Kesihatan

Kenali Kesan dan Cara Mencegah Rubella Semasa Kehamilan

Sebentar mengandung, puanbatu perlu lebih berwaspada melawan penyakit rubella atau campak Jerman. Kerana, penyakit ini bukan sahaja boleh membahayakan kesihatan Mengandung, tetapi juga kesihatan janin dalam rahim mengandung.

Rubella atau campak Jerman adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus rubella. Virus ini boleh menular kepada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Wanita hamil boleh dijangkiti penyakit ini jika mereka menyedut titisan air liur dari penghidap rubella, misalnya ketika mereka bersin atau batuk.

Simptom dan Kesan Rubella untuk ibu Hamil

Apabila dijangkiti virus rubella, terdapat pelbagai gejala yang boleh muncul, termasuk munculnya ruam merah di wajah yang merebak ke seluruh badan, sakit kepala, demam rendah (di bawah 38 ° C), kesesakan hidung, mata merah, dan sakit sendi.

Sekiranya wanita hamil merasakan simptom rubella, segera berjumpa doktor. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, rubella dapat meningkatkan risiko keguguran, kelahiran mati, kelahiran pramatang, dan juga kecacatan kelahiran.

Wanita hamil yang dijangkiti virus ini pada trimester pertama kehamilan berisiko lebih tinggi melahirkan anak dengan sindrom rubella kongenital atau sindrom rubella kongenital.

Sindrom rubella kongenital boleh menyebabkan pekak, buta, kecacatan jantung, keterbelakangan intelektual atau mental, gangguan tiroid, kerosakan otak (kernicterus), gangguan tiroid, dan radang paru-paru.

Cara Mengatasi dan Mencegah Campak Rubella

Untuk mendiagnosis jangkitan rubella pada wanita hamil, doktor akan melakukan ujian darah. Sekiranya keputusan ujian darah menunjukkan bahawa wanita hamil mempunyai rubella, doktor akan menasihati wanita hamil untuk berehat secukupnya dan minum banyak air. Doktor juga akan memberi ubat antibodi globulin hiperimun untuk melawan virus.

Kerana tidak ada ubat khusus yang dapat mencegah komplikasi rubella pada janin, pencegahan terbaik yang dapat dilakukan adalah dengan mencegah wanita hamil dari penyakit ini.

Beberapa langkah pencegahan yang boleh diambil adalah:

1. Terima vaksin rubella atau MMR

Vaksin rubella tidak digalakkan semasa mengandung. Oleh itu, pemberian vaksin perlu dilakukan sebelum kehamilan, iaitu ketika merancang kehamilan.

2. Memsayang orang yang tinggal bersama untuk menjalani vaksinasi MMR

Sekiranya boleh, minta orang yang tinggal bersama wanita hamil untuk menerima vaksin MMR. Kaedah ini dilakukan untuk mengelakkan mereka dijangkiti virus rubella dan menyebarkannya kepada wanita hamil.

3. Menjaga kebersihan

Segera basuh tangan wanita hamil dengan sabun setelah melakukan sebarang kerja. Jangan menyentuh wajah anda, terutama hidung dan mulut anda, dengan tangan yang tidak dicuci.

4. Tunda melancong

Sekiranya wanita hamil merancang perjalanan dengan pasangan semasa mengandung, anda harus menangguhkannya. Terutama jika tempat-tempat pelancongan yang dikunjungi wanita hamil merangkumi kawasan dengan kes rubella yang tinggi.

Rubella pada wanita hamil perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan keguguran dan kecacatan janin. Oleh itu, lakukan cara-cara untuk mencegah rubella di atas dan segera berjumpa pakar sakit puan jika wanita hamil mengalami gejala yang mungkin menunjukkan rubella.