Kesihatan

Jangan Diam-diam Mengalami Gangguan Seksual, Inilah Petua Mengatasinya

Tidak sedikit mangsa gangguan seksual memilih diam dan simpan kejadian menyayat hati ia bersendirian. Sebabnya mungkin karena malu, takut disalahkan, atau diancam oleh pelaku. walaupun,Ini boleh memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal. kamu tahu.

Pelecehan seksual adalah tindakan seksual yang dipaksa atau diancam ke atas mangsa, baik secara lisan, fizikal, atau tanda-tanda tertentu yang membuat mereka merasa tersinggung, terhina, atau bahkan diintimidasi.

Pelecehan seksual boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, mulai dari pemerkosaan, menggoda, atau menyentuh tubuh mangsa tanpa izin, hingga memaparkan bahan pornografi atau keinginan seksual yang dipaksa. Gangguan seksual boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik kanak-kanak maupun orang dewasa.

Kesan Gangguan Seksual

Menjadi mangsa gangguan seksual adalah bencana yang boleh menyebabkan trauma psikologi yang teruk. Tidak sedikit mangsa gangguan seksual mengalami kecederaan fizikal dan mental setelah kejadian yang memilukan ini.

Namun, tidak semua orang yang mengalami gangguan seksual memiliki keberanian untuk mengungkapkannya. Setelah mengalami gangguan seksual, seseorang mungkin mengalami beberapa tanda atau gejala berikut:

  • Mudah marah
  • Rasa takut atau tidak selamat
  • Rasa bersalah atau membenci diri sendiri
  • Mengalami masalah tidur dan kegelisahan
  • Sukar untuk mempercayai orang lain

Selain itu, mangsa gangguan seksual yang tidak mendapat pertolongan juga berisiko tinggi untuk menghadapi pelbagai masalah psikologi, seperti kemurungan, PTSD, hingga risiko bunuh diri. Ramai wanita yang menjadi mangsa gangguan seksual juga menjadi hamil akibat tindakan ini.

Petua Menangani Gangguan Seksual

Bagi anda yang pernah mengalami gangguan seksual, cubalah memaafkan diri sendiri dan jangan menutup diri untuk menanggung bencana ini sahaja. Sehingga keadaan anda dapat pulih secara beransur-ansur, terdapat beberapa petua untuk menangani gangguan seksual yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Berani bertindak segera

Sekiranya anda benar-benar merasa dilecehkan oleh sesiapa sahaja dan di mana sahaja, jangan takut untuk bersikap tegas pada masa itu. Anda mungkin dapat menghadapi orang yang berkelakuan tidak langsung dengan menegur mereka atau memerangi mereka.

Namun, jika anda benar-benar keseorangan, cubalah menjauhkan diri dan berlari mencari tempat yang selamat, kemudian minta pertolongan dari orang sekeliling atau hubungi orang terdekat atau pihak berkuasa untuk kejadian tersebut.

2. Beritahu orang terdekat

Mengalami kejadian traumatik, seperti gangguan seksual, pastinya bukan perkara mudah untuk ditangani, terutamanya jika anda menghadapinya sendiri. Cuba beritahu orang terdekat yang boleh anda percayai dan minta sokongan daripada mereka.

Setelah menceritakan kisah anda, anda juga boleh meminta mereka menemani anda untuk meminta pertolongan dari pihak berkuasa, doktor, atau psikologi. Ini juga penting, supaya anda dapat mencari jalan keluar ketika menghadapi gangguan seksual.

3. Ikut kaunseling jiwa

Gangguan seksual boleh membuat mangsa mengalami pelbagai gangguan psikologi, seperti trauma, ketakutan, tekanan teruk, gangguan kecemasan, dan gangguan tidur. Masalahnya boleh menjadi lebih teruk jika tidak dirawat.

Oleh itu, mangsa gangguan seksual disyorkan untuk menjalani kaunseling kepada psikologi atau doktor untuk memulihkan keadaan mental mereka. Semasa menjalani sesi kaunseling, mangsa akan menerima psikoterapi sehingga keadaan mentalnya dapat pulih.

4. Laporkan kejadian tersebut kepada pihak berkuasa

Perkara yang paling penting untuk dilakukan ketika anda mengalami gangguan seksual adalah melaporkan kejadian ini kepada polis.

Wanita yang menjadi mangsa keganasan seksual boleh mengunjungi Komnas Perempuan untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut. Sementara itu, jika mangsa gangguan seksual adalah kanak-kanak, kejadian ini dapat dilaporkan kepada Suruhanjaya Perlindungan Anak Indonesia (KPAI).

Jelaskan semua yang berlaku semasa gangguan seksual, seperti tempat, masa, ciri-ciri pelaku (atau jika anda mengetahui pelaku, anda boleh menamakannya), dan apa yang dikatakan pelaku.

Dengan melaporkan hal ini kepada penegak hukum, pelakunya akan ditangkap kemudian dan akan diproses sesuai dengan undang-undang. Juga penting bahawa pelakunya tidak melakukan tindakan yang serupa dengan orang lain.

Bagi mangsa gangguan seksual yang mengalami kehamilan yang tidak diingini, mereka juga boleh menjalani pengguguran setelah mendapat keputusan dari mahkamah.

Tidak mudah melupakan peristiwa traumatik, seperti gangguan seksual. Namun, dengan mengambil langkah-langkah penanganan di atas, anda diharapkan dapat mengelakkan masalah kesihatan mental yang serius.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor, psikologi, atau psikiatri untuk mencari jalan yang betul untuk pulih dari trauma selepas kejadian gangguan seksual.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found