Kehidupan yang sihat

Membuat Topeng Mata dari Perkara Di Sekitar Kita

Terdapat pelbagai gangguan yang mempengaruhi kelopak mata, mulai dari mata bengkak, kantung mata muncul, hingga lingkaran hitam di sekitar mata. Nasib baik, beberapa bahan yang ada di sekitar anda sebenarnya boleh digunakan sebagai penutup mata untuk mengurangkan gangguan tersebut.

Mata bengkak, kantung mata, dan lingkaran hitam di sekitar mata boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Penyebab paling mudah untuk masalah ini adalah kurang tidur atau keletihan. Mengonsumsi terlalu banyak kafein juga dapat menyebabkan lingkaran hitam atau kantung mata, kerana minuman berkafein dapat menyebabkan tidur.

Selain itu, kerosakan pada saluran darah di kelopak mata, dan peningkatan melanin atau hiperpigmentasi, juga dapat menyebabkan mata hitam atau kantung mata muncul. Punca lain adalah pendedahan cahaya matahari jangka panjang, serta kehilangan lemak di bawah mata sehingga terdapat semacam bayangan pada kantung mata kerana tekstur kulit yang tidak lagi kenyal.

Untuk mengatasi masalah kantung mata, ada beberapa cara yang boleh dilakukan. Salah satunya adalah dengan menggunakan penutup mata.

Sebilangan bahan di bawah boleh digunakan sebagai penutup mata, terutama untuk mengatasi masalah kantung mata.

  • Timun

Selain enak membuat acar, timun juga dapat digunakan untuk menghilangkan bengkak di mata. Ini kerana timun mengandungi antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan.

Untuk memaksimumkan kesannya, sebelum digunakan sebagai topeng, kepingan timun harus disimpan di dalam peti sejuk. Letakkan kepingan timun pada mata selama 10 minit, kemudian bersihkan kawasan mata dengan air. Ulangi rawatan ini 2 kali sehari.

  • Ais

Batu ais telah lama diandalkan untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Nampaknya, kesan ini juga dapat digunakan untuk menghilangkan bengkak pada kelopak mata. Untuk menggunakan ketulan ais sebagai penutup mata, pastikan untuk tidak meletakkan ais batu terus ke kelopak mata anda, kerana boleh menyebabkan kerosakan pada kulit kelopak mata. Gunakan tuala bersih untuk membungkus ais dan sapukan pada kelopak mata. Cara lain ialah rendam tuala atau kain dengan air sejuk, kemudian letakkan tuala di atas mata selama 20 minit.

  • Uncang teh

Adakah anda membuang teh celup biasa anda dengan segera? Tunggu sebentar, ternyata beg teh boleh digunakan sebagai penutup mata untuk merawat mata yang bengkak dan lingkaran hitam. Teh hijau boleh dipilih untuk melegakan bengkak kelopak mata kerana mengandungi bahan anti-radang. Sekiranya tidak memilikinya, anda boleh menggunakan teh hitam biasa.

Selain teh hijau dan teh hitam, beberapa teh herba seperti teh chamomile, teh roiboos, lavender, calendula, fenugreek dan adas boleh juga digunakan. Ia juga senang digunakan. Cukup angkat beg teh bekas dan masukkan ke dalam plastik, kemudian simpan di dalam peti sejuk. Setelah sejuk, anda boleh menggunakannya sebagai penutup mata.

  • Minyak sebiji badam dan vitamin E

Bahan lain yang dapat digunakan sebagai penutup mata adalah campuran minyak almond dan vitamin E. Minyak badam yang dicampur dengan madu mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan, dan mengandungi retinol, vitamin E, dan vitamin K yang berguna untuk menghaluskan kulit di sekitar mata. Selain itu, minyak badam juga dapat mengatasi pelebaran saluran darah yang menyebabkan perubahan warna kulit di sekitar mata. Selain madu, anda boleh mencampurkan minyak badam dengan bahan lain, seperti minyak alpukat atau vitamin E, sebagai penutup mata.

Gunakan topeng ini sebelum tidur, di kawasan sekitar mata yang menghitam, kemudian urut kawasan itu dengan lembut. Biarkan hingga pagi, kemudian bersihkan kawasan mata dengan air sejuk. Untuk merawat kantung mata atau lingkaran hitam di bawah mata, anda boleh mengulangi rawatan ini setiap malam sehingga kantung mata hilang.

Memperbaiki masalah kelopak mata dengan penutup mata kelihatan mudah. Namun, tentu saja, ia harus disertai dengan perubahan gaya hidup, agar keadaan ini tidak berulang dan berterusan.

Sebagai langkah pencegahan, dapatkan tidur dan minum air secukupnya, dan hadkan pengambilan garam. Tingkatkan juga pengambilan kalium yang terdapat dalam makanan tertentu, seperti pisang, kacang, yogurt, dan sayur-sayuran hijau. Selain itu, anda juga disarankan untuk mengurangkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein.