Kehidupan yang sihat

Pelbagai Rawatan Dikendalikan oleh Doktor Kecantikan

Perkhidmatan doktor kecantikan kini semakin diceroboh oleh wanita yang ingin kelihatan lebih cantik. Tetapi, tidak ramai yang tahu dengan jelas apa tindakan dan rawatan yang dilakukan oleh doktor kecantikan.

Doktor estetik bertujuan untuk memperbaiki penampilan seseorang dengan prosedur kosmetik yang minimum atau tidak invasif. Contohnya, mencegah, mengurangkan dan menghilangkan tanda-tanda penuaan, menjadikan wajah pesakit kelihatan lebih cerah, dan memperbaiki penampilan ciri wajah. Walau bagaimanapun, pelbagai rawatan di atas juga boleh dilakukan oleh pakar dermatologi.

Jenis Rawatan yang Dilakukan oleh Doktor Kecantikan

Berikut adalah beberapa rawatan yang dilakukan oleh doktor kecantikan.

  • Pengupas kimiaing

Rawatan ini dapat membantu menghilangkan kedutan dan parut pada kulit, termasuk bekas jerawat. Kulit kimia menggunakan bahan kimia sebagai sebahagian daripada proses pengelupasan lapisan atas kulit atau lapisan kulit mati. Sehingga kulit yang akan muncul di permukaan kulit lebih muda dan lebih halus. Sebilangan bahan kimia yang digunakan dalam proses ini disesuaikan dengan kedalaman lapisan kulit yang akan dicapai. Rawatan ini sahaja boleh digabungkan dengan rawatan lain.

  • Dermabrasi

Rawatan ini sama seperti kulit kimia yang bertujuan untuk membuang sel kulit mati, hanya prosedur yang berbeza. Rawatan ini menggunakan alat khas untuk mengikis permukaan kulit. Anda boleh menggunakan dermabrasi jika anda ingin menghilangkan parut, bekas jerawat, dan kedutan di wajah anda. Proses ini memerlukan anestesia. Anda akan diberi anestesia umum atau hanya ubat penenang, bergantung pada kawasan kulit yang dirawat.

  • Botox

Botox adalah rawatan menggunakan toksin botulinum yang kemudian disuntik ke bahagian badan yang dikehendaki. Bahan ini berfungsi dengan melumpuhkan atau mengurangkan pergerakan otot, sehingga dapat mengurangkan kedutan pada wajah.

  • Pengisi

Rawatan ini dilakukan dengan menyuntikkan cecair atau gel yang mengandungi bahan-bahan tertentu ke dalam kulit yang berkerut. Cecair ini akan memenuhi lapisan bawah kulit, sehingga permukaan kulit naik dan kedutan di wajah dapat kelihatan lebih halus. Rawatan ini bersifat sementara dengan jangka masa panjang 4 bulan hingga 1 tahun, bergantung pada jenis cecair pengisi digunakan dan jenis kedutan di wajah pesakit.

  • Laser muncul semula

Rawatan ini bertujuan untuk menghaluskan kulit yang mempunyai banyak parut, bintik-bintik coklat, atau bekas jerawat, mengurangkan garis-garis halus di wajah, dan menegangkan kulit wajah. Rawatan ini mempunyai dua kaedah, iaitu proses laser nonablatif, yang bertujuan untuk menegangkan kulit dengan memicu pertumbuhan kolagen pada wajah, dan proses laser ablatif, yang digunakan untuk menghilangkan lapisan atas kulit.

Hati-hati Kesan sampingan Prosedur

Menjalani rawatan kecantikan tidak bermaksud tanpa kesan sampingan atau risiko tertentu. Berikut adalah kesan sampingan yang mungkin muncul setelah anda mendapatkan rawatan dari juru kecantikan anda.

  • Kulit kimia

Sebelum melakukan rawatan ini, ada baiknya anda berunding dengan keadaan kecantikan anda dengan pakar kecantikan. Rawatan ini tidak dapat dilakukan jika anda mempunyai ketuat di wajah anda, keloid atau pertumbuhan tisu parut yang berlebihan, mempunyai kulit jeragat, pigmentasi kulit yang tidak normal, kulit wajah gelap, atau herpes simplex. Pemilik kulit sensitif perlu mengetahui ramuan yang digunakan untuk prosedur ini, agar tidak memberi kesan yang lebih buruk pada kulit.

Kesan sampingan yang mungkin muncul setelah melakukan rawatan ini adalah perubahan warna pada kulit menjadi lebih gelap. Selain itu, wajah juga akan menjadi merah, tetapi akan kembali normal setelah beberapa hari atau minggu. Kulit kimia boleh menjadikan kulit lebih mudah dijangkiti kulat dan bakteria. Kerosakan pada ginjal, jantung, dan hati dapat disebabkan oleh asam karbol yang digunakan untuk pengelupasan kimia pada lapisan kulit yang dalam. Ini kerana zat-zat ini dapat diserap oleh badan ketika disapukan ke permukaan kulit.

  • Dermabrasi

Rawatan ini juga memerlukan rundingan terlebih dahulu kerana seseorang dengan keadaan tertentu tidak dapat melakukan rawatan ini. Seperti orang dengan herpes simplex, keloid, jerawat yang meradang, atau mengalami luka bakar. Kesan sampingan dari rawatan ini ialah jerawat. Anda juga dapat mengalami perubahan warna kulit, pori-pori yang membesar, alergi, dan kadang-kadang juga dapat dijangkiti bakteria, jamur, dan virus.

  • Botox

Botox atau botulinum toksin yang jika dilakukan di tempat yang salah, boleh menyebarkan dan membahayakan anda. Oleh itu, pastikan ahli kecantikan yang anda pilih mempunyai pengalaman yang cukup dalam menangani suntikan botox.

Kesan sampingan yang mungkin muncul setelah menjalani suntikan Botox adalah lebam, bengkak, atau mengalami gejala seperti selesema. Sekiranya anda mengalami gangguan penglihatan, kesukaran menelan, sukar bercakap, atau sukar bernafas, anda harus segera menghubungi doktor anda. Suntikan botox yang tidak betul juga boleh menyebabkan masalah pada pergerakan otot muka, seperti gangguan pergerakan kelopak mata dan senyuman miring.

  • Pengisi

Rawatan ini mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti kemungkinan benjolan kecil di bawah kulit, alergi, perubahan warna kulit, dan jangkitan. Selain itu, kemungkinan lain yang dapat terjadi adalah akibat dari pengisi adalah nekrosis. Nekrosis adalah kematian tisu badan. Ini boleh berlaku kerana aliran darah ke tisu badan disekat oleh zat pengisi disuntik, sehingga bekalan darah tersumbat dan menyebabkan kematian tisu. Sekiranya anda melakukannya pengisi di hidung misalnya, maka kemungkinan timbulnya nekrosis di kawasan sekitar hidung, biasanya berlaku di hujung hidung (nekrosis hujung hidung).

  • Laser

Sekiranya anda hamil atau menyusu, rawatan ini tidak digalakkan. Begitu juga, orang yang menderita diabetes, keloid, telah menjalani terapi radiasi atau menggunakan ubat jerawat isotretinoin.

Kesan sampingan yang mungkin timbul jika anda melakukan laser ablatif adalah penampilan jerawat, jangkitan, parut, kemerahan muka, gatal-gatal, bengkak, perubahan warna kulit, atau ectropion (kelopak mata yang melipat ke luar sehingga lapisan dalam terdedah). Walaupun proses laser nonlatif, kesan sampingannya adalah perubahan warna kulit, bengkak, kemerahan, jangkitan, luka, dan lepuh.

Jurusolek boleh membantu anda menjaga dan memperbaiki keadaan kulit anda seperti yang anda mahukan. Namun, jangan lupa untuk selalu bertanya mengenai risiko setiap prosedur yang dilakukan. Berikan juga maklumat yang jelas mengenai keadaan kesihatan anda kepada doktor kecantikan.