Keluarga

Peranan Ibu dalam Perkembangan Anak

Tidak dapat dinafikan, ibu bapa adalah tokoh utama yang membentuk anak-anak. Peranan ibu bapa, terutama ibu, sangat penting dalam memenuhi keperluan pemakanan, serta merangsang dan memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak setiap hari. Anak-anak dapat membesar dengan sihat, dan kemampuan mereka untuk berkembang dengan baik, tidak lepas dari peranan ibu dan ayah.

Membesarkan dan memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak adalah tugas kedua ibu bapa. Tetapi secara amnya, seorang ibu merasa lebih terikat secara emosi kerana dialah yang mengandung dan melahirkan. Ini diperkuat oleh kajian yang menunjukkan bahawa keterikatan emosi antara ibu dan anak dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh, mencegah penyakit, dan mempertajam kecerdasan (IQ) anak-anak.

Ikatan antara ibu dan anak adalah gabungan kompleks dari aspek psikologi dan biologi. Hubungan antara ibu dan anak boleh mempengaruhi pertumbuhan otak, hormon pertumbuhan, dan keadaan kesihatan umum anak. Oleh itu, ibu harus menjadi nombor satu dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak melalui pelbagai kaedah.

Menyediakan Pemakanan

Dalam kajian yang melibatkan kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, dinyatakan bahawa ibu bapa adalah model peranan kanak-kanak dari segi pemakanan dan diet. Terdapat pelbagai nutrien penting untuk dimakan dalam pengambilan nutrisi anak, seperti:

 • Pelbagai nutrien penting untuk perkembangan anak

  Omega-3 dan omega-6 diklasifikasikan sebagai lemak baik yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi ia mesti diperoleh dari makanan atau susu. Kandungan omega-3 dan omega-6 sangat penting untuk perkembangan dan fungsi otak anak.

 • Sumber nutrien penting

  Makanan yang merupakan sumber omega-3 terbaik adalah ikan, seperti salmon, sardin, dan makarel. Manakala omega-6 terdapat dalam minyak sayuran. Namun, sekiranya penggunaan ikan dan minyak sayuran belum dapat dipenuhi. Ibu boleh memberikan susu formula yang mengandungi omega-3 dan omega-6 untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil. Begitu juga jika anak anda cukup memilih makanan. Omega-3 terdiri daripada EPA, DHA, dan ALA.

  Kandungan nutrien yang tidak kurang pentingnya dalam susu formula terpilih adalah beta glukan, yang merupakan sejenis serat yang dapat membantu menguatkan sistem imun anak. Bersama dengan prebiotik seperti polydextrose (PDX) dan galactooligosaccharides (GOS), nutrien yang terdapat dalam susu juga baik untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan si kecil.

Melaksanakan Tabiat Makan yang Baik

Selain memastikan pengambilan makanan mereka dipenuhi, ibu bapa juga perlu mendidik anak-anak mereka agar mereka mempunyai tabiat makan yang sihat. Sekiranya ibu bapa makan lebih banyak di depan TV atau menjalani gaya hidup yang kurang aktif, kemungkinan besar anak akan mempunyai tabiat yang sama.

Sekiranya ibu mahu anaknya mempunyai tabiat makan yang sihat sehingga mereka dapat membesar dengan baik, lakukan perkara berikut:

 • Jangan terlepas sarapan

  Jadikan sarapan sebagai keutamaan, kerana sarapan menyediakan sumber tenaga bagi otak dan badan anak untuk memulakan hari. Kanak-kanak yang kerap makan sarapan terbukti dilindungi dari risiko kegemukan dan berprestasi lebih baik di sekolah.

 • Hidangkan buah dan bukannya makanan ringan

  Kajian menunjukkan bahawa ibu bapa yang memberi dan menekankan pentingnya buah-buahan dan sayur-sayuran, mempunyai anak-anak yang terbiasa makan makanan yang sihat. Sediakan buah-buahan dan sayur-sayuran dan bukannya makanan ringan yang tidak sihat yang mengandungi terlalu banyak gula, garam, atau MSG.

 • Biasakan makan bersama anak kecil anda

  Selain memilih pengambilan makanan dan susu bayi yang sihat, juga penting bagi ibu bapa untuk mendidik mereka agar terbiasa dengan diet yang sihat. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan, iaitu dengan menjadikan waktu makan pada waktu sarapan dan makan malam sebagai waktu bersama agar ibu bapa dan anak-anak dapat makan bersama, pada kesempatan tersebut Ibu dapat mendidik anak-anak tentang pentingnya pengambilan makanan yang sihat. Biasakanlah agar si kecil tidak terbiasa makan sambil menonton TV.

Merangsang Perkembangan Anak

Memberi khasiat sahaja tidak cukup untuk menyokong perkembangan anak. Sebagai tambahan kepada pemakanan yang lengkap, badan perkembangan anak juga mesti disokong oleh rangsangan yang baik. Rangsangan dalam lima tahun pertama kehidupan tidak hanya memberi kesan positif kepada perkembangan otak anak-anak pada masa ini, tetapi juga kemampuan belajar mereka di masa depan.

Lakukan rangsangan untuk pengembangan kemampuan kognitif, motorik, komunikasi, dan sosial, dengan:

 • Kognitif

  Kognitif adalah kemampuan intelektual, seperti kemampuan membezakan bunyi, tekstur, mengingat, dan menganalisis masalah. Kebolehan kognitif dapat dilatih dengan mengajak kanak-kanak bermain sambil belajar.

 • motor

  Motor merangkumi kemampuan bergerak dan kemahiran koordinasi anggota badan. Kanak-kanak yang mempunyai masalah kemahiran motor mungkin mengalami kesukaran belajar menulis, berenang, menggambar, menari, bercakap, atau melakukan pergerakan yang memerlukan ketepatan, seperti menangkap bola.

  Melatih kemahiran motor boleh dilakukan sejak usia dini, misalnya dengan gim bayi atau gim bayi. Sekiranya anak sudah cukup tua, latihan kemahiran motor juga boleh dilakukan semasa bermain.

 • Komunikasi

  Kemahiran komunikasi kanak-kanak berkaitan dengan kemampuan menulis, membaca, dan menjalin hubungan interpersonal, baik sekarang dan dewasa. Cara melatih kemampuan ini adalah dengan mengajak kanak-kanak bercakap, menyanyikan lagu, dan membaca cerita dongeng, walaupun si kecil hanya dapat berkomunikasi dengan tersenyum atau menangis.

 • Sosial

  Merangsang kemahiran sosial anak-anak dapat dilakukan dengan membiarkan anak-anak bermain dengan anak-anak lain, dan mengajar anak-anak untuk mengenali dan mengawal emosi. Pelbagai permainan yang melibatkan imaginasi juga dapat merangsang kemampuan ini, seperti bermain dengan anak patung dan memasak.

Memantau Pertumbuhan Anak dan Memilih Susu yang Betul

Sebagai ibu bapa yang paling banyak menghabiskan masa bersama anak-anak mereka, adalah wajar untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak mereka. Pertumbuhan dan perkembangan anak dapat dipantau secara berkala dengan membawa anak ke praktik Posyandu atau pakar pediatrik untuk menimbang dan mengukur ketinggian dan memantau perkembangan perkembangannya.

Untuk menyokong kesihatan dan pertumbuhan dan perkembangan yang baik untuk anak kecil anda, penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui pilihan susu formula mana yang baik untuk mereka. Susu yang baik untuk bayi anda mengandungi asid lemak penting omega-3, omega-6, protein, beta glukan serat semula jadi dan formulasi sokongan yang mengandungi prebiotik seperti PDX dan GOS untuk mengekalkan kesihatan pencernaan dan menguatkan sistem imun bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found