gatal dalam petang boleh menyebabkan rasa tidak selesa mengganggu tidur, dan lebih berisiko untuk menggaru secara berlebihan. Anda yang mengalami aduan ini perlu tahu akal asas untuk itu sehingga dapat mengatasidengan cara yang betul.

Umumnya kulit gatal pada waktu malam disebabkan oleh kulit kering dan perubahan suhu badan pada waktu malam. Selain itu, perkara lain yang juga boleh menyebabkan kulit gatal pada waktu malam adalah psoriasis, eksim, atau gigitan serangga, seperti tungau dan kutu tidur.

Cara Mengatasi Kulit Gatal pada Waktu Malam

Walaupun gatal, cuba jangan menggaru kulit. Menggaru kulit gatal sebenarnya boleh menyebabkan kegatalan pada kulit. Oleh itu, untuk mengurangkan keinginan untuk menggaru, cubalah tidur dengan memakai sarung tangan. Kemudian, pastikan juga kuku anda dipangkas dengan kemas.

Sekiranya gatal sangat sengit, anda boleh menepuk kawasan gatal dengan lembut sehingga gatal reda. Sekiranya kulit gatal pada waktu malam masih mengganggu, anda boleh mencubanya dengan cara berikut:

1. Menjpastikan suhu bilik sentiasa sejuk

Suhu bilik yang terlalu panas dapat mengeringkan kulit, yang boleh menyebabkan keluhan kulit gatal muncul. Oleh itu, pastikan suhu bilik sentiasa sejuk, iaitu sekitar 20−24 darjah celcius.

2. Mengosapukan pelembap

Kulit yang sentiasa lembap akan mengelakkan rasa gatal. Oleh itu, jangan lupa sapukan losyen pelembap selepas mandi. Pastikan anda menggunakan losyen yang tidak mengandungi alkohol atau wangian.

3. Memmemakai baju tidur yang diperbuat daripada bahan lembut

Anda juga dapat mengurangkan gatal dengan menggunakan baju tidur yang terbuat dari bahan lembut, seperti serat kapas semula jadi. Bahan pakaian ini tidak hanya selesa digunakan, tetapi juga menyerap peluh dengan baik.

4. Mengmenggunakan pelembap

Sekiranya anda menghidupkan penghawa dingin di dalam bilik, anda juga perlu menghidupkannya pelembap atau pelembap. Pelembap udara dapat membantu menjaga kelembapan udara dan mencegah kulit anda kering. Sekiranya kelembapan kulit anda terjaga, keluhan kulit gatal pada waktu malam dapat diatasi.

5. Urus tekanan

Tenangkan fikiran anda sebelum tidur, kerana tekanan yang terlalu banyak dapat membuat anda tertekan, dan tekanan yang anda alami dapat membuat gejala gatal menjadi lebih teruk pada waktu malam.

6. Mengambil ubat tertentu

Sekiranya anda mempunyai sejarah alahan dan aduan gatal yang muncul adalah sebahagian daripada reaksi alergi, anda boleh mengambil ubat anti-alergi. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Jangan biarkan kulit gatal pada waktu malam menyeret dan menangani cara-cara di atas. Sekiranya kulit gatal pada waktu malam tidak mereda, berlangsung lebih dari dua minggu, mengganggu tidur anda, atau disertai dengan gejala lain, seperti demam dan ruam kulit, segera berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found