Kehidupan yang sihat

Potensi Toksin Di Sebalik Kesegaran Penyegar Udara

Awangian menyerupai buah atau bunga adalah kesan yang disebabkan oleh penggunaan penyegar udara.Walaupun di satu pihak, ia bermanfaat untuk menyegarkan ruangan, namun Kesudahannya Menghirup aroma penyegar udara dalam jangka masa panjang boleh memberi kesan buruk untuk kesihatan pengguna.

Terdapat pelbagai produk penyegar udara yang tersedia di pasar, mulai dari lilin, gel, minyak, semprotan, butiran, hingga produk yang dipasang di dinding. Perhatikan cara penggunaan dan ruang lingkup penggunaan produk penyegar udara yang anda miliki.

Potensi Kesan Negatif Penyegar Udara

Pelbagai kajian telah mengesahkan beberapa risiko penyegar udara terhadap kesihatan manusia, berikut adalah beberapa daripadanya.

  • Penyegar udara, minyak wangi, produk penjagaan badan, dan produk pembersih semuanya boleh menyebabkan sakit kepala.
  • Terdapat cadangan bahawa semakin banyak orang yang menggunakan penyegar udara atau pembersih semburan, risiko gejala asma meningkat.
  • Penyelidikan mendapati bahawa penyegar udara, terutama yang mengandungi 1,4-diklorobenzena, boleh membahayakan paru-paru. Walaupun kesannya kadang-kadang tidak begitu ketara, bahan ini boleh membahayakan orang dengan gangguan paru-paru atau asma. Gangguan ini kemudian boleh mencetuskan bahaya lain seperti strok, barah paru-paru, atau penyakit jantung.
  • Sebilangan orang alah kepada wangian, termasuk penyegar udara. Gejala yang biasanya dirasakan adalah rasa tidak selesa pada hidung dan perubahan pada kulit seperti gatal, bengkak, dan lepuh.

Sudah tentu, kesan di atas tidak dialami oleh semua orang. Tetapi untuk mengelakkan kemungkinan yang tidak diingini, ada baiknya mengurangkan risiko dengan melakukan cara mudah di bawah.

Selain menggunakan penyegar udara, cuba:

  • menggunakan serbuk penaik untuk meneutralkan bau yang tidak menyenangkan di tong sampah, longkang, dan di permaidani sebelum membersihkan.
  • Cuka boleh digunakan sebagai agen pembersih semula jadi untuk bilik mandi dan dapur. Selain itu, ia juga boleh diletakkan di dalam mangkuk dan digunakan untuk menghilangkan aroma masakan.
  • Gunakan produk tanpa wangian. Sekiranya anda harus menggunakannya, biarkan pintu terbuka sehingga aroma dapat meninggalkan bilik dengan cepat.
  • Potongan oren boleh diletakkan di dapur atau bilik mandi untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.
  • Biji kopi boleh diletakkan di dalam peti sejuk atau mesin cuci pinggan untuk menyerap aroma yang tidak menyenangkan.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, cara terbaik untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di dalam bilik adalah dengan membuka pintu dan tingkap sekerap mungkin. Ini akan memudahkan pertukaran udara dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari dalam bilik.

Dengan menggunakan alternatif untuk penyegar udara di atas, diharapkan udara menjadi lebih segar dan tidak perlu risau tentang risiko keracunan bahan kimia.