Keluarga

Takut untuk melakukan hubungan seks? Kenali Jenis dan Kemungkinan Penyebab Fobia Seks

Seks mesti menyeronokkan, tetapi ada sebilangan orang yang sangat takut untuk melakukannya kerana alasan yang kadang-kadang tidak rasional. Terdapat beberapa jenis keadaan ini yang disebut fobia seks dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor.

Orang yang mempunyai fobia seks melakukan lebih daripada sekadar tidak suka atau enggan melakukan hubungan seks. Fobia ini membuat penderita panik atau selalu merasa takut tanpa sebab yang jelas setiap kali mereka melakukan hubungan seks. Malah memikirkan aktiviti seksual sahaja boleh membuat orang yang mempunyai fobia seks takut.

Jenis Fobia Seks yang berbeza

Erotofobia adalah istilah untuk pelbagai fobia yang berkaitan dengan seks. Erotofobia sendiri terdiri daripada beberapa jenis, iaitu:

1. Genofobia

Juga dikenali sebagai coitophobia , iaitu ketakutan terhadap penembusan atau persetubuhan. Orang yang mengalami genofobia mungkin masih dapat menikmati interaksi seksual seperti berpelukan dan berciuman, tetapi takut melakukan persetubuhan.

2. Parafobia

Orang yang mengalami fobia ini berpendapat bahawa hubungan seksual menyimpang dan boleh mencacatkan diri.

3. Haphephobia

Haphephobia atau chiraptophobia adalah ketakutan untuk disentuh. Tidak hanya mempengaruhi hubungan dengan pasangan, fobia ini bahkan menjadikan orang yang mengalaminya tidak mahu disentuh oleh saudara mereka sendiri.

4. Gymnophobia

Gymnophobia adalah ketakutan untuk berbogel. Penderita juga merasa takut atau cemas apabila melihat orang lain dalam keadaan telanjang. Walaupun tidak selalu, fobia ini boleh disebabkan oleh persepsi negatif terhadap tubuh.

5. Philematofobia

Filematofobia adalah ketakutan mencium. Fobia seks ini berlaku kerana pelbagai sebab, umumnya berkaitan dengan masalah fizikal, seperti kebimbangan mengenai ketakutan kuman atau bau mulut.

Gejala dan sebab Berlaku Fobia Seks

Orang yang mempunyai fobia seks biasanya merasakan reaksi psikologi dan fizikal yang tidak dapat diabaikan. Mereka menjadi cemas, gelisah, ketakutan, dan bahkan panik ketika berhadapan dengan perkara-perkara yang berbau seperti seks.

Secara fizikal mereka mungkin merasa berdebar-debar, berpeluh sejuk, sesak nafas, pening, mual jika mereka memikirkan atau mendekati perkara yang menjadi punca fobia mereka.

Beberapa perkara yang dianggap sebagai faktor yang menyebabkan fobia seks adalah:

1. Trauma kerana keganasan seksual

Kekerasan seksual boleh membuat mangsa mengalami gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) untuk mempengaruhi keakraban dengan pasangan. Sebagai contoh, mangsa rogol, mereka bukan sahaja diserang secara fizikal, tetapi juga mental.

Mangsa rogol dapat mengalami masalah kesihatan mental yang boleh memakan masa berbulan hingga bertahun-tahun untuk sembuh.

2. Rmalu tentang bentuk badan

Rasa malu dengan bentuk badan anda atau dysmorphia boleh membuat orang yang mengalaminya menghindari atau takut melakukan hubungan seksual.

3. Cemas untuk kemampuan seksual

Tidak sedikit orang yang kurang berpengalaman dalam hubungan seksual bimbang bahawa mereka tidak dapat memuaskan pasangan mereka. Walaupun kelihatan ringan, tetapi ada orang yang merasa sangat takut sehingga menimbulkan risiko genofobia .

4. Tsakit akut

Hubungan seks memang boleh menyebabkan penularan penyakit berbahaya, seperti HIV. Risiko ini sebenarnya dapat dikurangkan dengan menggunakan kondom dan setia kepada pasangan anda. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami fobia seks, tidak dapat berfikir secara logik dan menganggap bahawa hubungan seksual terlalu berbahaya.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal mempunyai fobia seks, jangan terlalu sedih kerana keadaan ini dapat disembuhkan. Rawatan fobia seks disesuaikan dengan penyebabnya.

Oleh itu, jika anda atau pasangan anda mengalami gejala fobia seks, segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri. Ini supaya penyebab fobia dapat diketahui dengan segera, sehingga rawatannya lebih jelas.

Dengan rawatan yang tepat, ketakutan akan seks dapat dikurangkan, sehingga pesakit dapat menikmati hubungan seksual dengan pasangannya.