Kesihatan

Ketahui Jenis Osteoporosis dan Cara Mencegahnya

Osteoporosis adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa. Sekurang-kurangnya, terdapat tiga jenis osteoporosis yang boleh berlaku. Ketahui apa perbezaan antara tiga jenis osteoporosis dan bagaimana mencegahnya.

Osteoporosis adalah keadaan penurunan kepadatan tulang yang boleh menyebabkan tulang menjadi poros dan mudah pecah. Osteoporosis pada mulanya tidak menyebabkan sebarang gejala sehingga jarang diperhatikan sejak awal. Keadaan ini biasanya hanya diketahui apabila seseorang mengalami kecederaan yang menyebabkan patah tulang.

Secara umum, osteoporosis terbahagi kepada dua kumpulan, iaitu osteoporosis primer dan sekunder. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai jenis osteoporosis:

Jenis Osteoporosis Primer

Osteoporosis primer selanjutnya dibahagikan kepada dua jenis, iaitu osteoporosis idiopatik yang biasanya berlaku pada orang tua (tua) dan osteoporosis. remaja apa yang berlaku pada kanak-kanak.

Osteoporosis idiopatik

Osteoporosis idiopatik tidak mempunyai sebab yang diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering dikaitkan dengan usia atau penuaan. Terdapat dua jenis osteoporosis idiopatik, iaitu:

  • Osteoporosis jenis 1, iaitu osteoporosis yang berlaku pada wanita dengan kadar estrogen rendah, biasanya pada wanita pascamenopause
  • Osteoporosis jenis 2 atau osteoporosis pikun, yang merupakan keadaan kehilangan tulang yang berkaitan dengan proses penuaan

Osteoporosis remaja

Osteoporosis remaja adalah sejenis osteoporosis pada kanak-kanak atau remaja tanpa sebab yang diketahui. Umur penghidap osteoporosis berkisar antara 1-13 tahun, tetapi rata-rata kes berlaku pada usia 7 tahun. Osteoporosis remaja adalah keadaan yang kurang biasa daripada jenis osteoporosis lain.

Jenis Osteoporosis Sekunder

Kerapuhan tulang yang berlaku pada osteoporosis sekunder disebabkan oleh faktor lain, sama ada penyakit atau pengambilan ubat tertentu. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan osteoporosis jenis ini termasuk:

  • Penyakit genetik, seperti hypercalciuria buah pinggang, fibrosis sista, sindrom Marfan, dan sindrom Ehlers-Danlos.
  • Gangguan endokrin, seperti diabetes mellitus, sindrom Cushing, akromegali, hipertiroidisme, dan hipogonadisme
  • Sindrom malabsorpsi atau kekurangan zat makanan, seperti anoreksia nervosa, penyakit hati kronik, alkoholisme, dan kekurangan protein, kalsium, dan magnesium
  • Penyakit radang, seperti penyakit Crohn, rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, dan lupus
  • Gangguan hematologi, seperti hemochromatosis, hemofilia, leukemia, limfoma, dan talasemia
  • Ubat-ubatan, seperti antikonvulsan, antipsikotik, furosemide, dan perencat pam proton

Cara Mencegah Berbagai Jenis Osteoporosis

Agar aktif dan mempunyai kualiti hidup yang baik, osteoporosis harus dicegah sejak dini. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah pelbagai jenis osteoporosis:

1. Bersenam secara berkala

Otot dan tulang perlu dilatih secara berkala agar tetap kuat. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menguatkan otot dan tulang adalah dengan melakukan latihan mengangkat berat sekurang-kurangnya 30 minit, 3 kali seminggu.

2. Keperluan kalsium dan vitamin D yang mencukupi

Kalsium dan vitamin D adalah nutrien penting untuk meningkatkan dan menjaga kesihatan tulang. Beberapa makanan yang tinggi kalsium dan vitamin D yang boleh anda makan termasuk susu, keju, yogurt, bayam, kubis, kacang kedelai, hati sapi, kuning telur, dan ikan berlemak, seperti tuna, makarel, dan salmon.

3. Hadkan pengambilan minuman beralkohol

Orang yang minum alkohol sering mempunyai risiko lebih tinggi terkena osteoporosis. Oleh itu, pakar mengehadkan pengambilan alkohol pada lelaki dewasa hingga 2 minuman sehari dan wanita dewasa untuk 1 minuman sehari. Satu gelas minuman beralkohol bersamaan dengan 350 ml bir atau 125 ml wain.

4. Elakkan tabiat merokok

Orang yang aktif merokok juga lebih berisiko mengalami patah tulang akibat osteoporosis, malah masa pemulihan akan lebih lama. Selain itu, kebanyakan wanita yang merokok akan menghasilkan estrogen yang lebih sedikit dan cenderung mengalami menopaus lebih awal, jadi risiko kehilangan tulang lebih tinggi.

Dengan mengetahui jenis osteoporosis dan cara mencegahnya, anda diharapkan dapat menjangkakan penyakit ini dengan lebih baik. Sekiranya anda termasuk di antara mereka yang lebih mudah terkena osteoporosis, selain mengambil langkah pencegahan lebih awal, anda juga mesti berjumpa doktor dengan kerap.