Kehidupan yang sihat

Persediaan Pra Perkahwinan yang Perlu Anda Tahu

Persiapan sebelum berkahwin bukan hanya mengenai kos makanan atau di mana acara itu akan diadakan. Persediaan sebenarnya adalah keterbukaan hubungan anda dengan pasangan anda. Ada beberapa perkara yang perlu dibincangkan dengan pasangan anda sebelum berkahwin, agar kelak rumah tangga yang akan anda bina sentiasa terjaga.

Anda harus selalu ingat bahawa kunci perkahwinan yang harmoni adalah komunikasi yang jujur ​​dan terbuka. Kekecewaan, ketidakpercayaan, dan ketegangan yang timbul akibat komunikasi yang buruk dengan pasangan anda akan membuat anda rentan terhadap pergaduhan.

Topik yang Perlu Dibincangkan Sebelum Berkahwin

Beberapa topik berikut yang perlu anda bincangkan dengan pasangan anda dan anda perlu bertanya sebelum anda berkahwin:

1. Mendapat keturunan

Beberapa pasangan ingin mempunyai anak sebaik sahaja berkahwin, tetapi ada juga yang ingin menikmati masa indah bersama. sekarang, cuba bincangkan bilakah masa yang tepat untuk menambahkan ahli baru kepada keluarga anda, dan berapa banyak anak yang anda mahukan.

Bincangkan perkara terburuk, seperti sekiranya berlaku kemandulan. Pada hakikatnya, anda berdua mesti bersedia secara fizikal dan mental sebelum menjadi ibu bapa.

2. Kerjaya

Bercakap tentang siapa yang boleh bekerja, dan dalam keadaan apa kerja itu dapat diambil. Contohnya, lokasi pejabat atau waktu masuk dan pulang. Juga bincangkan jika ada promosi, tetapi perlu lebih banyak masa.

Topik ini sangat penting bagi wanita yang ingin terus bekerja setelah berkahwin. Tanya suami masa depan anda jika anda masih perlu bekerja, dan berapa jam kerja agar tidak mengganggu tugas anda sebagai isteri di masa depan.

3. Urusan seks

Salah satu aspek penting yang dapat menghangatkan perkahwinan anda ialah seks. Jelaskan tentang semua perkara berkaitan seks yang anda suka dan tidak suka. Anda boleh mengetahui cara melakukan hubungan seks yang sihat dengan berjumpa doktor.

4. Masalah kewangan

Anda mungkin tidak merasa selesa untuk membincangkan perkara-perkara penting sebelum berkahwin. Walaupun sensitif untuk dibicarakan, anda dinasihatkan untuk membicarakannya dengan jujur ​​dan terbuka, kerana masalah ini sering menjadi penyebab perselisihan dalam rumah tangga.

Berapa pendapatan bulanan anda dan berapa banyak wang yang digunakan semasa anda tidak berkahwin adalah beberapa topik mengenai kewangan yang perlu dibincangkan. Bincangkan juga siapa yang akan menguruskan kewangan dalam rumah tangga, sama ada anda akan membuat simpanan bersama atau tidak, atau berapa peratus pendapatan yang akan anda simpan untuk masa depan.

Bagi wanita yang bekerja, adakah anda rela menyisihkan pendapatan anda untuk menolong keperluan rumah tangga, atau adakah anda mempunyai prinsip seperti "wang saya adalah wang saya". Bagi lelaki, sebagai ketua rumah tangga, anda wajib memberi nafkah kepada isteri anda. Kadang-kadang, masih ada saudara-mara yang memerlukan bantuan anda. Katakan ini supaya isteri masa depan anda memahami keadaan kewangan anda.

5. Pembahagian tugas di rumah

Lelaki mungkin berpendapat bahawa kerja rumah harus dilakukan oleh wanita. Namun, bagaimana jika anda berdua bekerja dan tidak mempunyai pembantu rumah tangga?

Selain dapat menjadi lebih yakin kerana anda mengurus semuanya bersama, tidak mempunyai pembantu rumah juga mengurangkan perbelanjaan anda. sekarang, anda mesti membincangkan topik ini, misalnya siapa yang bertanggungjawab menyapu, mengemop, dan kemudian mengurus anak kecil anda.

6. Bergaul dengan lawan jenis

Untuk mengelakkan salah faham, anda harus membincangkan had bagaimana bergaul dengan lawan jenis selepas berkahwin. Sebabnya, bergaul dengan lawan jenis tanpa pasangan mengetahui bahawa ia boleh mencetuskan pergaduhan dalam rumah tangga.

Anda mungkin mempertimbangkan untuk membiarkan pasangan anda berkawan dengan lawan jenis selagi dia memberitahu anda semua yang mereka lakukan semasa mereka berkawan, atau memperkenalkan anda kepada rakan lawan jenis. Sekiranya hubungan itu adalah persahabatan yang murni, pasti tidak ada yang akan ditutup.

7. Rancangan masa depan

Topik ini sukar dijawab dan masih hanya ramalan. Walau bagaimanapun, membincangkan masalah ini adalah penting untuk mengetahui di mana membawa keluarga anda. Rancangan ini juga dapat memotivasi anda untuk bekerja lebih keras untuk mewujudkannya. Contohnya, setelah lima tahun berkahwin, anda mesti mempunyai rumah.

Ingat, perkahwinan adalah komitmen yang mesti dijalani dalam jangka masa panjang. Oleh itu, pastikan anda tinggal bersama seseorang yang benar-benar sesuai dan memahami pemikiran anda.

Juga, ingat bahawa anda akan memasuki ahli keluarga besar yang baru. Pastikan anda dapat menyesuaikan diri dan menjadi anak yang baik kepada mertua anda. Tidak jarang, konflik antara menantu dan mertua yang menjengkelkan boleh menjadi masalah rumah tangga yang rumit.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi sekiranya anda merasakan ada masalah dalam rumah tangga yang sukar diatasi. Ahli psikologi dapat menolong masalah rumah tangga dengan memberikan kaunseling perkahwinan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found