Kesihatan

Pembedahan Bariatric: Jenis, Faedah dan Risiko

Pembedahan bariatric adalah pembedahan yang dilakukan untuk menolong lelakimeletakkannya berat badan. Prosedur ini biasanya dilakukan pada pesakitoironi yang mana sukar diatasi dengan hanya diet dan senaman.

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah masalah kesihatan yang serius yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung dan strok.

Pada orang gemuk yang berisiko mengalami masalah kesihatan dan tidak dapat menurunkan berat badan setelah mencuba senaman, diet, atau mengambil ubat, doktor mungkin mencadangkan pembedahan bariatrik.

Pembedahan ini bertujuan untuk membatasi jumlah makanan yang dapat ditampung oleh perut atau mengurangkan penyerapan nutrien dalam usus kecil.

Jenis-Jenis Pembedahan Bariatrik

Terdapat beberapa jenis pembedahan bariatrik yang biasa dilakukan, yaitu:

1. Pintas gastrik

Dalam prosedur ini, pakar bedah akan memisahkan perut menjadi dua bahagian, iaitu bahagian atas yang lebih kecil dan bahagian bawah yang lebih besar. Usus kecil juga akan dipotong menjadi kepingan yang lebih pendek dan disambungkan terus ke perut kecil.

Tujuannya adalah untuk mengurangkan ruang simpanan makanan di perut dan mengurangkan penyerapan nutrien dari makanan di usus kecil.

2. Gastrektomi lengan

Kaedah ini dilakukan dengan membuang sekitar 75-80% perut. Lambung selebihnya langsing dan memanjang seperti pisang. Dengan cara itu, kapasiti perut berkurang dengan ketara dan pesakit akan kenyang lebih cepat setelah menjalani pembedahan pemotongan gastrik.

3. Jalur gastrik boleh laras

Dalam pembedahan bariatrik jenis ini, perut akan diikat dengan alat khas yang berbentuk seperti cincin. Doktor boleh memasang alat ini, kemudian kencangkan atau longgarkan mengikut keperluan. Ikatan ini akan menghadkan jumlah makanan yang boleh dimakan dan membuat anda cepat kenyang.

4. Pengalihan Biliopancreatic dengan suis duodenum

Dalam prosedur ini, perut dipotong dan dihubungkan terus ke hujung usus kecil. Setelah menjalani prosedur ini, makanan akan tetap bercampur dengan asid perut, hempedu, dan enzim pencernaan di usus besar, tetapi nutrien yang diserap oleh tubuh akan berkurang.

Dari semua jenis pembedahan bariatrik, kaedah ini paling berisiko menyebabkan kekurangan zat makanan.

Setiap jenis pembedahan bariatric mempunyai kelebihan dan risiko tersendiri. Untuk menentukan jenis pembedahan bariatric yang paling sesuai dan berkesan, doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan perubatan lengkap pada pesakit, kemudian menentukan pilihan pembedahan bariatric mengikut keadaan pesakit.

Calon yang Perlu dipertimbangkan untuk Pembedahan Bariatrik

Pembedahan bariatrik boleh dipertimbangkan oleh orang dewasa yang mempunyai salah satu daripada keadaan berikut:

 • Kegemukan yang teruk, yang merupakan indeks jisim badan lebih daripada 40.
 • Kegemukan dengan indeks jisim badan antara 35 hingga 39.9, tetapi mempunyai masalah kesihatan yang serius yang berkaitan dengan obesiti, seperti diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan kegemukan. apnea tidur.

Pembedahan bariatrik jarang dilakukan pada remaja. Walau bagaimanapun, remaja gemuk yang telah melewati akil baligh dan telah mencapai ketinggian maksimum sesuai dengan pertumbuhan mereka boleh dianggap sebagai calon pembedahan bariatrik, mengikut budi bicara doktor.

Biasanya jenis pembedahan bariatrik yang disyorkan untuk remaja ini adalah jenisnya jalur gastrik boleh laras.

Faedah Pembedahan Bariatrik

Pembedahan bariatrik dapat memberikan pelbagai faedah, baik fizikal dan psikologi. Antara lain adalah:

 • Mampu menghasilkan penurunan berat badan yang berpanjangan. Penyelidikan menunjukkan bahawa lebih daripada 90% orang gemuk yang menjalani pembedahan bariatrik menurunkan berat badan, dan hasilnya berterusan selama sekurang-kurangnya 1 tahun.
 • Mampu meningkatkan jangka hayat. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang gemuk yang telah menjalani pembedahan bariatric mempunyai jangka hayat yang lebih tinggi daripada orang gemuk yang belum menjalani pembedahan.
 • Mampu mencegah atau membantu proses merawat gangguan kesihatan lain yang berkaitan dengan kegemukan. Contohnya ialah diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, apnea tidur, sakit lutut kerana arthritis (artritis), penyakit asid perut, kolesterol tinggi, dan hati berlemak.
 • Mampu meningkatkan kualiti hidup secara umum dan memperbaiki keadaan psikologi. Keyakinan diri, interaksi sosial, gejala depresi, dan gangguan kecemasan dilaporkan bertambah baik setelah pesakit gemuk menjalani pembedahan bariatric.

Risiko Pembedahan Bariatrik

Walaupun berkesan menurunkan berat badan, pembedahan bariatrik mempunyai banyak risiko, termasuk:

 • Berdarah.
 • Jangkitan.
 • Pembentukan embolisme, yang merupakan pembekuan darah yang dapat dibawa ke organ tertentu, seperti otak, paru-paru, atau jantung. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh mengancam nyawa.
 • Kebocoran di perut atau usus yang dijahit.
 • Kesukaran bernafas.

Dalam jangka masa panjang, orang yang menjalani pembedahan bariatric juga lebih berisiko untuk:

 • Masalah kesihatan disebabkan oleh gangguan penyerapan nutrien, seperti kekurangan penyerapan zat besi, kalsium, dan vitamin, termasuk vitamin B12 dan vitamin E.
 • Makanan bergerak terlalu cepat melalui usus kecil, menyebabkan mual, cirit-birit, berpeluh, pening, dan kelemahan selepas makan. Ini terutama berlaku semasa makan makanan bergula.
 • Pembentukan batu empedu kerana penurunan berat badan yang drastik dalam masa yang singkat.
 • hernia.
 • Penyempitan di kawasan perut dan usus yang dijahit, mengakibatkan mual, muntah, dan sukar makan.
 • Luka atau lubang pada saluran pencernaan.

Selain mempunyai banyak risiko, pembedahan bariatrik juga dapat menurunkan berat badan, walaupun kemungkinan kecil. Itulah sebabnya, adalah perlu untuk melakukan pemeriksaan perubatan secara menyeluruh dan pertimbangan yang teliti sebelum menjalani prosedur ini.

Untuk mendapatkan hasil yang optimum dengan kesan sampingan yang minimum, pastikan anda mengikuti semua arahan doktor setelah pembedahan bariatrik, termasuk diet yang mesti diikuti, perubahan gaya hidup, pengambilan ubat dan vitamin, serta pemeriksaan berkala.

Sekiranya anda mengalami aduan atau masalah kesihatan tertentu setelah menjalani pembedahan bariatric, jangan ragu untuk segera kembali ke pakar bedah.

 Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur