Kesihatan

Mengenal Profesi Ahli Oftalmologi Refractive dan Syarat-syarat yang Dilayannya

Pakar oftalmologi yang pakar dalam pembiasan adalah pakar oftalmologi yang pakar dalam merawat kesalahan pembiasan mata, yang merupakan keadaan apabila seseorang tidak dapat melihat objek dengan jelas. Dalam kes ini, pakar oftalmologi bias mempunyai keupayaan untuk mendiagnosis dan menentukan rawatan yang sesuai.

Proses melihat bermula apabila pantulan cahaya dari objek ditangkap oleh mata. Selanjutnya, kornea dan lensa mata akan membiaskan cahaya yang dipantulkan tepat ke retina sehingga objek dapat dilihat dengan jelas.

Sekiranya cahaya yang dipantulkan dari objek tidak tertumpu pada retina mata, pandangan akan menjadi kurang jelas atau kelihatan kabur. Ini dikenali sebagai kesalahan pembiasan mata. Gangguan mata ini dapat dirawat oleh pakar oftalmologi bias.

Gangguan Refraktif Mata yang dirawat oleh Pakar Oftalmologi Refractive

Kesalahan pembiasan adalah salah satu masalah penglihatan yang paling biasa. Berikut adalah beberapa kesalahan pembiasan mata yang dapat dirawat oleh pakar oftalmologi pembiasan:

1. Rabun

Miopia atau rabun jauh adalah gangguan pembiasan mata yang menyukarkan seseorang untuk melihat objek dari jarak jauh dengan jelas, tetapi dapat melihat objek yang dekat dengan baik. Gangguan pembiasan mata ini berlaku apabila mata tidak dapat memfokuskan cahaya secara langsung pada retina, tetapi di bahagian depan retina.

2. Hipermetropia

Hyperopia atau rabun jauh adalah kebalikan dari rabun. Gangguan pembiasan mata ini menjadikan penghidap dapat melihat objek yang jauh dengan baik, tetapi sukar untuk melihat objek yang dekat dengan mata. Kesalahan pembiasan ini berlaku apabila cahaya dari objek difokuskan di belakang retina.

3. Astigmatisme

Astigmatisme atau silinder mata adalah gangguan penglihatan kerana kelainan pada kelengkungan kornea atau lensa mata. Keadaan ini menjadikan pemandangan kelihatan kabur, baik dari dekat maupun dari jauh. Astigmatisme boleh berlaku pada masa yang sama dengan rabun jauh atau rabun jauh.

4. Presbiopia

Presbyopia atau mata tua adalah gangguan pembiasan mata yang berlaku kerana usia. Keadaan ini berlaku apabila otot-otot di sekitar lensa dan kornea mengeras dan mengeras, menjadikannya tidak dapat memusatkan cahaya yang tertangkap oleh mata dengan betul.

Presbyopia berlaku secara beransur-ansur dan umumnya dialami oleh seseorang yang berusia lebih dari 40 tahun.

Selain merawat kesalahan pembiasan, pakar oftalmologi bias juga dapat merawat penyakit mata yang lain, seperti mata merah, mata kering, mata malas, katarak, dan glaukoma.

Tindakan yang boleh dilakukan oleh Pakar Oftalmologi

Pakar oftalmologi pembiasan boleh melakukan ujian untuk mendiagnosis kesalahan pembiasan atau gangguan mata yang lain. Pemeriksaan boleh merangkumi pemeriksaan fizikal mata dan ujian ketajaman visual menggunakan teknik berikut:

Carta Snellen

Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan gambar yang menunjukkan baris huruf dan bilangan pelbagai ukuran. Doktor akan meminta anda menggunakan alat yang disebut refractor dan duduk 6 meter dari gambar.

Seterusnya, doktor akan memberi anda arahan untuk menyebut huruf dan nombor, dari yang terbesar hingga yang paling kecil. Jawapan yang anda berikan akan menjadi panduan bagi doktor untuk mengganti dan menentukan lensa yang betul, sehingga anda dapat melihat huruf dan angka dengan lebih jelas.

Kanta ini kemudiannya akan menjadi penanda aras dalam pembuatan cermin mata atau kanta lekap yang akan anda gunakan.

Pecahan automatik

Kesalahan pembiasan juga dapat diperiksa menggunakan mesin atau peranti yang disebut autorefractor. Dalam pemeriksaan ini, anda akan diminta untuk duduk di depan mesin dan melihat titik fokus pada skrin monitor.

Kaedah ini menggunakan pancaran cahaya dan komputer untuk mengukur bagaimana cahaya membiaskan melalui mata. Kebanyakan pakar oftalmologi menggunakan autorefractor sebagai pemeriksaan awal untuk membandingkan hasil pemeriksaan Carta Snellen atau retinoskopi.

Retinoskopi

Retinoskopi adalah kaedah utama yang digunakan oleh pakar oftalmologi untuk memeriksa keabnormalan dan menentukan lensa kaca mata mana yang akan digunakan. Dengan menggunakan retinoskopi, pakar oftalmologi dapat mendiagnosis kesalahan pembiasan mata, seperti rabun jauh dan rabun jauh, dan menentukan keparahannya.

Setelah jenis kesalahan pembiasan mata yang anda alami diketahui, pakar oftalmologi pembiasan akan merawat keadaan ini dengan beberapa cara, iaitu:

 • Meresepkan cermin mata atau kanta lekap untuk meningkatkan kualiti penglihatan orang dengan rabun jauh atau rabun jauh
 • Melakukan pembedahan LASIK untuk memperbaiki bentuk kornea mata, sehingga mata pesakit dapat menumpukan cahaya pada retina dengan betul

Masa yang tepat untuk berjumpa dengan Pakar Oftalmologi

Anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi bias sekiranya anda mengalami simptom berikut:

 • Penglihatan kabur atau berganda
 • Mata sering berasa letih atau sakit
 • Kesukaran memberi tumpuan semasa membaca atau melihat komputer
 • Selalunya berasa pening
 • Cermin mata tidak lagi selesa digunakan
 • Sejarah keluarga kesalahan pembiasan
 • Umur 40 tahun ke atas

Di samping itu, anda juga disarankan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi yang pakar dalam pembiasan sekiranya anda merancang untuk melakukan LASIK untuk meningkatkan penglihatan anda secara kekal.

Persediaan Sebelum Berjumpa DoktorMata refraktif

Sebelum berjumpa dengan pakar oftalmologi bias, anda harus menyediakan beberapa perkara untuk memudahkan doktor menentukan diagnosis dan rawatan yang tepat, seperti:

 • Sejarah terperinci mengenai aduan dan gejala, misalnya, sejak kapan anda merasakan keluhan dan adakah ia bertambah buruk dari masa ke masa?
 • Peranti bantu, seperti cermin mata atau kanta lekap yang digunakan, jika ada
 • Sejarah penyakit mata sebelumnya bersama dengan rawatan yang telah dilakukan
 • Surat rujukan dari doktor am atau pakar oftalmologi, jika ada
 • Maklumat insurans kesihatan anda

Kesalahan pembiasan mata tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan alat bantu seperti cermin mata atau kanta lekap untuk pembedahan LASIK, pakar oftalmologi bias boleh berusaha menjaga kualiti penglihatan anda baik dan mencegahnya menjadi lebih teruk.

Sekiranya anda mengalami gejala kesalahan bias, seperti rabun jauh, rabun jauh, atau mata silinder, anda harus berjumpa dengan pakar oftalmologi yang pakar dalam pembiasan. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh meminta nasihat dan cadangan daripada pakar oftalmologi untuk mencari pakar oftalmologi bias yang sesuai dengan keadaan anda.