Kesihatan

Tidak perlu takut, mari hidup dalam masyarakat dengan penghidap HIV

HIV masih menjadi perhatian yang menakutkan bagi sesetengah orang. Kurangnya pendidikan dan pemahaman tentang HIV menjadikan orang yang hidup dengan HIV dan AIDS (ODHA) sering mendapat rawatan yang diskriminatif. Sebenarnya, penularan HIV tidak semudah yang difikirkan oleh banyak orang.

Berdasarkan data yang diperoleh dari Kementerian Kesehatan pada tahun 2018, ada sekitar 640.000 orang dengan infeksi HIV di Indonesia. Dari kes ini, sekurang-kurangnya 50 ribu kes adalah kes HIV baru.

Diskriminasi dan Stigma terhadap Pesakit HIV dan AIDS

Mereka bukan sahaja harus selalu menjaga keadaan kesihatan mereka, ODHA juga sering menghadapi cabaran lain dalam bentuk stigma negatif dan diskriminasi yang dapat mempengaruhi kesihatan mental mereka.

Di Indonesia dan beberapa negara lain, tidak sedikit orang yang hidup dengan HIV kehilangan pekerjaan, dikucilkan oleh keluarga dan rakan mereka, atau bahkan menjadi mangsa keganasan. Data dari UNAIDS menyatakan bahawa sekitar 63% orang Indonesia masih enggan berinteraksi secara langsung dengan ODHA.

Terdapat beberapa sebab mengapa stigma dan diskriminasi terhadap ODHA masih begitu tinggi di Indonesia, termasuk:

 • Kurangnya maklumat dan pendidikan yang mencukupi mengenai HIV sehingga penyakit ini ditakuti oleh banyak orang.
 • Terdapat anggapan bahawa hanya kumpulan tertentu yang boleh mendapat HIV.
 • Kesalahpahaman mengenai penyebaran HIV, seperti mempercayai HIV dapat ditularkan melalui hubungan fizikal atau berkongsi peralatan makan.
 • HIV dan AIDS sering dikaitkan dengan tingkah laku negatif tertentu, seperti penggunaan ubat-ubatan terlarang atau ubat-ubatan, terutamanya ubat suntikan, dan seks bebas

Berbagai stigma sosial mengenai HIV telah menyebabkan perlakuan diskriminatif terhadap ODHA, seperti ditolak rawatan ketika mencari rawatan, diusir dari tempat kerja, dan tidak dibenarkan menggunakan kemudahan awam.

Oleh itu, adalah penting untuk memberi pendidikan mengenai HIV dan ODHA kepada masyarakat untuk menghilangkan stigma dan meningkatkan pengetahuan masyarakat mengenai penyakit ini.

Mendedahkan Status HIV kepada Orang Lain

Stigma dan diskriminasi sering membuat PLWHA enggan menyatakan keadaan mereka kepada orang lain. Sebenarnya, ada banyak faedah yang dapat diperoleh PLWHA jika dia membuka diri kepada orang lain mengenai keadaannya, termasuk:

 • Tidak lagi merasa keseorangan dalam hidup dengan HIV
 • Dapatkan sokongan dan kasih sayang dari orang terdekat yang dapat menjadikan mereka lebih yakin
 • Lebih mudah mendapatkan akses untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan jika diperlukan
 • Sumbang untuk mencegah penularan virus HIV kepada orang lain, terutama pasangan

Kerana masih ada banyak stigma dan diskriminasi negatif dalam masyarakat terhadap orang yang hidup dengan HIV dan AIDS, orang yang hidup dengan HIV perlu selektif untuk memberitahu orang lain tentang keadaan atau status HIV mereka. Ini kerana tidak semua orang dapat menerima maklumat ini dengan fikiran terbuka.

Oleh itu, sebelum memberitahu orang lain mengenai status HIV mereka, PLWHA dinasihatkan untuk mempertimbangkan perkara berikut:

 • Mulakan dengan orang yang paling dekat dan paling dipercayai terlebih dahulu, seperti pasangan atau keluarga anda.
 • Ketahui sebab-sebab menarik mengapa perlu memberitahu keadaan ini kepada orang ini.
 • Bersedia untuk reaksi yang paling teruk.
 • Lengkapkan diri anda dengan maklumat mendalam tentang HIV, kerana orang yang diberitahu boleh mengajukan beberapa soalan mengenai penyakit ini.
 • Sekiranya anda memutuskan untuk bercakap dengan atasan anda, sertakan sijil doktor dan beritahu mereka sama ada keadaan anda akan mempengaruhi pekerjaan anda atau tidak.

Mengakui Akibat dan Mengurangkan Risiko Penularan

Selain menjaga diri, orang dengan HIV dan AIDS juga harus tahu bagaimana mengurangkan risiko penularan HIV kepada orang lain.

HIV disebarkan melalui cairan tubuh, seperti air mani, darah, cairan vagina, dan susu ibu. Penularan HIV boleh berlaku melalui hubungan seks atau kondom yang tidak dilindungi.

Oleh itu, penggunaan kondom dapat mengurangkan risiko penularan HIV kepada pasangan. Selain seks tanpa perlindungan, HIV juga dapat menular melalui penggunaan jarum yang tidak disterilkan dan perjalanan darah.

Jangkitan HIV juga dapat menular dari seorang wanita yang positif HIV kepada bayinya, baik semasa hamil atau menyusui. Namun, dengan langkah rawatan yang tepat, seorang wanita yang hidup dengan HIV dapat hamil dan melahirkan tanpa menyebarkan HIV kepada anaknya.

Dengan mengetahui sebab-sebab penularan HIV dengan baik, seorang ODHA telah menyumbang untuk mencegah penyebaran HIV.

Mencari Sokongan untuk Orang dengan HIV dan AIDS

Sekiranya anda seorang PLWHA, ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian. Anda boleh berkongsi maklumat dengan sesama ODHA untuk mendapatkan sokongan moral agar anda tidak merasa kesepian dalam menjalani kehidupan sebagai orang yang dijangkiti HIV.

Di samping itu, anda juga dapat bergabung dengan pelbagai komuniti, seperti Komuniti AIDS Indonesia dan mencari institusi yang menyediakan ujian dan perkhidmatan untuk ODHA di kota tempat anda tinggal. Adalah sangat penting untuk menjaga kesihatan mental anda.

HIV dan AIDS tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, rawatan HIV dengan ubat antiretroviral (ARV) dapat mengurangkan jumlah virus HIV pada orang yang hidup dengan HIV. Dengan terapi yang betul, orang yang hidup dengan HIV dapat menjalani kehidupan yang normal dan produktif dan mempunyai risiko yang rendah untuk menyebarkan HIV kepada pasangannya.

Oleh itu, PLWHA tidak perlu lagi merasa putus asa walaupun mereka harus hidup dengan HIV. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai rawatan HIV atau petua untuk hidup dalam komuniti dengan orang yang mempunyai jangkitan HIV, anda boleh berjumpa doktor.