Keluarga

Pilihan Banyak Makanan Bayi 11 Bulan

Pada usia mereka 11 bulan, bayi sudah boleh makan lebih banyak makanan pejal. Pilihan makanan untuk bayi berusia 11 bulan juga lebih pelbagai, tetapi jangan lupa untuk memperhatikan kandungan nutrisi.

Makanan untuk bayi berusia 11 bulan mesti memenuhi standard pemakanan yang diperlukan. Kerana pada usia ini, bayi mulai belajar merangkak, berdiri, dan makan sendiri sehingga mereka memerlukan pelbagai nutrien penting yang mudah dimakan, untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangannya.

Pilihan Makanan Bayi 11 Bulan

Pada usia 11 bulan, bayi memerlukan sekitar 750 - 900 kalori setiap hari. Pengambilan kalori yang diperlukan oleh bayi pada usia ini kebanyakannya berasal dari susu ibu (ASI) atau susu formula. Selain susu, bayi berusia 11 bulan dapat diberi makanan pejal untuk memenuhi keperluan kalori mereka.

Pada usia ini, deria rasa bayi sudah mulai berkembang, sehingga dapat diperkenalkan kepada berbagai jenis makanan yang memiliki rasa yang berbeza. Tetapi jangan lupa untuk memperhatikan kandungan nutrisi. Anda boleh menyediakan makanan ruji sebagai sumber utama kalori, sayur-sayuran dan buah sebagai sumber vitamin, dan lauk sebagai sumber protein.

Pelbagai jenis makanan bayi berkhasiat 11 bulan yang boleh anda berikan, termasuk bijirin gandum, buah, sayur, ikan, ayam, tahu, keju, yogurt dan produk tenusu lain. Anda juga boleh memberi makanan bayi 11 bulan dalam bentuk makanan jari Untuk merangsang perkembangan dan koordinasi motor halus bayi.

Menu Makanan Bayi 11 Bulan

Agar makanan yang disediakan dapat menjadi lebih pelbagai, berikut adalah inspirasi untuk menu makanan bayi selama 11 bulan, mulai dari sarapan, makan siang, makan malam, hingga makanan ringan yang sihat.

Menu sarapan pagi

Menu sarapan yang boleh dipilih merangkumi:

  • - cawan bijirin atau telur rebus.
  • - cawan buah dadu.
  • 120-200 ml susu ibu atau formula.

Makan tengahari

Beberapa menu makanan bayi 11 bulan yang boleh diberikan termasuk:

  • Potongan keju parut (potong kecil sehingga bayi dapat memakannya dengan mudah).
  • Stok sup mengandungi sayur-sayuran lembut atau variasi tambalan lain seperti kacang tumbuk dan daging lembu.
  • 120 - 200 ml susu ibu atau formula.

Makan malam

Untuk makan malam, menu yang boleh disediakan termasuk:

  • Kentang tumbuk di atasnya dengan keju dan sayur-sayuran lembut
  • cawan ayam dadu atau tauhu.
  • buah cawan.
  • 120 - 120 ml susu ibu atau formula.

Pada waktu rehat dari sarapan hingga makan tengah hari atau antara makan tengah hari hingga makan malam, anda boleh memberikan makanan ringan yang sihat. Makanan ringan yang boleh diberikan termasuk potongan keju, potongan sayur-sayuran dengan tekstur lembut, biskut atau biskut bertekstur lembut, yogurt dan hirisan buah.

Sekiranya bayi anda pemakan pemilih atau menolak makanan tertentu, jangan menyerah. Anda harus terus memperkenalkan makanan baru ini, kerana beberapa bayi memerlukan waktu lebih lama untuk menerima rasa dan memakan makanan tertentu.

Dalam memberi makanan bayi selama 11 bulan, anda disarankan untuk tidak memaksa bayi menyelesaikan makanan yang dimakannya. Secara amnya, bayi akan berhenti makan apabila merasa kenyang.

Pelbagai pilihan makanan bayi 11 bulan ke atas boleh menjadi panduan. Untuk maklumat mengenai pilihan makanan lain yang sesuai untuk anak anda, berjumpa dengan pakar pediatrik atau pakar pemakanan.