Kesihatan

Bolehkah Dexamethasone Menyembuhkan COVID-19?

Baru-baru ini, terdapat berita bahawa dexamethasone dapat merawat COVID-19. Banyak orang memberi respons positif terhadap berita ini kerana dexamethasone senang dijumpai dan harganya sangat berpatutan. Namun, adakah benar ubat ini dapat menyembuhkan jangkitan virus Corona?

Dexamethasone adalah ubat kortikosteroid yang digunakan untuk merawat keradangan, reaksi alergi, dan penyakit autoimun. Selain itu, ubat ini juga dapat digunakan untuk mengurangkan keluhan akibat kesan sampingan kemoterapi.

Walaupun ia dikenali sebagai "ubat bebas", penggunaan dexamethasone tidak boleh sewenang-wenangnya dan mesti mengikut arahan doktor, kerana kesan sampingannya tidak ringan dan dapat menekan kerja sistem kekebalan tubuh , itulah yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan kuman.

Fakta Dexamethasone untuk Menyembuhkan COVID-19

Satu kajian yang dilakukan di UK mendedahkan bahawa pemberian dexamethasone mengurangkan kematian sebanyak 1/3 pada pesakit COVID-19 yang memerlukan perawatan ventilasi, dan 1/5 pada pesakit COVID-19 yang memerlukan oksigen tambahan untuk rawatan mereka.

Dexamethasone adalah ubat untuk mengurangkan keradangan. Keradangan pada COVID-19 dapat menyebabkan beberapa kerosakan pada paru-paru, seperti penumpukan cairan (edema paru) dan pembentukan membran hyaline. Kerosakan ini menjadikan pesakit sesak nafas dan mengalami komplikasi, seperti ARDS atau kegagalan pernafasan.

Jadi, dexamethasone bukan ubat untuk menyembuhkan COVID-19, tetapi untuk mencegah kerosakan paru-paru pada pesakit COVID-19 yang sudah mengalami sesak nafas. Dari kajian ini, dexamethasone tidak memberikan hasil pada pesakit dengan jangkitan virus Corona dengan gejala ringan.

Walaupun dexamethasone diyakini dapat membantu menyembuhkan COVID-19 pada pesakit dengan gejala yang teruk, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai keberkesanan dan peraturan pentadbirannya dalam rawatan jangkitan virus Corona, misalnya mengenai dos dan jangka masa pemberian ubat ini. .

Tidak ada ubat tunggal yang terbukti berkesan untuk menyembuhkan COVID-19, termasuk dexamethasone. Begitu juga dengan vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus Corona. Walau bagaimanapun, para penyelidik masih berusaha mengembangkan ubat dan vaksin untuk penyakit ini.

Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, agar anda tidak dijangkiti virus Corona yang sedang endemik, selalu gunakan langkah pencegahan, seperti mencuci tangan dengan sabun dan air, memakai topeng ketika berada di luar rumah, melakukan jarak fizikal, dan mengekalkan daya tahan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai COVID-19, baik mengenai rawatan dan pencegahan, jangan ragu untuk menghubungi kami berbual doktor secara langsung dalam aplikasi ALODOKTER. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan langsung dari doktor.