Kesihatan

Vaksin Hepatitis A Mencegah Jangkitan Yang Menyebabkan Kerosakan Hati

Pemberian vaksin hepatitis A dapat mengurangkan risiko seseorang dijangkiti virus hepatitis A. Cara kerjanya adalah dengan membuat sistem kekebalan tubuh mengenali virus ini, sehingga ketika virus menyerang, tubuh dapat segera melawannya.

Hepatitis A (HAV) adalah radang hati yang disebabkan oleh jangkitan virus hepatitis A. Hepatitis A menyebar melalui: fecal-oral, iaitu virus masuk melalui mulut melalui makanan atau minuman yang telah dicemari kotoran pesakit.

Penyakit ini dapat dicegah dengan beberapa cara. Salah satunya adalah pemberian vaksin hepatitis A, yang akan merangsang sistem kekebalan tubuh untuk menghasilkan antibodi terhadap virus hepatitis A. Vaksin ini mengandungi virus hepatitis A yang telah tidak aktif, dan diberikan melalui suntikan ke otot lengan atas .

Kepentingan MemberiVaksin Hepatitis A.

Vaksin hepatitis A perlu diberikan dua kali, dengan jarak 6-12 bulan. Di Indonesia, jenis vaksin yang biasa diberikan adalah vaksin hepatitis A dan vaksin kombinasi untuk hepatitis A dan B. Vaksinasi hepatitis A bukanlah imunisasi wajib, tetapi tetap disarankan untuk diberikan, terutama untuk:

Anak bAlita

Vaksin hepatitis A pertama harus diberikan ketika anak berusia 2 tahun, maka dos kedua dapat diberikan 6-12 bulan kemudian.

Orang yang merancang untuk melancong

Orang yang berencana untuk pergi ke daerah dengan kasus hepatitis A tinggi disarankan untuk mendapatkan vaksin terhadap hepatitis A terlebih dahulu. Dosis pertama vaksin hepatitis A dapat diberikan secepat mungkin setelah merancang perjalanan.

Orang yang terdedah kepada jangkitan virus

Suntikan vaksin hepatitis A juga perlu diberikan kepada orang-orang dengan penyakit hati kronik, lelaki yang melakukan hubungan seks dengan jenis kelamin yang sama, pengguna ubat-ubatan, dan orang-orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Kumpulan orang yang berisiko dijangkiti virus hepatitis A, seperti doktor haiwan atau jururawat, saintis yang bekerja di makmal penyelidikan hepatitis A, dan pekerja kesihatan, juga diminta untuk menerima vaksin hepatitis A.

Keselamatan Vaksinasi Hepatitis A untuk Wanita Hamil

Sehingga kini, belum dapat dipastikan bahawa pemberian vaksin hepatitis A kepada wanita hamil benar-benar selamat. Walau bagaimanapun, vaksin ini masih mungkin diberikan sekiranya faedahnya melebihi risiko.

pertama berjumpa doktor untuk mempertimbangkan sama ada vaksin hepatitis A diberikan atau tidak.

Orang yang mengalami reaksi alergi yang teruk terhadap dos pertama vaksin disarankan untuk tidak menerima dos kedua vaksin hepatitis A. Oleh itu, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi yang teruk, seperti pembengkakan wajah dan sesak nafas, selepas memberi vaksin.

Vaksin hepatitis A harus ditangguhkan jika anda sakit parah. Untuk penyakit ringan, seperti selesema atau batuk selesema, vaksin hepatitis A masih boleh dilakukan.

Pemberian vaksin hepatitis A memang dapat mencegah jangkitan dengan virus hepatitis A. Namun, pemberian vaksin sahaja tidak mencukupi. Anda juga perlu melaksanakan langkah pencegahan lain, iaitu mencuci tangan dengan air bersih dan sabun sebelum makan dan selepas menggunakan tandas, dan mengelakkan pengambilan makanan yang tidak dijamin bersih.