Keluarga

Petua Melatih Anak Berjalan Dengan Selamat

Ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan dalam melatih anak anda berjalan, dari bagaimana membimbingnya hingga menyediakan tempat yang selamat untuk bayinya berlatih berjalan. Untuk maklumat lebih lanjut, ayuh, lihat penjelasannya di sini!

Melatih anak berjalan adalah tahap penting dalam pertumbuhan dan perkembangan anak. Momen ketika anak dapat berjalan dapat dikatakan batu loncatan yang paling mengagumkan, kerana pada masa itu anak sudah mulai bergerak dengan lebih aktif daripada sebelumnya ketika dia masih berguling dan merangkak.

Walau bagaimanapun, adalah penting bagi ibu untuk sentiasa memperhatikan keselamatan anak-anak mereka ketika mereka berlatih berjalan, ya. Ini kerana berjalan adalah proses yang melibatkan banyak otot dan memerlukan keseimbangan, jadi ada risiko menyebabkan kecederaan pada anak.

Petua Melatih Anak Berjalan Dengan Selamat

Umumnya, kanak-kanak mula dapat bertahan dengan berpegang pada sesuatu pada usia 7-12 bulan. Apabila anak anda sudah mula dapat melakukan ini, anda boleh menggunakan beberapa petua untuk melatih anak anda berjalan seperti berikut:

1. Bimbing anak berjalan

Untuk melatih anak anda berjalan, pertama anda boleh membantunya dengan berdiri atau berlutut di hadapannya. Panjangkan tangan anda, kemudian pegang kedua tangan anda. Arahkan si kecil berjalan perlahan ke arah anda. Jangan lupa juga memberi pujian setiap kali anak kecil anda berjaya memijak kakinya, OK, Bun.

Setelah berlatih berjalan, si kecil mungkin memerlukan pertolongan anda untuk duduk. Ibu dapat membantu menopang badan si kecil semasa dia menekuk lutut, sehingga dia dapat duduk kembali tanpa terjatuh.

2. Galakkan anak-anak untuk aktif

Sekiranya si kecil bergerak aktif, kekuatan ototnya akan diasah, jadi kemampuan berjalannya juga semakin baik. Ibu dapat membantunya dengan meletakkan mainan bayi yang jauh dari jangkauannya.

Contohnya, letakkan mainan di sofa sedikit darinya. Dengan cara ini, si kecil anda akan didorong untuk berjalan ke arah mainan, jadi dia akan berpegangan pada sofa untuk berdiri dan berjalan ke arah mainan itu.

3. Biarkan anak berjalan tanpa alas kaki

Anak kecil anda tidak perlu memakai kasut sehingga dia cukup baik untuk berjalan di luar. Oleh itu, seboleh-bolehnya biarkan anak kecil anda bermain tanpa alas kaki. Ini dapat membantu meningkatkan keseimbangan dan koordinasi.

Selain itu, kasut dan stoking yang terlalu ketat juga boleh menjadikan kaki anak tidak lurus dan tidak tumbuh dengan baik. Walaupun anda ingin membelinya kasut, beli kasut yang sesuai dengan ukuran kaki si kecil dan tidak terlalu sempit.

4. Elakkan menggunakan baby walker

Anda tidak perlu menggunakan baby walker, biarkan anak berjalan dengan kemampuan dan usaha sendiri. Walaupun kelihatan selamat baby walker sebenarnya tidak bagus dan boleh membahayakan keselamatan si Kecil.

baby walker boleh meningkatkan risiko anak tersandung, terjatuh, atau bahkan masuk ke tempat berbahaya yang sukar dijangkau.

Lain daripada itu, baby walker tidak benar-benar melatih anak-anak untuk berjalan dan sebenarnya dapat melambatkan perkembangan berjalan kaki, kerana alat ini membuat anak-anak malas untuk menggerakkan otot kaki mereka.

5. Sediakan mainan sokongan

Bukannya memberi si kecil pejalan kaki bayi, Ibu lebih baik memberinya mainan yang menyokongnya berjalan. Contohnya, trak mainan atau kereta mainan yang boleh dia pegang dan dorong. Tetapi ingat, mainan yang diberikan mestilah kuat, tidak licin, dan seimbang, agar anak itu tidak mudah jatuh ketika mendorong atau bermain.

6. Pastikan keadaan bilik selamat

Apabila si kecil mula bergerak aktif, pastikan rumah itu selamat untuk dia berlatih berjalan. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan kecederaan, seperti tersandung atau memukul meja.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan di rumah supaya anak anda dapat belajar berjalan dengan selamat, iaitu:

  • Pasang halangan di bahagian atas dan bawah tangga, atau selalu memandu anak kecil anda setiap kali dia mahu naik dan turun tangga sendiri.
  • Jauhkan perabot, seperti meja atau kerusi rendah, jauh dari tingkap rumah sehingga anak kecil anda tidak dapat naik ke tingkap.
  • Jauhkan objek berbahaya dari jangkauan anak kecil anda, seperti benda tajam, ubat-ubatan, atau barang kaca.
  • Letakkan pelindung di setiap sudut tajam objek, seperti sudut meja rendah, untuk mengelakkan anak-anak menabrak sudut tajam itu.

Gunakan petua ini untuk melatih anak-anak berjalan di atas supaya anak anda dapat belajar berjalan dengan selamat. Perlu diingat bahawa bimbingan dan kehadiran Ibu di sisi Si Kecil ketika dia mulai belajar berjalan akan membuatnya merasa lebih tenang dan menumbuhkan keyakinannya. Dengan cara itu, ia akan berjalan lebih pantas.

Selain itu, Ibu juga harus bersabar dalam melatih Si Kecil, ya. Tidak perlu risau jika kemampuan berjalan lebih perlahan daripada kanak-kanak lain. Ini adalah perkara biasa, Macam mana boleh jadi.

Namun, jika anda benar-benar merasakan ada sesuatu yang tidak normal dalam perkembangan anak anda, atau dia tidak dapat berjalan walaupun sudah memasuki usia 18 bulan, anda harus berjumpa doktor.