Kehidupan yang sihat

5 Cara Menebalkan Rambut untuk Mencantikkan Penampilan Anda

Sebelum melakukan rawatan rambut di salun, ada pelbagai cara untuk menebalkan rambut yang boleh anda lakukan. Tidak perlu menghabiskan banyak masa, ada beberapa cara untuk menebalkan rambut yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Terdapat pelbagai cara untuk menebalkan rambut yang boleh menjadi pilihan. Tetapi sebelum melakukan rawatan ini, pastikan bahawa anda juga telah mengubah tabiat yang boleh menyebabkan keguguran dan penipisan rambut.

Cara Menebal Rambut Secara Semulajadi dan Mudah

Untuk menebal rambut secara semula jadi, memerlukan kesabaran ekstra sehingga hasil yang diinginkan dicapai. Berikut adalah beberapa cara menebalkan rambut yang boleh digunakan:

  • Menggpakai topeng Lidah Buaya

Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, banyak orang mendakwa bahawa lidah buaya dapat mempercepat pertumbuhan rambut. Kandungan vitamin B 12 dan asid folik yang terdapat dalam lidah buaya dapat mengurangkan masalah keguguran rambut yang boleh menyebabkan rambut menjadi tipis.

Bahan-bahan lain yang terdapat dalam lidah buaya, seperti vitamin A, C, dan E, mampu menguatkan dan memperbaiki helai rambut, termasuk kerosakan rambut yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

  • Mengggunakan topeng telur

Cara seterusnya untuk menebal rambut adalah dengan menggunakan kuning telur. Terdapat pelbagai nutrien dari telur yang diperlukan oleh rambut, termasuk vitamin A, E, biotin dan asid folik. Bahan-bahan ini dapat merangsang pertumbuhan rambut dan menjadikan rambut lebih kuat. Kuning telur juga dapat mengatasi masalah rambut kering kerana mampu melembapkan rambut secara semula jadi.

Untuk mendapatkan faedah kuning telur, anda boleh membuat topeng kuning telur di rumah. Campurkan kuning telur (boleh juga dengan putih) dengan minyak zaitun yang mencukupi. Kemudian, sapukan topeng ke kulit kepala dan rambut secara merata. Diamkan selama 1 jam dan basuh dengan bersih menggunakan air sejuk.

  • Menggunakan topeng minyak kelapa

Untuk menebalkan rambut secara semula jadi, anda boleh menggunakan minyak kelapa sebagai topeng rambut. Sapukan minyak kelapa dara ke kulit kepala dan rambut secara merata. Urut dengan lembut dan biarkan selama beberapa jam sebelum mencucinya. Minyak kelapa dapat menjadikan rambut lebih lembap dan kelihatan lebih bersinar. Mengekalkan kelembapan rambut, dapat mengurangkan keguguran rambut.

  • Mengkonsumsi pengambilan protein

Tidak hanya menggunakan topeng rambut, anda juga harus mengonsumsi cukup protein agar rambut anda lebih tebal. Kerana ketika rambut kekurangan pengambilan protein, siklus pertumbuhan rambut dapat terganggu sehingga keguguran rambut dapat terjadi dan menyebabkan rambut menjadi tipis. Oleh itu, memenuhi keperluan protein anda dengan memakan kekacang, kacang, biji, ikan, telur, dan daging tanpa lemak.

  • Keperluan yang mencukupi besi

Untuk mengelakkan masalah keguguran rambut, bukan sahaja pengambilan protein, yang mesti dipertimbangkan, tetapi juga pengambilan zat besi. Anda disarankan untuk memenuhi pengambilan zat besi dengan memakan makanan seperti bayam, tiram, jeroan, kerang, biji labu, kekacang dan bijirin yang diperkaya dengan zat besi. Cuba elakkan pengambilan suplemen zat besi tanpa nasihat doktor, kerana terlalu banyak zat besi sebenarnya boleh membahayakan tubuh.

Tabiat Yang Boleh Menyokong Rambut Tebal

Selain melakukan beberapa cara menebalkan rambut di atas, anda juga perlu menghindari tabiat yang boleh menyebabkan rambut menjadi kurus. Tabiat ini merangkumi:

  • Untuk mendapatkan rambut yang sihat dan tebal, disarankan untuk meminimumkan penggunaan aksesori rambut seperti jepit rambut atau ikat rambut. Sekiranya rambut anda mesti diikat, elakkan mengikat rambut dengan ekor kuda yang ketat kerana ini boleh menyebabkan rambut putus atau gugur.
  • Cara lain untuk menebal rambut anda adalah dengan menyikat dan mencuci rambut dengan kerap. Sebabnya, kedua-dua tabiat ini boleh mencetuskan keguguran rambut. Sudah tentu ini akan mengurangkan kemungkinan rambut tebal.
  • Penting untuk mengelakkan pengeringan rambut anda dan menggunakan alat penata rambut. Selain dapat menyebabkan rambut gugur, penggunaan pengering rambut dan alat penata rambut lain dapat menyebabkan rambut menjadi kering dan rosak.

Sekiranya anda merasa menjaga rambut dengan betul tetapi rambut anda masih nipis, berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor akan memeriksa kesihatan kulit kepala dan rambut untuk mengetahui punca rambut nipis serta memberi kaedah untuk menebalkan rambut yang sesuai dengan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found