Keluarga

Panduan Memilih Insurans Kesihatan untuk Kanak-kanak

Insurans kesihatan untuk kanak-kanak adalah penting untuk dipertimbangkan. Kerana, kanak-kanak terdedah kepada penyakit dan kecederaan, dan dengan itu memerlukan rawatan kesihatan. Agar tidak memilih insurans kesihatan yang salah untuk kanak-kanak, lihat panduannya di sini.

Berbeza dengan insurans kesihatan orang dewasa, insurans kesihatan kanak-kanak dapat menyediakan kemudahan sokongan, seperti biaya rawat jalan, kesihatan gigi, pemeriksaan mata, rawat inap, dan vaksinasi. Jadi, kos kesihatan yang ditanggung bukan hanya kos jika sakit, tetapi juga kos untuk pengesanan awal dan pencegahan penyakit.

Cara Memilih Ainsurans Kkesihatan untuk Amahu

Bayi yang baru lahir sebenarnya perlu didaftarkan sebagai peserta Kad Insurans Kesihatan Nasional untuk Indonesia yang Sehat (JKN-KIS) yang diuruskan oleh BPJS Kesihatan, selewat-lewatnya 28 hari sejak lahir.

Oleh itu, sekiranya anak itu didaftarkan, insurans kesihatan dilindungi secara langsung oleh BPJS. Di samping itu, beberapa syarikat juga menjamin insurans kesihatan untuk semua ahli keluarga, termasuk anak-anak.

Namun, jika pejabat tempat anda bekerja tidak melindungi insurans kesihatan untuk kanak-kanak atau BPJS Kesihatan dianggap tidak mencukupi untuk menjamin kesihatan mereka, anda boleh memilih insurans kesihatan peribadi untuk anak-anak.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih insurans kesihatan untuk kanak-kanak:

1. Masukkan anak dalam insurans ibu bapa

Secara amnya, insurans kesihatan untuk kanak-kanak di bawah 24 tahun mesti termasuk ibu bapa. Oleh itu, jika anda membeli insurans kesihatan untuk diri sendiri dan pasangan, ada baiknya memasukkan anak anda dalam insurans kesihatan anda pada masa yang sama.

2. Perhatikan keadaan kesihatan anak

Sebelum memilih insurans kesihatan untuk kanak-kanak, anda perlu memperhatikan keadaan kesihatan mereka terlebih dahulu, misalnya, sama ada anak itu dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan dengan berat badan yang rendah.

Sekiranya anak anda mempunyai keadaan kesihatan seperti di atas, ada baiknya memilih insurans kesihatan khas, supaya risiko kerugian akibat rawatan dapat diantisipasi.

Namun, jika keadaan kesihatan anak baik dan normal, anda boleh memilih insurans kesihatan umum.

3. Pilih jenis insurans yang tepat

Secara amnya, anda hanya perlu mendaftarkan anak anda untuk insurans kesihatan. Anda tidak perlu mendaftar insurans kesihatan yang digabungkan dengan insurans hayat. Sebabnya, ini sebenarnya dapat mengurangkan faedah insurans kesihatan yang diperlukan oleh anak-anak, kerana kos premium dibahagi untuk insurans hayat.

Sebenarnya, apa yang sangat diperlukan oleh kanak-kanak adalah perlindungan untuk kesihatan mereka. Sebagai tambahan, premium insurans kesihatan yang digabungkan dengan insurans hayat juga pada amnya cukup tinggi.

4. Periksa kelengkapan kemudahan insurans

Juga penting bagi anda untuk memperhatikan kemudahan apa yang disediakan oleh insurans kesihatan, seperti perlindungan untuk kos bilik, ubat-ubatan, doktor, pembedahan, serta diagnosis doktor sebelum dan sesudah dimasukkan ke hospital.

Di samping itu, perhatikan juga apakah insurans kesihatan hanya merangkumi rawatan pesakit dalam atau merangkumi rawatan pesakit luar, kerana secara amnya insurans kesihatan hanya merangkumi perawatan pesakit dalam.

Sekiranya anak anda sering sakit, ada baiknya memilih insurans yang merangkumi kemasukan ke hospital, rawatan pesakit luar, dan vaksinasi. Namun, akibatnya adalah bahawa premium yang dibayar mungkin lebih mahal daripada insurans yang hanya merangkumi kemasukan ke hospital.

5. Sesuaikan dengan keperluan dan kewangan anak-anak

Walaupun insurans kesihatan untuk kanak-kanak penting untuk dimiliki, anda juga harus menyesuaikan perbelanjaan untuk premium mengikut keadaan kewangan anda. Sebagai contoh, jika anda hanya dapat mengetepikan premium insurans untuk bilik kelas 2, anda tidak perlu memaksa diri untuk memilih insurans kesihatan dengan kemudahan bilik VIP.

Maksudnya, jangan biarkan anda mengalami masalah kewangan hanya kerana anda mengambil insurans yang tidak sesuai dengan kemampuan kewangan anda. Lagipun, masih ada JKN-KIS dengan bayaran yang cukup murah dan bahkan boleh percuma, yang juga dapat menjamin kesihatan anak anda.

Pada dasarnya, memilih insurans kesihatan untuk kanak-kanak sama dengan memilih insurans kesihatan untuk diri sendiri. Berhati-hati dalam memilih insurans untuk semua ahli keluarga dapat mengurangkan perbelanjaan jika anda jatuh sakit.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk memilih insurans kesihatan untuk anak anda, anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang faedah insurans apa yang perlu anda perhatikan, terutamanya jika anak anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.