Keluarga

Ikuti 4 Langkah Menyusukan Anak Kembar ini

Adakah anda sukar untuk menyusukan anak kembar pada masa yang sama? Tenang, tunas. Sekiranya anda sudah mengetahui muslihatnya, menyusukan anak kembar itu mudah dan selesa, Macam mana boleh jadi!

Pada awal penyusuan, ibu disarankan untuk menyusukan anak kembar satu persatu. Tujuannya adalah untuk melihat apakah mereka dapat menyusu secara langsung dari payudara, berapa lama, dan berapa kerap mereka menyusu.

Sekiranya anda sudah mengetahui "irama", anda bebas memilih untuk menyusukan anak kembar secara serentak atau satu persatu.

Cara Menyusu Kembar Secara Serentak

Sebilangan ibu merasakan bahawa kembar penyusuan pada masa yang sama akan lebih menjimatkan masa dan berkesan. Walaupun begitu, menyusui dua bayi sekaligus bukanlah perkara yang mudah, terutamanya jika anda tidak terbiasa.

Berikut adalah beberapa cara dan kedudukan yang boleh anda cuba menyusukan anak kembar:

1. kedudukan silang (pegangan buaian berganda)

Dalam keadaan duduk, timbang anak kembar di tangan kanan dan kiri ibu anda. Kemudian, letakkan dua pasang kaki kembar itu bertindih di depan badan ibu. Pastikan kepala kembar selari dengan payudara anda dan boleh mencapai puting anda.

2. Kedudukannya seperti memerah 2 beg di ketiak (klac berganda)

Di sofa atau tempat tidur, letakkan bantal di kedua sisi badan anda, kemudian letakkan kembar di atas bantal dengan kepala di depan payudara anda, sementara kaki mereka berada di pinggang anda dan melewati ketiak anda.

Kemudian, perlahan-lahan memicit badan mereka menggunakan siku seolah-olah mereka menekan beg parti di ketiak mereka. Letakkan telapak tangan anda di belakang kepala setiap bayi untuk menyokong dan menjaga kepalanya sesuai dengan puting susu.

3. Kedudukan gabungan (buaian-klac)

Kedudukan ini adalah gabungan dua kedudukan di atas. Salah satu bayi dililit di ketiak, dan yang lain diletakkan di pangkuan.

4. Mengggunakan bantal penyusuan khas untuk anak kembar

Untuk mempermudah, anda boleh melakukan kaedah di atas dengan menggunakan bantal khas untuk menyusukan anak kembar. Sekiranya anda tidak mempunyai bantal ini, anda boleh mengatasinya dengan menggulung tuala atau selimut sebagai sokongan. Dengan sokongan bantal ini, pergerakan ibu anda akan lebih fleksibel dan lebih mudah ketika menyusukan bayi.

Pastikan bayi anda mendapat susu ibu yang berbeza setiap hari. Contohnya, hari ini kakak sedang menyusui payudara kanan dan adik makan pada payudara kiri, dan pada keesokan harinya, kakak makan pada payudara kiri dan si adik sedang menyusukan payudara kanan.

Ini penting agar badan menghasilkan jumlah susu yang sama di kedua payudara dan mengurangkan risiko penyumbatan saluran susu, terutamanya jika satu bayi menyusu lebih banyak daripada yang lain. Di samping itu, dengan mengubah pandangan bayi setiap kali makan, matanya akan lebih kerap dilatih dan dirangsang.

Jangan takut kekurangan susu ibu

Pada prinsipnya, penyusuan bayi kembar secara berterusan sangat mungkin dilakukan. Ibu tidak perlu risau akan kekurangan susu ibu, kerana jumlah susu yang dihasilkan akan sesuai dengan "permintaan" bayi. Semakin kerap bayi anda menyusu, semakin banyak susu yang akan anda hasilkan.

Menyusukan dua bayi sekaligus adalah satu cabaran yang tersendiri. Selain masalah kedudukan, menyusukan bayi dengan kembar juga dapat membuat anda letih dan mengalami sakit puting atau bengkak.

Sekiranya anda benar-benar memerlukan waktu rehat, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari suami atau ahli keluarga anda yang lain untuk menjaga kembar atau mengurus rumah tangga. Dan sekiranya anda masih sukar untuk menyusui anak kembar, cubalah berjumpa dengan pakar pediatrik atau perunding penyusuan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found