Kehidupan yang sihat

Cara Memilih Air Botol yang Baik

Kerana lebih praktikal dan kebersihan, banyak orang menggunakan air botol untuk minum, malah memasak. Sebenarnya, tidak semua air botol mempunyai kualiti yang baik. Untuk menjaga kesihatan anda, ketahui cara memilih air minuman dalam botol yang selamat untuk dimakan.

Air adalah komponen utama yang diperlukan oleh tubuh agar semua organ dan sistem dalam tubuh berfungsi dengan baik. Sekiranya anda tidak minum air secukupnya, badan anda boleh menjadi dehidrasi yang boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan.

Untuk memenuhi keperluan cecair harian mereka, air botol adalah pilihan kebanyakan orang kerana tidak perlu lagi dimasak, jadi lebih praktikal. Walaupun begitu, berhati-hatilah, tidak semua air botol mempunyai kualiti yang baik dan boleh diminum. Jadi, anda perlu lebih berhati-hati dalam memilih air botol.

Cara Memilih Air Botol yang Selamat dan Sihat

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan dalam memilih air minum dalam botol yang selamat untuk kesihatan:

1. Perhatikan maklumat mengenai sumber air

Terdapat pelbagai jenis air botol, mulai dari gelas, botol, hingga gelen. Walau bagaimanapun, yang paling banyak diminum adalah air mineral dalam botol. Air mineral berkualiti berasal dari sumber air bawah tanah atau mata air gunung yang mengandungi mineral semula jadi.

Seperti namanya, air mineral mengandungi pelbagai mineral yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh, seperti kalsium, kalium, natrium, fluorida, dan magnesium.

Selain sumber air, proses pemprosesan dalam pengeluaran air mineral juga perlu dipertimbangkan. Sebaik-baiknya, air mineral botol telah dirawat dengan teknologi canggih, sehingga kandungan mineralnya dijaga dan tidak tercemar oleh kuman atau bahan kimia berbahaya.

2. Periksa sama ada memenuhi standard yang ditetapkan oleh kerajaan

Pastikan produk air botol yang anda pilih mempunyai logo SNI (Standard Nasional Indonesia). Produk dengan logo ini bermaksud bahawa mereka telah memenuhi standard keselamatan dan kebersihan yang telah ditentukan oleh Badan Standardisasi Nasional (BSN).

Bukan hanya itu, produk air botol juga mesti mempunyai izin pengedaran dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

3. Perhatikan keadaan bungkusan

Pastikan bungkusan air minuman berada dalam keadaan baik, tidak bocor, dan masih tertutup rapat. Pembungkusan yang rosak dapat menunjukkan bahawa produk sering terkena suhu panas untuk waktu yang lama atau bahkan terkena bahan kimia berbahaya, sehingga kualiti dan keselamatan air tidak lagi terjamin.

Pilih produk dengan pembungkusan yang diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi dan mesra alam. Umumnya, air botol dibuat dari plastik sekali pakai, yang bermaksud bahawa botol botol tidak dapat digunakan kembali walaupun dalam keadaan baik.

4. Perhatikan warna, rasa, dan bau air

Air yang selamat untuk dimakan adalah air yang tidak berwarna atau kelihatan jernih, tidak berbau, tidak memiliki rasa. Elakkan minum air minum yang kelihatan keruh atau berbau busuk kerana kemungkinan air tersebut telah tercemar dengan kuman atau bahan kimia berbahaya yang boleh menyebabkan penyakit.

5. Periksa tarikh luput

Tidak seperti air minuman rebus, air mineral dalam botol mempunyai tarikh luput. Sebelum membeli, periksa dahulu tarikh luput yang tertera pada bungkusan.

Air yang sudah terlalu lama dalam botol mungkin mengalami penurunan kualiti dan tidak sesuai untuk dimakan. Oleh itu, elakkan membeli air botol yang hampir atau lewat tarikh luputnya.

Bahan Selamat untuk Pembungkusan Botol

Bahan selamat untuk air minuman dalam botol adalah plastik polyethylene terephthalate (PET). Bahan kimia dalam plastik jenis ini telah diuji dan terbukti tidak larut atau dicampurkan ke dalam air.

Selain itu, plastik PET juga dapat dikitar semula sehingga lebih mesra alam. Pencemaran alam sekitar akibat timbunan sampah plastik boleh memberi kesan tidak langsung kepada kesihatan kerana boleh menyebabkan pencemaran udara dan pemanasan global.

Dalam usaha mengurangkan sampah plastik, beberapa syarikat air minum telah membuat inovasi dalam pembungkusan produk. Salah satunya adalah dengan membuang penggunaan penutup plastik pada penutup botol.

Memenuhi keperluan cecair sangat penting untuk menjaga kesihatan badan anda. Untuk pengambilan air yang mencukupi, anda disyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air mineral atau sekitar 2 liter setiap hari. Sekiranya anda banyak berpeluh semasa melakukan aktiviti, minum lebih banyak air sehingga anda tidak mengalami dehidrasi.

Agar praktikal, selalu ada air botol di dekat anda. Namun, jangan hanya memilih produk air botol, okey? Perhatikan kualiti air dan pembungkusan produk.