Keluarga

Ini adalah cara membiasakan diri dengan tidur siang bayi

Tidur sudah tentu adalah masa ketika badan anakberberehat dan membesar. Namun, memaksa Poppet untuk tidur siang tidak tindakan yang betul. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk membiasakan anak anda tidur siang.

Kurang tidur pada waktu siang boleh membuat bayi anda letih dan menyukarkan tidur pada waktu malam. Tidur siang dapat mengisi tenaga badan si kecil anda, menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka, dan menjaga kesihatan fizikal dan mental mereka. Oleh itu, banyak doktor mengesyorkan agar bayi mendapat tidur yang cukup pada siang hari.

Corak Nap Bayi

Corak tidur siang setiap bayi tidak sama, bergantung pada usianya. Bayi yang baru lahir dapat menghabiskan 10 hingga 18 jam hanya tidur, yang mana 7-8 jam adalah tidur siang. Walaupun dia bangun, biasanya kerana dia lapar. Setelah diberi susu, dia dapat kembali tidur.

Pada usia yang sangat awal ini, anda tidak dapat meramalkan atau menentukan corak tidurnya. Jadi, biarkan si kecil anda tidur mengikut keperluannya.

Panjang tidur bayi akan mula berkurang ketika mereka sudah menginjak 1-2 bulan. Bayi pada usia ini biasanya tidur sebentar sebanyak 5-6 jam sehari. Namun, ia juga boleh lebih dari itu.

Pada usia 3 hingga 6 bulan, tempoh tidur bayi akan berkurang lagi. Bayi pada usia ini umumnya hanya tidur selama 4-5 jam sehari, tetapi corak tidur mereka sudah mulai teratur dan dapat diramalkan.

Kemudian pada usia 6 bulan hingga setahun, bayi hanya boleh minum 2 tidur sehari, pada waktu pagi dan petang. Tempoh tidur siang untuk bayi berusia 6 bulan hingga 1 tahun adalah antara 3-4 jam.

Cara membiasakan diri dengan tidur siang bayi

Berikut adalah beberapa cara untuk membantu anak kecil anda terbiasa tidur siang:

Kenali tanda-tanda bayi yang mengantuk

Sekiranya bayi anda sudah mulai menguap, menggosok matanya, mengerutkan kening, ribut, atau menangis, dia mungkin akan mengantuk. Perhatikan pukul berapa si kecil mula menunjukkan tanda-tanda ini. Pantau selama satu atau dua minggu.

Mengetahui bila anak kecil anda mengantuk akan memudahkan anda terbiasa tidur siang. Sebagai contoh, jika anak kecil anda biasanya menunjukkan tanda-tanda mengantuk pada pukul 11, maka kira-kira lima belas minit sebelum itu, ganti lampinnya atau beri susu kepadanya sehingga dia merasa lebih selesa dan mudah tidur.

Membiarkannya terjaga atau membawanya bermain ketika dia tidur siang akan membuat si kecil anda letih. Daripada membuat bayi tidur nyenyak, keletihan sebenarnya menjadikannya lebih sukar untuk tidur.

Ajar bayi tidur sendiri

Terdapat beberapa cara untuk melatih si kecil tidur sendiri, misalnya apabila si kecil menunjukkan tanda mengantuk, segera letakkan dia di tempat tidur. Kaedah ini dapat mengajar bayi tidur sendirian tanpa harus ditemani atau dibawa selalu. Atas alasan keselamatan dan keselesaan untuk si kecil anda, pastikan dia tidur di tempat tidur khas.

Bayi tidur pada masa yang sama

Tetap konsisten semasa mengambil si kecil untuk tidur siang. Pastikan waktu tidurnya hampir sama setiap hari. Sekiranya boleh, pastikan juga waktu tidur siang tidak berubah.

Elakkan melakukan aktiviti yang bertentangan dengan waktu tidurnya. Menggunakan jam tidur yang berlainan setiap hari boleh menyukarkan bayi anda untuk tidur siang. Oleh itu, pastikan waktu dan tempoh tidur si kecil anda tetap konsisten, walaupun semasa mereka dalam perjalanan.

Agar si kecil anda tidur siang yang berkualiti, pastikan perutnya sudah kenyang sebelum tidur. Anda juga perlu menjadikan keadaan bilik tidur selesa, sejuk, bersih, dan tenang. Sekiranya boleh, letakkan anak kecil anda di tempat yang sama. Kebiasaan sederhana ini akan menjadikannya lebih selesa untuk tidur.

Elakkan tidurkan bayi anda pada waktu petang, menjelang waktu tidur. Tidur pada jam ini akan menyukarkan si kecil anda tertidur pada waktu malam.

Membiasakan bayi anda tidur siang memerlukan usaha dan kesabaran. Kemungkinan anak kecil anda akan menolak untuk tidur siang. Sekiranya ini berlaku untuk waktu yang lama sehingga dia kurang tidur dan rewel, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.