Kesihatan

Bahaya Bulu Mata Palsu dan Cara Mengelakkannya

Bahaya bulu mata palsu tidak boleh dipandang remeh. Bulu mata buatan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan mata, terutama jika tidak digunakan dengan betul. Oleh itu, ketahui cara menggunakan bulu mata palsu dengan selamat, agar bahaya bulu mata palsu dapat dielakkan.

Bulu mata palsu banyak digunakan oleh wanita untuk menjadikan bulu mata kelihatan lebih tebal dan tebal. Namun, harap maklum, produk kecantikan ini boleh menyebabkan kerosakan pada bulu mata semula jadi, malah boleh menyebabkan masalah penglihatan kekal.

Bahaya Bulu Mata Palsu pada Kesihatan Mata

Terdapat beberapa jenis bulu mata palsu berdasarkan jangka waktu dan cara penggunaannya, termasuk bulu mata palsu yang boleh ditanggalkan, bulu mata palsu magnetik, dan pemanjangan bulu mata.

Walau bagaimanapun, apa sahaja jenis bulu mata yang anda gunakan mempunyai risiko yang sama terhadap kesihatan mata. Berikut adalah beberapa bahaya bulu mata palsu yang perlu anda perhatikan:

1. Kerengsaan dan alahan

Lem atau bentuk pelekat yang digunakan untuk melekatkan bulu mata palsu biasanya mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi pada kelopak mata yang cenderung sensitif.

Walaupun jarang berlaku, penggunaan gam bulu mata palsu dengan bahan kimia tertentu, seperti cyanoacrylate, juga berpotensi menyebabkan luka bakar, terutama jika digunakan dalam jumlah besar.

2. Jangkitan

Dalam proses penggunaan bulu mata, bakteria dan kotoran dapat terperangkap dalam bulu mata palsu dan menyebabkan jangkitan atau radang kornea atau kelopak mata. Sekiranya tidak dirawat dengan segera atau jangkitannya teruk, keadaan ini boleh merosakkan penglihatan secara kekal.

3. Kerosakan pada bulu mata semula jadi

Penggunaan bulu mata palsu, terutamanya sambungan bulu mata, berpotensi merosakkan folikel bulu mata asli. Sekiranya pemanjangan bulu mata diulang terlalu kerap, bulu mata semula jadi mungkin jatuh dan mungkin tidak tumbuh kembali.

4. Mata kering

Kini terdapat banyak bulu mata palsu dengan bentuk yang sangat panjang dan tebal. Bentuk bulu mata yang tidak wajar ini dapat menimbulkan "kesan kipas" yang meningkatkan aliran udara ke atas permukaan mata, menjadikan mata lebih cepat kering..

Seseorang yang terlalu kerap menggunakan bulu mata dengan model ini berisiko lebih tinggi terkena sindrom mata kering. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko jangkitan mata, radang mata, dan bahkan kehilangan penglihatan jika tidak dirawat.

5. Gangguan penglihatan kekal

Semasa menghilangkan risiko kerengsaan dari gam bulu mata, bulu mata palsu magnetik yang tidak terpasang dengan betul menyebabkan risiko menyebabkan bulu mata semula jadi bengkok ke permukaan mata dan merosakkan kornea, menyebabkan gangguan penglihatan kekal.

Pewarna pada bulu mata palsu juga dapat menyebabkan kerengsaan mata yang serius. Sebenarnya, sebenarnya tidak ada pewarna bulu mata palsu yang disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA).

Petua Mengelakkan Bahaya Bulu Mata Palsu

Produk bulu mata dan amalan membuat pemanjangan bulu mata tidak mempunyai peraturan yang jelas dan tidak termasuk dalam peruntukan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), jadi setiap pengguna perlu mengambil langkah keselamatan sendiri untuk menghindari risiko.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bahaya bulu mata palsu:

 • Pilih jenama yang memberikan seberapa banyak detail mengenai produk mereka dan pastikan anda membaca arahan penggunaan dengan teliti.
 • Basuh tangan anda sebelum menggunakan bulu mata palsu.
 • Elakkan menggunakan bulu mata palsu jika anda mengalami jangkitan mata atau kulit di sekitar mata anda meradang.
 • Pastikan semua alat yang digunakan untuk memasang bulu mata bersih.
 • Jangan sesekali meminjamkan bulu mata palsu kepada orang lain sehingga tidak ada penularan bakteria yang menyebabkan jangkitan mata.
 • Berhati-hati ketika menggunakan atau menanggalkan bulu mata palsu agar tidak menggaru bola mata.
 • Sebelum tidur, selalu buang bulu mata palsu yang boleh ditanggalkan, dan bersihkan mata anda dari sisa-sisa gam atau alat solek.
 • Jangan sesekali memakai bulu mata palsu semasa berada dalam kenderaan yang bergerak.
 • Elakkan menggunakan gam bulu mata palsu terus ke kelopak mata. Sapukan gam pada bulu mata palsu terlebih dahulu.
 • Pilih salun kecantikan yang telah diperakui dan dijaga kebersihannya jika anda ingin memilih tempat untuk memanjangkan bulu mata atau pemanjangan bulu mata.
 • Periksa bahan-bahan di pelekat bulu mata sebelum digunakan. Pastikan tidak ada bahan yang boleh menyebabkan alahan.

Kesan penggunaan bulu mata palsu mungkin berbeza dari orang ke orang. Namun, pasti, risikonya akan lebih rendah jika anda tidak terlalu kerap menggunakan bulu mata palsu.

Sekiranya anda mengalami keluhan mata, seperti gatal, bengkak, atau panas, segera buang bulu mata palsu dan bersihkan kawasan kelopak mata. Sekiranya aduan masih berlanjutan, berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.