Keluarga

Lebih Lanjut Mengenai Homeschooling untuk Kanak-kanak dengan ADHD

Homeschool untuk kanak-kanak dengan ADHD adalah sistem pembelajaran di rumah dengan kaedah yang dapat disesuaikan dengan keperluan anak-anak. Kaedah ini adalah salah satu penyelesaian untuk kanak-kanak ADHD yang tidak sesuai dengan persekitaran dan kurikulum di sekolah biasa.

Kanak-kanak dengan ADHD (gangguan hiperaktif kekurangan perhatianumumnya sukar untuk menumpukan perhatian, hiperaktif, dan impulsif. Gejala-gejala ini lebih dapat dilihat ketika dia memasuki usia sekolah, jadi mereka sering mengalami kesukaran untuk mengikuti pelajaran.

Keadaan ini membuatkan ramai ibu bapa memilih untuk memberikan pendidikan di rumah atau di rumah persekolahan rumah. Namun, seperti sistem pendidikan formal di sekolah, sekolah rumah untuk kanak-kanak ADHD juga mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan.

Berlebihan Homeschool untuk kanak-kanak ADHD

Di sekolah awam, kanak-kanak dengan ADHD akan merasa sukar untuk fokus pada pelajaran. Di samping itu, mereka selalu mahu terus bergerak dan merasa sukar untuk duduk diam semasa proses pembelajaran.

Sebab-sebab ini membuat sebilangan ibu bapa memilih sekolah rumah untuk anak mereka dengan ADHD. Di samping itu, terdapat beberapa kelebihan kaedah homeschooling untuk kanak-kanak ADHD, termasuk:

1. Menentukan kurikulum mengikut keperluan anak

Kanak-kanak dengan ADHD sering mengalami perubahan mood dan bersikap sangat aktif, sehingga tidak sesuai dengan kaedah pembelajaran di sekolah formal. Dengan memohon sekolah rumah, ibu bapa dapat menentukan cara belajar sesuai dengan keperluan anak-anak dengan ADHD.

2. Tetapkan masa belajar mengikut kebiasaan kanak-kanak

Kanak-kanak dengan ADHD selalunya hanya dapat memusatkan perhatian pada jam-jam tertentu dalam sehari, misalnya hanya pada waktu pagi atau petang. Ibu bapa boleh menggunakan waktu ini untuk menyediakan bahan yang memerlukan tahap tumpuan yang lebih tinggi.

Di samping itu, ibu bapa juga dapat dengan lebih bebas mengatur jadual rehat atau percutian supaya anak-anak dapat lebih fokus ketika kembali belajar.

3. Menyesuaikan kaedah pembelajaran dengan watak anak

Setiap kanak-kanak dengan ADHD biasanya mempunyai watak yang berbeza. Contohnya, jika anak mempunyai kemahiran bertutur yang baik, ibu bapa boleh memintanya untuk membuat pembentangan atau perbincangan lebih kerap.

4. Pilih bahan mengikut tahap akademik anak

Di sekolah awam, kanak-kanak akan diminta untuk mengikuti langkah pembelajaran rakan sekelas mereka. Sebenarnya, kanak-kanak dengan ADHD mempunyai keperluan dan kemampuan yang berbeza.

Dengan sekolah rumah, ibu bapa dapat menyediakan bahan yang sesuai dengan kemampuan memahami anak.

5. Mengurangkan gangguan pada tumpuan anak-anak

Kanak-kanak dengan ADHD mudah terganggu oleh objek, bunyi, dan tingkah laku orang di sekelilingnya. Melalui sekolah rumah, kanak-kanak itu berada dalam persekitaran yang dia kenal.

Ibu bapa juga dapat mewujudkan ruang belajar dan situasi rumah yang lebih kondusif untuk anak-anak dengan ADHD belajar.

Beberapa Kekurangan Homeschool untuk kanak-kanak dengan ADHD

Sebaliknya, kaedahnya sekolah rumah juga mempunyai sebilangan batasan. Berikut adalah beberapa kelemahan kaedah sekolah rumah untuk kanak-kanak ADHD:

Masa dan sumber dana

Salah seorang ibu bapa dengan anak ADHD yang mempunyai pekerjaan perlu melanggar rutinnya untuk meluangkan masa untuk mengajar anaknya atau menubuhkan dana khas untuk menggunakan perkhidmatan seorang guru.

Anak sekolah rumah juga tidak dapat mengakses kemudahan awam di sekolah, seperti perpustakaan dan makmal, jadi ibu bapa perlu menyediakan atau mencari kemudahan ini.

Kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berinteraksi

Kaedah sekolah rumah tidak membenarkan kanak-kanak itu bertemu dan bersosial dengan kanak-kanak lain. Oleh itu, ibu bapa perlu berusaha agar anak-anak mereka berpeluang bertemu dengan anak-anak lain di luar rumah, misalnya dengan melibatkan anak-anak dalam kursus berkumpulan.

Ibu bapa kehilangan masa untuk diri mereka sendiri

Semasa menggunakan kaedah sekolah rumah, ibu bapa akan meluangkan masa dengan anak-anak sepanjang hari. Ini memerlukan kemampuan dan kesediaan mental ibu bapa, kerana sukar untuk meluangkan masa untuk diri sendiri.

Kesediaan dan pengetahuan tambahan ibu bapa

Kira-kira satu pertiga daripada kanak-kanak dengan ADHD mempunyai gangguan pembelajaran. Untuk memberikan pendidikan yang tepat kepada anak-anak, ibu bapa perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan mengenai ADHD dan mengenali ciri-ciri dan kemampuan anak-anak dengan baik.

Perkara yang paling penting adalah memerlukan kesabaran dan komitmen tinggi untuk menyesuaikan diri dengan semua cabaran.

Selain itu sekolah rumah, kanak-kanak dengan ADHD sebenarnya boleh mendapatkan pendidikan di sekolah, misalnya di sekolah inklusif. Sebaik-baiknya, sekolah inklusif mempunyai tenaga pengajar yang dapat membimbing kanak-kanak berkeperluan khas.

Beberapa Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memilih Homeschooling

Lihat kelebihan dan kekurangan sekolah rumah di atas, anda juga perlu mempertimbangkan beberapa perkara sebelum memutuskan untuk menerapkannya pada anak anda yang menghidap ADHD. Berikut adalah beberapa di antaranya:

Sumber bahan pembelajaran

Ibu bapa sekurang-kurangnya harus memberikan pengetahuan yang akan disampaikan kepada anak-anak dengan ADHD. Bahan sekolah rumah umumnya boleh diakses dari internet.

Di samping itu, anda juga boleh bergabung dengan komuniti ibu bapa dengan anak ADHD untuk bertukar-tukar idea dan membincangkan masalah.

Sumber pendapatan sekiranya anda terpaksa berhenti bekerja

Homeschool memerlukan kemudahan yang tidak kecil dan tidak murah, jadi memerlukan persiapan kewangan yang mencukupi. Di samping itu, mendidik anak-anak dengan ADHD menggunakan kaedah berikut sekolah rumah malah memerlukan banyak masa, jadi anda mungkin harus melepaskan pekerjaan anda.

Sumber pendidikan terbaik untuk kanak-kanak dengan ADHD

Keputusan untuk mendidik anak-anak dengan ADHD perlu dipertimbangkan dari pelbagai pihak, seperti kemampuan belajar anak-anak, kemampuan mengajar dalam mendidik anak-anak dengan ADHD, dan kesediaan ibu bapa.

Pada akhirnya, penting untuk mengenal pasti watak dan keperluan utama anak-anak dengan ADHD, serta sejauh mana ibu bapa dapat meluangkan masa untuk mereka. Di samping itu, ibu bapa perlu berbincang dengan ahli keluarga yang lain untuk mewujudkan keadaan rumah yang kondusif untuk anak-anak belajar.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sekolah rumah untuk kanak-kanak dengan ADHD atau anda masih tidak pasti sama ada sekolah rumah adalah kaedah pendidikan terbaik untuk anak anda, jangan teragak-agak untuk berunding dengan psikologi atau psikiatri.