Keluarga

Ketahui Cara Memotong Kuku Bayi Yang Baru Lahir Dengan Betul

Tidak sedikit ibu muda yang takut memotong kuku bayi mereka, terutama bayi baru lahir. Namun, jika kuku bayi dibiarkan terlalu lama, ini boleh menyebabkan kulit bayi sakit akibat calar. Untuk mengelakkannya, anda boleh mula belajar cara memotong kuku bayi anda dengan betul.

Kuku yang baru lahir cenderung tumbuh dengan cepat, walaupun masih kelihatan lembut dan kenyal. Oleh itu, ramai ibu bapa ragu-ragu atau tidak berani memotong kuku bayi mereka yang baru lahir.

Bukan hanya kerana kuku kecil dan lembut, memotong kuku bayi juga dapat menjadi perhatian kerana bayi tiba-tiba dapat bergerak ketika kuku mereka dipotong, sehingga mereka cedera secara tidak sengaja.

Cara Memotong Kuku Bayi Yang Baru Lahir

Ibu perlu mengetahui pentingnya menjaga kuku bayi sentiasa bersih dan pendek. Kuku bayi tumbuh dengan cepat, jadi anda disarankan memangkasnya sekurang-kurangnya seminggu sekali. Sementara itu, untuk kuku kaki yang tumbuh lebih perlahan, anda boleh memotong kuku setiap 2 minggu.

Supaya kuku bayi baru lahir dapat dipotong dengan betul dan betul, anda boleh mengikuti petua ini dan cara memotong kuku bayi:

1. Gunakan gunting kuku bayi

Oleh kerana jarinya masih kecil, ukuran kuku bayi yang baru lahir juga kecil. Oleh itu, para ibu disarankan untuk memotong kuku anak kecil mereka dengan gunting kuku bayi khas. Jangan gunakan gunting kuku untuk orang dewasa kerana ukurannya tidak sesuai dengan ukuran kuku bayi.

2. Klipkan kuku ketika bayi sedang tidur

Masa terbaik untuk memotong kuku bayi baru lahir adalah ketika dia tidur sehingga dia tidak banyak bergerak. Satu lagi masa yang baik untuk memangkas kuku bayi adalah selepas mandi, kerana pada masa itu kuku bayi lebih lembut dan lebih senang untuk dikerat.

Sekiranya anda ingin memotong kuku si kecil ketika dia tidak tidur, minta orang lain memeluknya dan memegangnya supaya dia tidak banyak bergerak.

3. Cari kedudukan dan tempat yang selesa untuk memotong kuku bayi

Semasa memotong kuku bayi baru lahir, cari kedudukan yang selamat dan selesa untuk melakukannya. Posisi yang boleh dikatakan ideal adalah kedudukan yang memudahkan ibu mencapai tangan si kecil.

Salah satu kedudukan yang boleh dipilih adalah dengan mengepal kuku bayi sambil meletakkannya di pangkuan. Di samping itu, pastikan anda juga memotong kuku si kecil dengan pencahayaan yang mencukupi. Ini untuk mengelakkan jari si kecil anda cedera akibat dipotong atau ditikam secara tidak sengaja.

4. Elakkan memotong kuku bayi terlalu dalam

Semasa memotong kuku bayi, tekan hujung jarinya ke bawah sehingga dia tidak memukul alat pemotong kuku. Seterusnya, pegang kuku bayi dengan erat dan potong nipis hanya di bahagian atas kuku.

Jangan memotong kuku anak kecil anda terlalu dalam kerana boleh mencederakan jarinya. Selepas itu, pasangkan tepi kuku agar tidak tajam.

Cara Merawat Kuku Bayi Yang Baru Lahir Sekiranya Terlibat Tidak Sengaja

Sekiranya anda secara tidak sengaja melukai jari si kecil semasa memotong kuku, cubalah untuk tetap tenang dan jangan panik. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat kuku bayi yang cedera, iaitu:

Bersihkan jari bayi yang cedera

Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah membersihkan luka di jari si kecil dengan membilasnya di bawah air yang bersih. Setelah itu, tekan perlahan ke jari yang cedera dengan menggunakan tisu atau kain kasa yang bersih, untuk menghentikan pendarahan.

Elakkan menutup luka di jari bayi

Apabila jari anak anda cedera kerana memotong kuku terlalu dalam, tidak digalakkan anda menggunakan pembalut atau luka plaster, kecuali atas nasihat doktor.

Ini kerana pita itu mudah dikeluarkan ketika basah dan bayi sering memasukkan jari ke dalam mulut, sehingga dikhuatiri mereka tersedak. Biasanya, pendarahan akan berhenti dalam beberapa minit setelah luka dibersihkan dan ditekan.

Namun, jika jari yang cedera terus berdarah setelah luka dibersihkan, anda harus segera membawa anak anda ke pakar pediatrik.

Melicinkan dan memangkas kuku bayi

Juga, jangan panik jika tepi kuku bayi baru lahir jatuh atau pecah. Ini mungkin disebabkan oleh tekstur lembut kuku bayi. Sekiranya kuku anak kecil anda patah, anda boleh dengan lembut melepaskan hujung kuku menggunakan jari anda, dan tentu saja setelah anda mencuci tangan.

Untuk berada di sisi yang selamat, anda juga boleh menggunakan paku kuku untuk melicinkan tepi kuku yang tidak rata dan menjaga kuku bayi agar tidak terlalu panjang.

Jangan menggigit kuku bayi

Jangan menggigit kuku bayi anda agar tidak pendek. Ini boleh menyebabkan kemasukan kuman dari mulut, terutama jika menyebabkan luka pada jari kelingking.

Ibu boleh memakai sarung tangan bayi untuk mengelakkannya menggaru muka atau leher sehingga mereka terluka. Selain itu, penggunaan sarung tangan bayi juga dapat mencegah si kecil menggigit hujung kuku, sehingga bakteria yang melekat pada kuku tidak memasuki mulut bayi dan menyebabkan jangkitan.

Sekiranya ini adalah pengalaman pertama anda memotong kuku bayi anda, anda tidak perlu gementar. Lakukan dengan perlahan dan berhati-hati. Seiring berjalannya waktu, Ibu akan terbiasa dengannya dan akan lebih mudah memotong kuku Si Kecil, Macam mana boleh jadi, terutamanya setelah dia berumur 1 bulan dan kuku mula mengeras.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found