Kesihatan

Paten Foramen Ovale - Gejala, sebab dan rawatan

Foramen ovale paten (PFO) adalah penyakit jantung kongenital apabila lubang (foramen ovale) yang terletak di antara atria kanan dan kiri tidak menutup sepenuhnya setelah bayi dilahirkan. Dalam keadaan normal, foramen ovale akan ditutup secara semula jadi setelah bayi dilahirkan.

Semasa dalam rahim, paru-paru janin tidak berfungsi. Pengambilan darah kaya oksigen diperoleh dari plasenta dan diangkut ke atrium kanan jantung melalui tali pusat. Pada masa itu, foramen ovale berperanan dalam mengalirkan darah secara langsung dari atrium kanan ke atrium kiri jantung, kemudian diteruskan ke ventrikel kiri dan diedarkan ke seluruh badan.

Setelah bayi dilahirkan dan oksigen mula memasuki badan, paru-paru akan mula berfungsi dengan normal dan laluan peredaran darah di jantung juga akan berubah. Darah kaya oksigen dari paru-paru akan memasuki atrium kiri, sehingga tekanan di atrium kiri jantung akan meningkat dan menutup foramen ovale. Sekiranya foramen ovale tidak ditutup, ia akan menyebabkan keadaan yang disebut PFO dan pencampuran darah kaya oksigen dengan darah miskin oksigen.

Sebab dan Gejala Paten Foramen Ovale

Sebab foramen ovale paten tidak diketahui pasti. Walau bagaimanapun, faktor genetik dianggap sebagai penyebab utama foramen ovale paten pada bayi.

Foramen ovale paten tidak boleh menyebabkan simptom, jadi ramai pesakit tidak menyedari bahawa mereka menghidap PFO. Sebilangan besar pesakit hanya menyedari bahawa mereka mempunyai PFO ketika mereka diuji untuk penyakit lain.

Dalam beberapa kes, bayi dengan PFO mungkin menunjukkan tanda-tanda, seperti kulit menjadi biru (sianosis) ketika menangis atau membuang air besar.

Diagnosis paten foramen ovale

Sebagai langkah awal dalam diagnosis PFO, doktor akan melakukan pemeriksaan sejarah perubatan dengan mengajukan soalan berkaitan dengan gejala yang dialami oleh pesakit. Seterusnya, doktor akan mengesyorkan pesakit untuk menjalani ujian jantung untuk memeriksa keadaan jantung, iaitu dengan echocardiography atau ultrasound jantung.

Ekokardiografi adalah pemeriksaan jantung yang menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambaran terperinci mengenai keadaan jantung, terutamanya atrium jantung. Ekokardiografi boleh dilakukan melalui dinding dada (echocardiogram transthoracicatau masukkan alat ultrasound ke dalam esofagus dengan bantuan endoskopi (echocardiogram transesophageal). Ekokardiografi melalui esofagus secara amnya dilakukan sekiranya ekokardiografi dada tidak dapat menangkap gambaran jelas mengenai keadaan jantung.

Rawatan Foramen Ovale Paten

Kebanyakannya foramen ovale paten tidak memerlukan rawatan perubatan khas. Ubat ini hanya diberikan kepada pesakit dengan PFO yang disertai dengan strok dan penyakit jantung. Doktor anda akan memberi anda pengencer darah untuk mengelakkan pembekuan darah di jantung anda, seperti clopidogrel atau warfarin.

Sekiranya PFO menyebabkan gejala tahap oksigen rendah dalam darah (hipoksia), doktor akan menasihati pesakit untuk menjalani lubang atau menutup foramen ovale. Terdapat 2 kaedah yang boleh digunakan doktor untuk menutup lubang PFO, iaitu:

  • Kateterisasi jantung. Prosedur ini dilakukan dengan meletakkan penutup pada hujung kateter yang dimasukkan melalui urat di pangkal paha dan diarahkan terus ke jantung.
  • Pembedahan jantung. Doktor akan membuat sayatan di kawasan dada untuk membuka jalan masuk ke jantung, kemudian menjahit bukaan injap. Pembedahan jantung biasanya dilakukan bersamaan dengan prosedur lain untuk memperbaiki masalah jantung, seperti pembedahan jalan pintas pembedahan injap jantung atau jantung.

Komplikasi Paten Foramen Ovale

Foramen ovale paten umumnya tidak menyebabkan komplikasi, kecuali disertai dengan keadaan lain, seperti pembentukan bekuan darah yang boleh mencetuskan strok.

Tidak menutup foramen ovale juga menyebabkan penderita PFO rentan terhadap gangguan jantung yang lain, seperti penyakit injap jantung dan penyakit jantung koronari. Gangguan peredaran darah juga rentan terhadap penderita PFO. Gangguan ini menyebabkan sejumlah darah miskin oksigen bercampur dengan darah kaya oksigen, sehingga meningkatkan risiko kekurangan oksigen (hipoksia).

Penyelidikan masih dijalankan hingga kini untuk memastikan hubungan antara PFO dan penyakit lain.