Keluarga

Ketahui tanda-tanda kehamilan yang jarang berlaku ini

Ramai wanita tidak mengetahui bahawa mereka hamil kerana tidak menyedari tanda-tanda kehamilan yang menimpa mereka. Ini mungkin kerana tanda-tanda yang muncul pada mereka bukanlah tanda kehamilan yang biasa.

Kehamilan umumnya disertai dengan tanda seperti mual, pening, dan payudara sensitif. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita hamil mengalami tanda-tanda kehamilan yang tipikal ini. Anda juga mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan yang tidak biasa, seperti kerap berpeluh, kaki bengkak, dan sembelit.

Tanda-tanda Kehamilan yang Jarang

Beberapa tanda kehamilan yang jarang berlaku dan mungkin dialami oleh beberapa wanita termasuk:

1. Kerap berpeluh

Kehamilan boleh dicirikan oleh penampilan berpeluh berlebihan dan terlalu panas di beberapa bahagian badan, seperti ketiak, pangkal paha, perut, atau muka. Keadaan ini boleh berlaku kerana peningkatan metabolisme dan aliran darah, serta perubahan hormon dalam tubuh semasa kehamilan.

Dalam menangani tanda-tanda kehamilan ini, anda disarankan untuk menggunakan pakaian kapas untuk mengurangkan panas dan minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

2. Berdengkur semasa tidur

Tanda kehamilan yang jarang berlaku adalah berdengkur semasa tidur. Ini boleh berlaku kerana peningkatan kadar estrogen dan progesteron dalam badan dapat membuat dinding di hidung membengkak dan membuat hidung tersumbat.

Sekiranya anda mengalami ini, anda akan secara automatik bernafas melalui mulut semasa tidur. Itulah sebabnya berdengkur berlaku. Untuk memperbaikinya, cubalah tidur di sebelah anda untuk membuka saluran udara.

3. Kerap meludah

Semasa mengandung, wanita dapat menghasilkan air liur 3-4 liter sehari kerana pengaruh perubahan hormon yang berlaku. Inilah yang menyebabkan sebilangan wanita hamil sering meludah. Sekiranya ini berlaku kepada anda, cubalah minum air yang dicampurkan dengan jus lemon untuk mengurangkan pengeluaran air liur.

4. Kaki bengkak

Sebilangan wanita boleh mengalami bengkak kaki semasa mengandung. Tanda-tanda kehamilan yang jarang berlaku ini biasanya diperhatikan apabila kasut terasa ketat dan tidak selesa dipakai. sekarang, jika anda mengalami ini, jangan paksa diri anda menggunakan kasut yang sempit, ya. Lebih baik membeli kasut baru dengan saiz yang lebih besar.

5. Gusi berdarah

Perubahan hormon pada awal kehamilan menyebabkan lebih banyak darah mengalir ke gusi dan rongga mulut. Ini boleh membuat gusi membengkak dan lebih sensitif, menjadikannya terdedah kepada pendarahan. Untuk mengelakkan gusi berdarah, anda boleh mengganti berus gigi dengan yang lembut.

6. SSuara yang teruk

Suara anda mungkin menjadi serak pada awal kehamilan. Perubahan suara ini berlaku kerana hormon estrogen dan progesteron menyebabkan pembengkakan pada pita suara. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda tidak perlu risau. Suara anda mungkin kembali normal dalam beberapa bulan atau selepas bayi dilahirkan.

7. Jjantung berdegup kencang

Pada trimester pertama kehamilan, anda mungkin merasakan degupan jantung anda lebih cepat daripada biasa. Ini disebabkan oleh peningkatan jumlah darah yang berlaku secara drastik dan memaksa jantung bekerja lebih keras. Dalam keadaan ini, degupan jantung anda boleh meningkat sebanyak 10-15 degupan seminit.

8. Kencing yang kerap

Kerap membuang air kecil tanpa aduan kesakitan atau ketidakselesaan boleh menjadi tanda kehamilan. Keadaan ini boleh berlaku kerana pengaruh peningkatan tahap hormon kehamilan, seperti progesteron dan gonadotropin korionik manusia.

9. Kkeputihan

Tanda kehamilan yang jarang berlaku seterusnya adalah keputihan. Keadaan ini dipicu oleh peningkatan kadar hormon dan aliran darah di dalam vagina. Untuk mengatasi rasa tidak selesa yang disebabkan oleh keputihan, anda disarankan untuk menukar seluar dalam sekerap mungkin dan menjaga kebersihan intim yang baik.

10. Ssembelit

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan juga boleh mengganggu prestasi sistem pencernaan dan menyebabkan sembelit. Biasanya keadaan ini juga disertai dengan perut kembung dan kesukaran mengalirkan gas.

Untuk mengurangkan aduan ini, anda dapat meningkatkan penggunaan makanan berserat tinggi, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, makan bahagian yang lebih kecil lebih kerap, dan mengelakkan memakan makanan yang mengandungi gas, seperti brokoli, kubis, jagung, dan minuman ringan.

Tanda-tanda kehamilan yang jarang berlaku ini penting untuk diketahui sehingga ketika kehamilan berlaku ia dapat dikesan secepat mungkin. Dengan cara itu, kehamilan akan dipantau dari awal. Oleh itu, jika haid anda lewat dan anda mengalami tanda-tanda kehamilan di atas, anda harus berjumpa doktor.

Doktor akan melakukan beberapa ujian untuk mengetahui keadaan anda. Salah satunya adalah ujian kehamilan. Sekiranya anda benar-benar hamil, doktor akan menasihati anda untuk berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan kesihatan dan kehamilan selanjutnya.