Keluarga

Inilah Cara Merawat Warga Emas di Rumah Semasa Pandemik COVID-19

Sekiranya anda tinggal bersama ibu bapa, datuk nenek, atau nenek tua anda, anda mesti memberi perhatian dan perhatian tambahan kepada mereka di tengah-tengah wabak COVID-19 ini. Kerana mereka lebih berisiko dijangkiti virus Corona.

Virus Corona atau SARS-CoV-2 adalah virus yang menyerang sistem pernafasan. Virus ini lebih mudah menyerang orang dengan sistem imun yang lemah. Salah satunya adalah orang tua (tua), iaitu sekumpulan orang yang berumur lebih dari 60 tahun.

Petua Merawat Warga Emas Semasa Pandemik COVID-19

Selain lebih mudah dijangkiti virus Corona, orang tua juga dapat mengalami dampak berbahaya ketika terkena COVID-19, terutama orang tua yang menderita penyakit jantung, paru-paru, atau diabetes.

Ini kerana sistem ketahanan orang tua telah lemah dan kerja organ mereka juga tidak optimum, malah mungkin terganggu. Dalam keadaan ini, virus akan lebih mudah membiak dan menyebabkan kerosakan, serta memperburuk gangguan yang ada.

Sekarang, Untuk merawat orang tua di rumah dan mencegah mereka daripada dijangkiti COVID-19, lakukan petua berikut:

1. Jaga diri anda

Sebagai orang yang menjaga atau mempunyai hubungan langsung dengan orang tua, anda sendiri harus lebih berhati-hati dalam melindungi diri anda dari virus Corona. Ini untuk mengurangkan risiko anda menyebarkan virus Corona kepada orang tua yang anda sayangi.

Cuci tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir, dan tingkatkan sistem imun anda dengan makan makanan sihat dan bersenam secara teratur. Selain itu, kurangkan perjalanan ke luar rumah jika tidak ada keperluan mendesak. Apabila anda mesti keluar dari rumah, pakai topeng dan sapukan jarak fizikal.

2. Meminimumkan risiko orang tua terkena virus Corona

Pastikan anda selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menolong orang tua dengan aktiviti. Sekiranya anda masih aktif di luar rumah, ganti semua pakaian anda sebelum berjumpa atau menjaga orang tua. Sekiranya perlu, gunakan topeng kain semasa anda berada di dekat orang tua.

Di samping itu, barang-barang yang kerap dibersihkan di rumah yang sering disentuh oleh penghuni rumah, terutamanya warga tua, seperti kenop pintu atau telefon.

3. Menjaga kesihatan orang tua

Jaga kesihatan orang tua dengan menyediakan makanan yang sihat dan bersih. Pilih makanan dengan nutrien seimbang yang mengandungi protein, lemak baik, karbohidrat kompleks, serat, dan vitamin dan mineral.

Selain menjadi sumber tenaga, makanan yang sihat juga dapat menguatkan sistem imun orang tua. Oleh itu, langkah ini sangat penting, terutama bagi warga tua yang sedang sembuh dari penyakit.

Galakkan warga tua untuk melakukan senaman fizikal ringan atau peregangan otot sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap hari. Ini penting untuk mengekalkan kekuatan dan keseimbangan otot pada orang tua agar mereka tidak mudah cedera. Lebih baik jika latihan fizikal dilakukan ketika berjemur di bawah sinar matahari pagi.

Sekiranya mungkin, lakukan pemeriksaan berkala di rumah, seperti memeriksa tekanan darah, suhu, kadar gula darah, atau kadar kolesterol darah. Tanyakan apakah ada keluhan yang mengganggunya, terutama jika orang tua mempunyai sejarah penyakit kronik, seperti diabetes atau strok.

Sekiranya orang tua mengalami gejala jangkitan virus Corona, segera mengasingkan diri dan hubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk arahan selanjutnya.

4. Hadkan perjalanan di luar rumah

Semasa wabak COVID-19 sekarang, setiap orang disarankan untuk tinggal di rumah kecuali membeli bahan makanan atau ada keperluan mendesak, seperti mencari bantuan perubatan kecemasan.

Walaupun warga tua di rumah masih cergas dan aktif, masih membataskan mereka untuk melakukan perjalanan, apalagi berkumpul dengan orang lain. Sebabnya ialah risiko dijangkiti di tempat dengan banyak orang jauh lebih besar daripada di rumah.

Sekiranya orang tua di rumah mempunyai penyakit yang perlu minum ubat secara berkala dan berjumpa dengan doktor, jangan lupa mengingatkan mereka untuk minum ubat secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor. Namun, selagi keadaannya baik, tunda pemeriksaan berkala dengan doktor sebentar.

Sekiranya anda benar-benar perlu berjumpa doktor, lakukanlah di talian melalui aplikasi kesihatan yang mempunyai ciri berbual terus dengan doktor, contohnya aplikasi ALODOKTER.

5. Memohon jarak fizikal

Semasa di rumah, jarak fizikal masih penting untuk dilaksanakan. Hadkan lawatan ke orang yang biasanya datang ke rumah untuk bertemu orang tua. Selain itu, sesama penghuni rumah juga harus menjaga jarak ketika berjumpa dengan orang tua, terutama ketika mereka sakit.

Namun, anda juga perlu ingat, jangan biarkan ini membuat orang tua merasa dijauhi dan terasing dari orang lain, ya. Mereka masih boleh melakukan interaksi sosial, Macam mana boleh jadi. Bersosial dan berkomunikasi dengan orang lain adalah penting untuk dijaga mood warga emas selalu baik di rumah, tetapi perlu ada hadnya.

6. Ajar orang tua cara menggunakan alat atau peranti

Berada di rumah setiap hari boleh membuat orang bosan, termasuk orang tua. Agar mereka tidak merasa bosan, ajar mereka cara menggunakannya alat atau peranti. Melalui alat, mereka dapat membuat panggilan video dengan keluarga yang tidak tinggal di rumah atau saudara yang sama, tanpa perlu bertemu muka.

Bukan hanya itu, mereka juga dapat dihiburkan dengan berbagai pilihan permainan yang dapat diunduh dengan mudah dan menonton seberapa banyak filem atau video yang mereka suka.

7. Beri aktiviti di rumah

Orang tua biasanya disarankan untuk tidak melakukan terlalu banyak aktiviti, terutama yang meletihkan atau risiko kecederaan tinggi. Namun, itu tidak bermakna mereka tidak dapat berbuat apa-apa.

Tepat agar orang tua tidak bosan, anda perlu memberi mereka aktiviti semasa berada di rumah. Sekiranya mereka suka memasak, ajak mereka memasak bersama. Tetapi, pastikan tugas yang mereka lakukan ringan dan tidak berbahaya, okey?

Sekiranya mereka suka merajut, melukis, atau merawat bunga, memenuhi keperluan hobi mereka dan biarkan mereka tetap kreatif. Selain menjadikan mereka aktif, melakukan hobi juga dapat menjadikan mood mereka lebih baik dan kurang pemarah ketika tinggal di rumah.

Hidup dengan orang tua di tengah-tengah wabak COVID-19 seperti ini memerlukan anda lebih berhati-hati, baik dalam menjaga kesihatan dan diri sendiri. Anda juga harus bersabar kerana merawat orang tua dalam keadaan ini tidak mudah.

Sekiranya ada sesuatu yang ingin anda tanyakan mengenai kesihatan orang tua atau bagaimana merawat orang tua semasa pandemik COVID-19, anda boleh menggunakan aplikasi kesihatan yang menawarkan kemudahan telemedicine, seperti ALODOKTER.

Melalui aplikasi ALODOKTER, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor. Sekiranya diperlukan pemeriksaan segera, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.