Kesihatan

Ketahui pelbagai kandungan ubat batuk dan faedahnya

Kandungan ubat batuk berbeza-beza. Walaupun kedua-duanya digunakan untuk menghilangkan keluhan batuk, cara kerja setiap ramuan ubat batuk mungkin berbeza dan perlu disesuaikan dengan jenis batuk yang ingin Anda rawat. Supaya manfaat ubat batuk dapat dimaksimumkan, perhatikan kandungan di dalamnya dan fungsinya.

Berdasarkan kandungannya, ubat batuk terbahagi kepada 2 jenis. Jenis ubat batuk pertama adalah antitussive untuk melegakan batuk kering. Kandungan ubat batuk ini kadang-kadang digabungkan dengan ubat antihistamin atau dekongestan untuk merawat gejala alergi, kesesakan hidung, atau hidung berair yang menyertai batuk.

Ubat batuk jenis kedua adalah ekspektoran atau mukolitik. Kandungan dalam ubat batuk ini berfungsi untuk menghilangkan kahak dan memudahkan penyingkiran kahak dari saluran pernafasan. Itulah sebabnya, ubat batuk ekspektoran digunakan untuk merawat batuk dengan kahak.

Kandungan ubat batuk dan faedahnya

Untuk penggunaan yang betul dan hasil yang optimum, ubat batuk perlu disesuaikan dengan jenis batuk yang ingin anda rawat. Oleh itu, perhatikan terlebih dahulu kandungan di dalamnya sebelum anda membeli ubat batuk.

Berikut adalah beberapa kandungan ubat batuk dan bagaimana ia berfungsi dan faedahnya:

1. Dextromethorphan HBr

Dextromethorphan HBr adalah ubat batuk antitussive yang paling sering digunakan untuk merawat batuk kering. Dextromethorphan HBr Ia berfungsi dengan menekan refleks batuk di otak, mengurangkan keinginan untuk batuk.

Sekiranya anda mengalami batuk kering yang sukar dihentikan, apalagi mengganggu rehat anda, ubat batuk ini adalah pilihan tepat untuk anda minum.

2. Diphenhydramine HCl dan Chlorpheniramine Maleate

Diphenhydramine HCl dan Chlorpheniramine Maleate adalah ubat antihistamin yang sering digabungkan dengan ubat batuk antitussive, seperti Dextromethorphan HBr. Manfaat ubat batuk kombinasi ini adalah untuk merawat batuk kering yang disertai dengan gejala alergi, seperti bersin atau gatal di hidung dan tekak.

Diphenhydramine HCl dan Chlorpheniramine Maleate mempunyai cara kerja yang sama, iaitu menghalang pembebasan bahan histamin yang dapat mencetuskan reaksi alergi.

3. Pseudoephedrine HCl

Pseudoephedrine HCl adalah ubat dekongestan yang juga sering digabungkan dengan Dextromethorphan HBr. Gabungan ramuan ubat batuk ini digunakan untuk merawat batuk yang disertai hidung berair atau hidung tersumbat.

Pseudoephedrine HCl berfungsi dengan mengurangkan pembengkakan saluran darah di hidung, sehingga saluran udara lebih terbuka dan nafas menjadi lebih mudah.

4. Bromhexine HCl dan Guaifanesin

Bromhexine HCl dan Guaifenesin adalah sejenis ubat mukolitik dan ekspektoran yang digunakan untuk merawat batuk dengan kahak. Kedua-dua ramuan ubat batuk ini berfungsi dengan cara menipiskan kahak agar lebih mudah dikeluarkan dari saluran pernafasan, sehingga nafas terasa lebih mudah dan batuk dapat sembuh lebih cepat.

Ubat batuk dengan ramuan di atas boleh dibeli secara percuma tanpa preskripsi doktor. Namun, ingat, setiap kandungan ubat batuk mempunyai faedah tersendiri. Jadi, pilih ubat batuk yang mengandungi sesuai dengan keluhan dan jenis batuk anda. Di samping itu, ambil ubat batuk mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

Keluhan yang paling biasa selepas mengambil ubat batuk, terutamanya ubat batuk antitussive, adalah mengantuk. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini.

Jangan memaksa diri untuk terus melakukan aktiviti ketika anda mengantuk, terutamanya aktiviti yang memerlukan kewaspadaan. Beristirahatlah agar anda lebih cergas dan sembuh dari batuk.

Sekiranya kandungan ubat batuk tidak berfungsi untuk melegakan batuk yang anda alami, anda harus berjumpa doktor. Anda juga perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami batuk yang disertai demam, berdehit, sesak nafas, kahak berwarna kuning kehijauan, atau kahak bercampur darah.