Kehidupan yang sihat

Cara Memilih Kacamata Minus Supaya Tidak Mengganggu Penampilan Anda

Bukan hanya menjadikan penglihatan lebih jelas, cermin mata juga boleh menjadi bahagian fesyen. Penting untuk mengetahui cara memilih cermin mata tolak yang tepat untuk membantu penglihatan anda, dan juga kelihatan lebih bergaya.

Gelas minus digunakan oleh orang yang rabun jauh (rabun) untuk menjelaskan penglihatan mereka. Lensa pada kacamata minus berfungsi mengatur cahaya yang memasuki mata dan mengarahkan cahaya jatuh ke tempat yang tepat, iaitu di retina. Penggunaan kacamata tolak yang betul dapat membantu meningkatkan penglihatan, ia juga dapat menjadikan penampilan anda kelihatan lebih menarik.

Memilih Kanta dan Kacamata Yang Betul

Cara penting untuk memilih gelas minus adalah memilih lensa cermin mata yang betul. Anda perlu berjumpa doktor mata untuk mengetahui ukuran yang tepat. Sekiranya anda ingin kelihatan lebih bergaya, elakkan cermin mata dengan lensa tebal. Kanta seperti ini terasa berat dan kelihatan terlalu besar. Lensa tebal juga boleh menjadikan wajah kelihatan kuno, dan terdengar seperti kutu buku.

Dianjurkan untuk memilih lensa yang telah ditipis sehingga terasa lebih ringan dan kelihatan lebih moden. Kanta yang diperbuat daripada polikarbonat sangat disyorkan kerana lensa ini cenderung lebih ringan, walaupun lebih mahal.

Selain itu, cara memilih kacamata minus yang tidak boleh diabaikan adalah memilih bingkai kaca mata yang sesuai dengan bentuk wajah.

Agar anda tidak memilih cermin mata yang salah, berikut adalah panduan:

 • Muka persegi

  Wajah persegi dicirikan oleh garis rahang yang tegas dengan tulang pipi dan dahi yang lebar. Anda yang memilih bentuk wajah ini disarankan untuk memilih bingkai kaca mata dengan sedikit sudut dan lensa nipis untuk mengurangkan kekencangan rahang anda.

 • Muka bulat

  Untuk wajah bulat, pilih bingkai segi empat tepat. Bingkai seperti ini akan kelihatan kontras pada wajah agar kelihatan lebih langsing dan lebih lama.

 • Muka berbentuk hati

  Wajah berbentuk hati dicirikan oleh dahi yang lebar, tulang pipi tinggi dan dagu yang tajam. Cara memilih gelas minus dengan bentuk wajah seperti ini adalah memilih bingkai persegi atau segi empat tepat. Elakkan bingkai kaca mata yang menjadikan dahi kelihatan lebih lebar agar kelihatan lebih sebanding.

 • muka bujur

  Muka bujur adalah bentuk wajah yang paling ideal di antara bentuk muka yang lain. Anda cukup sesuai dengan bentuk bingkai kaca mata seperti apa pun tetapi disarankan untuk memilih bingkai yang lebarnya sesuai dengan lebar wajah anda.

Sekiranya anda masih keliru tentang cara memilih kacamata tolak yang betul, berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk lensa yang betul. Anda juga mesti memeriksa mata anda secara berkala untuk melihat apakah anda perlu mengganti lensa kaca mata anda. Untuk pemilihan bingkai cermin mata, anda boleh meminta pendapat keluarga atau rakan anda ketika membelinya.