Kesihatan

Arthritis septik - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Artritis septik adalah jangkitan sendi yang disebabkan oleh olehbakteria, virus, atau cendawan. Penyakit ini biasanya menyerang sendi-jurutbesar dalam di badan, contohnya sendi lutut atau pinggul. Artritis septik biasanya menderita olehbayi dan warga tua.

Arthritis septik boleh berlaku kerana lapisan sendi (sinovium) tidak dapat melindungi sendi dari jangkitan sepenuhnya. Untuk melawan jangkitan, tubuh bertindak balas dengan menyebabkan keradangan pada sendi.

Jangkitan akibat arthritis septik berlangsung dengan cepat. Keadaan ini boleh merosakkan tisu lain di dalam sendi, seperti tulang rawan. Rawatan segera diperlukan untuk mengelakkan kerosakan ini.

Gejala Septik Arthritis

Gejala arthritis septik cenderung berkembang dengan cepat dalam beberapa jam atau hari. Beberapa gejala yang dapat dirasakan adalah:

 • Sendi yang dijangkiti bengkak, merah, dan terasa panas.
 • Sakit sendi, terutamanya ketika sendi digerakkan.
 • Kesukaran menggerakkan kaki pada sendi yang dijangkiti.
 • Demam, tetapi hanya berlaku pada sebilangan penghidap.
 • Badan berasa letih dan lemah.

Bayi yang menderita septik arthritis akan menjadi pemarah dan menangis ketika sendi digerakkan, misalnya ketika ibu bapa mereka menukar lampin.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom artritis septik yang menyebabkan kesakitan dan menyukarkan anda menggerakkan sendi yang terjejas. Anda harus berwaspada jika sendi kelihatan bengkak, merah, terasa panas, dan menyebabkan demam.

Ubat untuk rheumatoid arthritis boleh mencetuskan arthritis septik. Oleh itu, seseorang yang mengambil ubat artritis reumatoid juga perlu berjumpa doktor secara berkala untuk memantau perkembangan penyakit ini, serta kesan sampingan yang boleh timbul.

Penyebab Septik Arthritis

Arthritis septik boleh disebabkan oleh bakteria, kulat, atau virus. Bakteria yang biasanya menyebabkan arthritis septik pada orang dewasa dan kanak-kanak adalah: Staphylococcus, Haemophilus influenza, dan Streptokokus.

Arthritis septik yang disebabkan oleh bakteria ini boleh merebak melalui aliran darah hingga ke sendi. Umumnya, bakteria memasuki aliran darah melalui luka terbuka, suntikan ubat, atau pembedahan di kawasan berhampiran sendi. Selain itu, jangkitan saluran kencing yang merebak ke aliran darah juga boleh menyebabkan arthritis septik.

Terdapat beberapa jenis kulat yang boleh menyebabkan arthritis septik, termasuk cendawan Histoplasmaa, Coccidiomuces, atau Blastomyces. Arthritis septik kulat biasanya berkembang lebih perlahan daripada jangkitan bakteria.

Sementara itu, jenis virus yang boleh menyebabkan arthritis septik adalah virus herpes, adenovirus, virus beguk, hepatitis A, B, dan C, dan HIV.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena arthritis septik, termasuk:

 • Sistem imun yang lemah, misalnya kerana diabetes, gangguan buah pinggang dan hati, dan mengambil ubat imunosupresan.
 • Mengalami kecederaan dan gangguan pada sendi, seperti osteoartritis, lupus, atau rheumatoid arthritis.
 • Pembedahan sendi baru-baru ini, seperti penggantian lutut atau pinggul.
 • Keadaan kulit mudah pecah dan sukar disembuhkan, sehingga bakteria dapat masuk dengan mudah.
 • Penggunaan ubat suntikan yang kerap.

Diagnosis artritis septik

Doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami pesakit, kemudian memeriksa sendi yang sakit. Sekiranya disyaki pesakit menderita septik arthritis, doktor boleh melakukan beberapa siri penyelidikan berikut:

 • Arthrocentesis, yang mengambil sampel cecair sendi menggunakan jarum khas untuk mencari tanda-tanda jangkitan.
 • Ujian darah, untuk memantau tanda-tanda keradangan akibat jangkitan melalui ujian darah.
 • X-ray, untuk mendapatkan gambaran tentang betapa teruknya kerosakan sendi.

Rawatan Arthritis Septik

Dalam merawat arthritis septik, doktor akan menggabungkan ubat antibiotik dengan menguras cecair sendi. Berikut ini adalah penjelasan mengenai kaedah rawatan untuk mengubati arthritis septik:

Antibiotik

Antibiotik bertujuan untuk merawat jangkitan, dan mencegah jangkitan merebak dengan lebih meluas. Pemilihan antibiotik ini bergantung pada jenis mikrob yang menyebabkan jangkitan.

Pada peringkat awal, antibiotik akan diberikan dalam bentuk suntikan dan kemudian ubat akan diganti dengan antibiotik yang diambil melalui mulut. Tempoh terapi antibiotik boleh mencapai 2-6 minggu.

Saliran cecair bersama

Antibiotik perlu diikuti dengan mengalirkan cecair dari sendi yang dijangkiti. Tindakan ini bertujuan membersihkan jangkitan sepenuhnya.

Saliran cairan dapat dilakukan dengan menggunakan jarum yang dimasukkan ke dalam rongga sendi atau dengan menggunakan arthroscope, yang merupakan alat berbentuk tiub dengan kamera di hujungnya. Peranti ini dimasukkan ke dalam sendi melalui sayatan kecil untuk menyedut dan mengalirkan cecair yang dijangkiti.

Prosedur arthroscopic kadang-kadang sukar dilakukan pada beberapa sendi. Oleh itu, doktor ortopedik akan mengesyorkan pembedahan terbuka untuk mengalirkan cecair sendi yang dijangkiti.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, arthritis septik boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Ini berlaku kerana arthritis septik dapat menyebabkan penurunan kemampuan (degenerasi) dan kerosakan sendi kekal.

Pencegahan Arthritis Septik

Arthritis septik dapat dicegah dengan mengelakkan jangkitan. Cuba jangan cedera pada kulit. Satu perkara yang boleh dilakukan adalah menggunakan pelembap agar kulit tidak merekah.

Bagi seseorang yang baru menjalani pembedahan sendi, perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor ortopedik untuk memantau luka pembedahan.