Keluarga

Ini adalah cara menangani anak yang ketagih dengan alat

Semasa digunakan alat buat si kecil anda lupa makan, malas pergi ke sekolah, marah dan menangis bila alatdiambil, mungkin dia sudah ketagih alat. Keadaan ini tentunya tidak boleh dipandang ringan, Bun. Oleh itu, anda perlu menghadapinya dengan cara yang betul.

Sebenarnya, banyak perkara dapat dipelajari oleh kanak-kanak melalui alat, dari cara menari hingga bagaimana membuat pelbagai kraf. Lain daripada itu, alat juga boleh menjadi alat hiburan untuk kanak-kanak kerana terdapat pelbagai permainan yang boleh dimainkan.

Namun, jika anda terlalu kerap bermain alat, terutamanya tanpa pengawasan, kanak-kanak boleh ketagihan alat, kamu tahu, Roti. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dan kehidupan sosial.

Atasi Ketagihan Alat kepada Kanak-kanak dengan Cara ini

Berikut adalah langkah-langkah yang dapat diterapkan untuk mengatasi ketagihan alat pada anak-anak:

1. Jadilah teladan yang baik untuk anak-anak

Anak-anak sering mengambil pelajaran dari persekitarannya, termasuk kebiasaan menggunakan alat ibu bapanya. Sekiranya anda masih kerap bermain alat di hadapannya, Si Kecil juga akan meniru kebiasaan ini. Oleh itu mulai sekarang, cubalah jangan sibuk dengan alat semasa bersama si Kecil, ya, Bun.

2. Hadkan dan pantau penggunaan alat pada kanak-kanak

Untuk mengatasi ketagihan alat pada si Kecil, masa akses alat mesti terhad, ya. Ibu boleh memberi 1-2 jam sehari untuk Little One untuk digunakan alat. Di samping itu, awasi si kecil semasa bermain alat, supaya dia tidak mengakses kandungan pornografi atau ganas.

Dalam menerapkan had ini, anda harus tegas, ya. Latih anak kecil anda untuk meminta izin terlebih dahulu sebelum bermain alat dan kembalikan dengan betul selepas digunakan. Simpanlah alat di tempat yang tidak diketahui oleh Si Kecil sehingga dia tidak dapat menggunakannya tanpa izin anda.

3. Buat aktiviti yang menyeronokkan dengan anak-anak

Lakukan aktiviti yang menyeronokkan sehingga fikiran anak kecil anda terganggu alat. Ibu boleh membawa anak-anak mereka untuk menaiki basikal atau berlari, memasak bersama, melukis atau mewarnai bersama, atau taman di halaman.

Di samping itu, bawa anak kecil anda ke taman berhampiran rumah supaya dia dapat bermain dengan rakan-rakannya. Sekiranya perlu, Ibu boleh mengajak anak-anak di persekitaran sekitarnya untuk berkunjung ke rumah dan bermain dengan Si Kecil. Selain membuat dia lupa dengan alat, Kaedah ini dapat meningkatkan interaksi sosial si kecil anda.

4. Tetapkan kawasan bebas alat di rumah

Anda boleh menetapkan tempat percuma alat di rumah, seperti ruang makan, bilik keluarga, atau bilik tidur. Ini bermaksud bahawa ketika berada di dalam ruangan ini, tidak ada yang dibenarkan untuk menggunakan alat. Pastikan Ibu dan Ayah juga mematuhi peraturan ini, ya.

5. Beritahu kanak-kanak bahaya penggunaan alat terlalu panjang

Ibu boleh membincangkan risiko kegemukan atau sakit mata jika anak kecil anda bermain lebih kerap alat dan jarang bermain di luar. Sebagai tambahan, jelaskan kepada si Kecil dengan bahasa mudah bahawa alat dan internet boleh menjadi tempat yang berbahaya untuknya, terutamanya jika si kecil anda juga bermain di media sosial.

Tidak apa-apa untuk bercakap mengenai orang jahat yang bertindak melalui media sosial, selagi anda juga membincangkan bagaimana untuk mengelakkan masalah tersebut, misalnya dengan bersetuju bahawa penggunaan alat mesti sentiasa dipantau. Pastikan anak anda masih berasa selamat dan tidak terlalu risau.

Langkah-langkah di atas sememangnya perlu dilakukan untuk mengehadkan penggunaan alat Poppet. Namun, cubalah untuk tidak memarahi atau menjerit anak kecil anda ketika dia mengomel. Daripada memahami maksud anda, si kecil anda sebenarnya boleh mengalami trauma yang boleh mengganggu kesihatan mental mereka.

Perlu diingat bahawa anak kecil anda mungkin tidak segera setuju dan terbiasa dengan peraturan baru mengenai alat ini. Jadi, anda memerlukan kesabaran tambahan untuk berkompromi dengannya. Pastikan juga ahli keluarga yang lain bekerjasama untuk membantu anda dalam hal ini, ya.

Sekiranya setelah menggunakan langkah-langkah di atas, anak kecil anda masih tidak dapat menjauhinya alat atau mungkin mula mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi di sekolah, jangan teragak-agak untuk membawa anak kecil anda ke psikologi sehingga dia dapat mendapatkan rawatan yang tepat untuk mengatasi ketagihan alat.