Kehidupan yang sihat

Ketahui Bahaya Di Sebalik Pembaikan Make Up di Jar

Pilihan produk kecantikan yang banyak di pasaran membuat pengguna bingung untuk menentukan produk mana yang sesuai. Akhirnya, ramai orang berminat untuk membeli buat bahagian dalam balang dengan alasan untuk mencubanya terlebih dahulu. Berhati-hati! Tidak semua produk yang dijual seperti ini selamat digunakan, kamu tahu.

Buat bahagian dalam balang adalah istilah yang digunakan untuk membahagikan produk kosmetik ke dalam bungkusan kecil atau bekas. Kemudian, bungkusan kecil ini akan dijual lagi dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga produk dengan bungkusan yang asli.

Barisan Bahaya Di SebalikBuat Saham di Jar

Harga untuk produk kecantikan berbeza-beza. Walau bagaimanapun, kebanyakan dari mereka mempunyai harga yang hebat, terutamanya jika produk itu dibuat di luar negara, mari kita sebut sebagai produk penjagaan kulit Korea.

Agar masih dapat menikmati produk kecantikan yang mahal dengan harga yang ekonomik, tidak sedikit penjual yang menyediakan buat bahagian dalam balang. Walaupun harganya lebih murah, anda perlu berhati-hati kerana terdapat beberapa risiko di belakang buat bahagian dalam balang, dalam kalangan yang lain:

Kebersihan tidak terjamin

Kerana ia tidak dijual dalam bungkusan asalnya, buat bahagian dalam balang kebersihan tidak terjamin. Setelah dibuka, bahan-bahan dalam produk kecantikan dapat dioksidakan atau terkena kotoran yang boleh merosakkan kualitinya.

Di samping itu, bakteria boleh memasuki produk semasa penjual menyentuhnya dan mencurahkannya ke dalam balang atau bungkusan kecil, terutamanya jika penjual tidak mencuci tangan terlebih dahulu atau bungkusan yang akan digunakan tidak dibasuh terlebih dahulu.

Menggunakan produk kecantikan yang tidak bersih dan mengandungi bakteria tentu boleh menyebabkan kesan buruk pada kulit, seperti jerawat atau kerengsaan. Sekiranya produk najis ini digunakan secara berterusan, tidak mustahil kesihatan kulit wajah akan terganggu.

Kosmetik berisiko tinggi yang telah tamat tempoh

Semua produk kecantikan mempunyai jangka hayat masing-masing yang tertera pada bungkusan asal. Walau bagaimanapun, mungkin ada produk buat bahagian dalam balang yang tidak termasuk tarikh luput.

Menggunakan produk kecantikan yang telah luput bukanlah perkara yang baik, kerana produk yang telah habis tempoh boleh menyebabkan jangkitan pada kulit. Oleh itu, apabila anda ingin mencuba produk tersebut solekan Untuk yang lebih murah, cari tarikh luput pada bungkusan atau tanya penjual.

Keaslian produk tidak dijamin

Beli produk buat bahagian dalam balang tidak semestinya terbukti sahih dan mungkin tidak mempunyai permit pengedaran. Menggunakan produk kecantikan palsu boleh membahayakan kesihatan, kerana produk ini mungkin mengandungi bahan berbahaya, seperti arsenik, merkuri, berilium, dan kadmium.

Bahan kimia yang keras ini boleh menyebabkan ruam muncul di kulit akibat kerengsaan, membuat kulit kering, menyebabkan keradangan pada kulit, atau bahkan memicu barah kulit.

Itulah bahaya di belakang buat bahagian dalam balang yang penting untuk anda ketahui. Daripada mempertaruhkan kesihatan kulit wajah anda untuk mencuba produk dengan membeli pembungkusan berkongsi, anda masih harus menggunakan produk dalam bungkusan asalnya yang sudah dijamin kebersihan dan kualiti.

Sekiranya harganya terlalu mahal atau tidak sesuai belanjawan, anda dapat berjimat terlebih dahulu sehingga anda mempunyai cukup wang untuk membeli produk tersebut. Sementara menunggu simpanan anda terkumpul, ada beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk menjadikan kulit anda kelihatan cantik dan sihat tanpa kosmetik, iaitu:

  • Basuh dan bersihkan wajah anda dengan sabun pembersih mengikut jenis kulit anda.
  • Bersihkan wajah anda secara berkala, terutamanya setelah menggunakan kosmetik.
  • Gunakan kaedah yang betul untuk membersihkan wajah anda.
  • Gunakan pelembap dan pelindung matahari setiap hari.
  • Menjaga kulit yang sihat dari dalam badan dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Sekiranya anda sudah menggunakan buat bahagian dalam balang dan mempunyai masalah kulit, seperti gatal, merah, kering, kasar, sakit, atau bengkak, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat doktor kulit untuk mendapatkan rawatan.