Kehidupan yang sihat

Pilihan Cara Mengatasi Rambut Gugur

Kejatuhan helai rambut secara berlebihan akan sangat mengganggu. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui cara mengatasi keguguran rambut, supaya tidak berlebihan.

Biasanya keguguran rambut dialami oleh lelaki dan wanita berusia 30-an-40-an. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keguguran rambut, seperti kekurangan pengambilan protein kerana diet, perubahan hormon, trauma emosi, atau keadaan perubatan tertentu yang lain.

Langkah Mengatasi Keguguran rambut dengan dadah

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut 50-100 helai sehari, ia masih dalam had normal. Ia tidak akan menyebabkan rambut menipis, kerana rambut baru akan tumbuh pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan rambut anda rontok lebih dari itu setiap hari atau ketika anda mula melihat kawasan yang botak atau mengalami penipisan yang ketara, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui cara yang betul untuk mengatasi keguguran rambut.

Cara mengatasi keguguran rambut harus dilakukan secepat mungkin untuk mengelakkan lebih banyak keguguran rambut. Berikut adalah beberapa ubat yang digunakan sebagai cara untuk merawat keguguran rambut:

 • Minoxidil

  Minoxidil adalah ubat bebas yang digunakan dengan menggunakannya pada kulit kepala. Minoxidil berfungsi dengan mencegah lebih banyak keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut. Boleh digunakan oleh lelaki dan wanita.

 • Finasteride

  Finasteride umumnya bertujuan untuk merawat keguguran rambut pada lelaki. Cara kerja finasteride adalah menghentikan pengeluaran satu jenis hormon lelaki dihydrotestosteron (DHT) supaya rambut dapat mengalami pertumbuhan.

 • Kortikosteroid

  Kortikosteroid digunakan terutamanya jika anda mengalami keguguran rambut akibat keradangan pada badan. Ahli dermatologi boleh menyuntik kortikosteroid terus ke kulit kepala untuk menghentikan keradangan.

Jenis Rawatan Keguguran rambut Yang lain

Selain menggunakan ubat, cara alternatif untuk mengatasi keguguran rambut yang boleh diambil termasuk:

 • Serbuk serat rambut (serbuk rambut)

  Dijual secara percuma dalam pelbagai warna. Serbuk jenis ini boleh melekat pada rambut sehingga menutupi kawasan botak di kepala. Penggunaan bedak serat rambut selamat dengan risiko minimum dan sering digunakan sebagai tambahan kepada rawatan perubatan.

 • Rambut penambahan atau rambut palsu

  Rambut palsu digunakan dengan melekatkan rambut di kulit kepala atau disambungkan ke rambut yang ada, kemudian dibentuk sesuai keinginan. Kualiti dan harga yang ada sangat pelbagai.

 • Peralatan laser

  Diharapkan anda dapat merangsang pertumbuhan rambut dengan menggunakan sisir, sikat sikat, atau alat lain yang memancarkan kejutan laser. Walaupun dapat menjadikan rambut kelihatan lebih baik, keselamatan penggunaan jangka panjang masih belum diketahui.

 • Pemindahan rambut

  Pemindahan rambut Ini boleh dilakukan oleh pakar bedah plastik. Terdapat beberapa kaedah pemindahan rambut, termasuk mengambil rambut dari satu bahagian dan memindahkannya ke bahagian yang mengalami keguguran rambut atau membuang bahagian kulit kepala yang botak dan menjahit sisanya. Kini terdapat juga kaedah pemindahan rambut mikrograf, implantasi folikel rambut. Secara amnya, memerlukan penanaman hingga kira-kira 500 rambut atau lebih dari setiap prosedur pemindahan. Maka tidak hairanlah kos pemindahan rambut cukup tinggi.

Petua Mencegah Rambut Gugur  

Beberapa tabiat dapat mencegah dan membantu mengatasi keguguran rambut yang anda alami, termasuk:

 • Kami mengesyorkan agar anda mengelakkan rambut yang membuat rambut diikat dengan ketat, seperti kuncir atau jalinan.
 • Hentikan kebiasaan menarik atau memutar rambut.
 • Sikat rambut dengan lembut. Gunakan sisir bergigi lebar.
 • Semasa mencuci rambut, elakkan menarik rambut terlalu keras.
 • Elakkan menggunakan peralatan haba atau elektronik yang berlebihan pada rambut anda, seperti rawatan minyak panas, besi curling, atau pelurus rambut.
 • Biasakan diri anda dengan makanan berkhasiat seimbang.

Rambut gugur boleh menjadi tekanan bagi orang yang mengalaminya. Segera berjumpa doktor sekiranya semasa mencuci rambut atau menyisir, anda melihat lebih banyak rambut gugur daripada biasa atau kebotakan di tempat-tempat tertentu. Anda juga harus berhati-hati untuk keguguran rambut secara tiba-tiba kerana ada kemungkinan ia boleh dipicu oleh keadaan perubatan yang perlu segera dirawat.

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut atau masalah rambut, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat mengenai cara merawat keguguran rambut yang sesuai dengan keadaan anda.