Kehidupan yang sihat

Diet Garam untuk Mengelakkan Strok dan Penyakit Jantung

Diet garam adalah makanan untuk mengatur jumlah pengambilan garam yang dimakan. Makanan ini penting untuk semua orang, baik orang dewasa dan kanak-kanak. Ini kerana diet garam berguna untuk mencegah pelbagai penyakit, seperti darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Ketika menjalani diet garam, disarankan agar anda membatasi penggunaan makanan yang mengandung banyak garam atau natrium, seperti makanan cepat saji atau makanan ringan makanan segera, makanan beku, makanan ringan dan daging olahan, sup kalengan, keju, bijirin, dan roti.

Sebaliknya anda boleh makan makanan yang lebih sihat, seperti pelbagai buah dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, ikan, daging, dan susu rendah lemak.

Kebaikan dan Bahaya Garam

Garam terdiri daripada dua jenis mineral yang juga berfungsi sebagai elektrolit, iaitu natrium dan klorida. Fungsi kedua zat ini adalah untuk mengawal tekanan darah, menjaga kadar cairan tubuh, dan menyokong prestasi otot dan saraf.

Walau bagaimanapun, pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi). Tekanan darah tinggi dan tidak terkawal dari masa ke masa boleh menyebabkan komplikasi seperti strok atau penyakit jantung.

Apabila badan mempunyai terlalu banyak garam, ginjal menyesuaikan kadar cairan dalam darah, menyebabkan jumlah dan tekanan darah meningkat. Ini menjadikan jantung harus bekerja lebih keras untuk membekalkan darah segar ke badan.

Selain itu, kadar garam yang tinggi juga dapat menyebabkan penumpukan cairan di dalam tubuh orang dengan kegagalan jantung kongestif, sirosis, dan penyakit ginjal, serta menyebabkan gangguan fungsi saraf. Inilah sebab mengapa diet garam perlu dilakukan untuk kehidupan yang lebih sihat.

Cara melakukan diet garam

Bukan hanya dengan mengehadkan pengambilan makanan masin, anda juga perlu mengatur jumlah pengambilan garam dengan lebih berhati-hati. Semasa menjalani diet garam, disarankan agar anda mengehadkan pengambilan garam anda tidak lebih dari 5-6 gram natrium sehari atau bersamaan dengan 1 sudu teh garam dan MSG.

Agar jumlah pengambilan garam tidak berlebihan, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Kurangkan penggunaan garam semasa memasak. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan rempah-rempah atau bahan makanan yang mempunyai rasa gurih alami atau umami, seperti bawang, halia, cendawan, rumput laut, kacang-kacangan, dan ikan.
  • Semasa membeli makanan yang diproses, baca label pembungkusan produk dengan teliti. Pilih makanan yang rendah natrium atau natrium.
  • Makan lebih banyak makanan segar, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, kerana makanan ini mengandungi lebih sedikit garam. Sekiranya anda ingin makan daging, pilihlah daging segar dan bukannya daging yang diproses, seperti daging kornet atau sosej.
  • Hadkan penggunaan bumbu atau sos yang mengandungi natrium, seperti kicap, kuah salad, sos tomat, mustard, dan kicap.
  • Semasa memesan makanan di restoran atau melalui di talian, minta penyampai makanan mengurangkan garam, perasa, atau sos.

Ingat, jangan salah faham. Diet garam tidak bermaksud anda harus menjauhi garam sama sekali. Sekiranya pengambilan garam anda terlalu rendah, ia juga boleh menyebabkan anda mengalami masalah kesihatan tertentu, seperti hiponatremia atau kekurangan yodium.

Dengan menerapkan diet garam, kesihatan tubuh anda akan terjaga dan pengambilan garam dalam badan dapat menjadi lebih seimbang. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu atau merasa sukar untuk mengikuti diet garam, cubalah berjumpa doktor.