Kehidupan yang sihat

Memahami Fakta mengenai Pembedahan Hymen dan Mengapa

Ramai yang berpendapat bahawa pembedahan selaput dara dapat menjadikan seorang wanita sebagai perawan lagi. Tidak sedikit yang sanggup membelanjakan hingga puluhan juta rupiah untuk operasi ini. Jadi, adakah benar pembedahan selaput dara dapat mengembalikan keperawanan?

Pembedahan selaput dara adalah prosedur pembedahan plastik yang bertujuan untuk memperbaiki atau membina semula selaput dara yang koyak. Dari segi perubatan, prosedur ini dikenali sebagai selaput dara atau selaput dara.

Selaput dara atau selaput dara adalah selaput nipis yang terletak di tengah saluran vagina dan melapisi bukaan faraj. Bentuk selaput dara setiap wanita pada umumnya berbeza, serta keanjalan dan ketebalannya.

Apabila membran ini terkoyak, biasanya seorang wanita akan mengalami pendarahan sementara dan sedikit sakit pada faraj. Air mata pada selaput dara sering dianggap sebagai tanda bahawa seorang wanita tidak lagi menjadi perawan, walaupun terdapat banyak perkara lain selain hubungan seksual yang dapat menyebabkan selaput dara itu robek.

Lalu, Siapa Yang Perlu Menjalani Pembedahan Hymen?

Wanita yang ingin mengembalikan struktur semula selaput dara mereka boleh menjalani pembedahan ini. Berikut adalah sebab biasa bagi wanita yang ingin menjalani pembedahan selaput dara:

 • Dapatkan status dan tanda keperawanan ketika berkahwin. Biasanya, alasan ini didorong oleh tuntutan sosial, juga kehormatan diri dan keluarga.
 • Membaiki selaput dara yang rosak akibat serangan seksual atau pemerkosaan. Prosedur ini diharapkan dapat memberi kelegaan emosi dan psikologi kepada mangsa.
 • Membaiki selaput dara yang rosak akibat kecederaan.
 • Puaskan pasangan anda dengan memberi sensasi pendarahan semasa hubungan seks, seperti anak dara.

Pembedahan selaput dara untuk menjadi anak dara lagi, adakah perlu?

Sama ada seseorang memerlukan pembedahan selaput dara bergantung pada setiap individu, termasuk cara berfikir tentang kewujudan selaput dara dan kaitannya dengan keperawanan.

Di beberapa negara, termasuk Indonesia, keperawanan adalah simbol kesucian dan akhlak seorang wanita. Keperawanan sering didefinisikan sebagai keadaan di mana selaput dara masih utuh ketika pertama kali melakukan hubungan seks. Wanita dianggap bukan anak dara jika mereka tidak berdarah dari faraj pertama kali melakukan hubungan seks.

Koyakan selaput dara memang boleh disebabkan oleh hubungan seksual yang melibatkan penembusan zakar ke dalam faraj. Walau bagaimanapun, integriti selaput dara tidak boleh menjadi ukuran keperawanan wanita. Ini kerana selaput dara juga dapat robek kerana beberapa sebab lain, seperti:

 • Sukan atau aktiviti fizikal yang berat, seperti jatuh dari kenderaan bermotor, semasa berbasikal, atau menunggang kuda.
 • Penggunaan tampon.
 • Melancap menggunakan jari atau mainan seks.
 • Pemeriksaan ginekologi menggunakan alat khas (contohnya spekulum) yang dimasukkan ke dalam vagina.

Dalam beberapa kes, selaput dara sangat elastik, oleh itu penembusan seksual tidak semestinya merobeknya. Sebenarnya, ada wanita yang dilahirkan tanpa selaput dara. Oleh itu, ketiadaan darah semasa penembusan seksual untuk pertama kalinya tidak bermaksud bahawa wanita bukan anak dara.

Lagipun, definisi keperawanan sebenarnya adalah wanita yang tidak atau tidak pernah melakukan hubungan seksual penetrasi atau memasukkan zakar ke dalam faraj.

Oleh itu secara perubatan, pembedahan selaput dara tidak dapat mengembalikan keperawanan wanita. Walau bagaimanapun, prosedur ini dapat membantu memperbaiki organ seks wanita agar kelihatan seperti tidak pernah melakukan hubungan seks.

Bagaimana Prosedur Pembedahan Hymen Dilakukan?

Pembedahan selaput dara dilakukan oleh pakar bedah dengan menjahit kembali selaput dara yang telah terkoyak atau rosak. Sebelum operasi, pakar bius akan memberi anda anestetik tempatan. Dalam situasi tertentu, prosedur ini boleh dilakukan di bawah anestesia umum.

Setelah anestetik berlaku, doktor akan menjahit lapisan selaput dara dan dalam bersama-sama untuk menyerupai selaput dara pada mulanya. Dalam prosedur ini, doktor anda biasanya akan menggunakan jahitan yang dapat diserap, jadi anda tidak perlu kembali ke doktor untuk membuang jahitan.

Selepas pembedahan, selaput dara akan dibersihkan dengan air suam dan salap antibiotik akan digunakan pada saluran jahitan.

Pembedahan selaput dara biasanya tidak menyakitkan. Tetapi jika ada rasa sakit, maka doktor akan memberikan ubat penahan sakit. Doktor juga boleh menetapkan antibiotik untuk mencegah risiko jangkitan pasca operasi.

Anda perlu tahu bahawa pembedahan selaput dara juga mempunyai risiko komplikasi, termasuk:

 • Berdarah
 • Jangkitan
 • Sakit pada organ intim
 • Kemunculan parut
 • Kecacatan selaput dara

Selain menjahit selaput dara selebihnya, pembedahan pembinaan semula selaput dara juga dapat dilakukan dengan kaedah lain, iaitu dengan meletakkan selaput dara buatan yang terbuat dari gelatin dan diisi dengan darah buatan.

Masa pemulihan selepas operasi berkisar antara 4-6 minggu. Semasa pemulihan, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks. Rawatan yang perlu dilakukan secara amnya hanya mencuci dan membersihkan vulva dengan lembut 4 kali sehari, selepas setiap buang air kecil atau buang air besar.

Hingga kini, belum banyak kajian mengenai kesan sampingan jangka panjang atau komplikasi pembedahan selaput dara. Oleh itu, apa pun alasan anda melakukan pembedahan ini, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar bedah plastik atau pakar obstetrik yang berpengalaman dalam melakukan prosedur. selaput dara.