Kesihatan

Cara Mengatasi Keracunan Penting untuk Tahu

Keracunan adalah keadaan yang memerlukan rawatan segera dan sesuai. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menangani keracunan, supaya anda dapat membantu memberikan pertolongan cemas sebelum bantuan perubatan tiba.

Sebelum mendapatkan rawatan perubatan, ada beberapa cara untuk mengatasi keracunan yang boleh dilakukan sebagai pertolongan cemas. Ini bertujuan untuk mengelakkan keadaan pesakit yang diracuni menjadi lebih teruk, termasuk risiko yang mengancam nyawa.

Cara Mengatasi Keracunan

Keracunan berlaku apabila seseorang menelan, menyedut, atau menyentuh bahan yang berbahaya bagi tubuh. Gejala keracunan termasuk sakit perut, muntah, cirit-birit, kehilangan selera makan, sesak nafas, sukar menelan, kulit kemerahan, bibir biru, kejang, dan kehilangan kesedaran.

Sekiranya seseorang di sekitar anda mempunyai gejala keracunan, bertenang dan segera hubungi hospital terdekat. Sementara menunggu pertolongan, anda boleh memberikan pertolongan cemas mengikut penyebab keracunan:

Racun tertelan

Sekiranya terdapat racun yang tertelan, berikut cara menanganinya:

 • Minta pesakit membuang sisa racun di dalam mulut. Namun, jangan memaksa penderita untuk muntah racun yang telah ditelan, kerana boleh membahayakan.
 • Sekiranya pesakit muntah secara tidak sengaja, segera bersihkan mulut dan tekaknya. Caranya, balutkan kain bersih pada jari dan tangan anda, kemudian gunakan jari anda untuk membersihkan mulut dan tekak.
 • Sekiranya pesakit tidak sedarkan diri, cuba bangunkannya, kemudian minta dia mengeluarkan sisa racun yang masih ada di mulutnya.
 • Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, baringkan pesakit di sebelah kirinya dan sediakan bantal atau sokongan untuk punggungnya. Tarik dan bengkokkan kaki yang berada di atas ke arah depan. Posisi ini dipanggil kedudukan pemulihan (kedudukan pemulihan).
 • Sekiranya mangsa yang diracun sedar, minta dia duduk dan pastikan pesakit tetap sedar sehingga pasukan perubatan tiba.
 • Sekiranya bahan berbahaya terkena pada pakaian atau kulit pesakit, bersihkan dengan segera.
 • Sekiranya mangsa yang diracuni tidak bernafas, lakukan CPR (resusitasi kardiopulmonari) jika anda tahu caranya.

Racun yang disedut

Untuk kes racun yang dihirup, berikut adalah bantuan pertama yang boleh anda lakukan:

 • Sekiranya pesakit menyedut racun dari udara yang tercemar, seperti gas karbon monoksida, segera bawa dia keluar dari lokasi untuk menghirup udara yang lebih bersih.
 • Sekiranya pesakit muntah berbaring, condongkan kepalanya ke sisi untuk mengelakkan tersedak.
 • Sekiranya pesakit tidak bertindak balas, berhenti bernafas, atau tidak bernafas, lakukan CPR sementara menunggu bantuan perubatan tiba.

Racun pada kulit

Untuk mengatasi toksin yang melanda kulit, berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan:

 • Sekiranya kulit terkena bahan toksik, segera tanggalkan pakaian yang dipakai menggunakan sarung tangan.
 • Bersihkan kulit dari racun dengan mencucinya dengan sabun dan air selama 15-20 minit.
 • Sekiranya keadaan kulit kelihatan semakin teruk atau bengkak, segera dapatkan bantuan perubatan di hospital terdekat.

Keracunan boleh berlaku di mana sahaja. Oleh itu, kita perlu mengetahui cara mengatasinya dengan betul, agar orang yang mengalami keracunan dapat dirawat dengan segera ketika mencari atau menunggu bantuan perubatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found