Kesihatan

Petua Merawat Luka Tanpa Sakit

Kecederaan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dengan pelbagai alasan,sebagai contohjatuh, tercalar oleh benda tajam, atau kemalangan. Walaupun luka yang timbul kelihatan kecil dan remeh, tetapi masih boleh menyebabkan kesakitan yang boleh mengganggu pergerakan dan aktiviti.

Salah satu perkara yang cukup mengganggu dari luka adalah rasa sakit, yang dapat membatasi aktiviti harian. Kesakitan dirasakan terutama ketika membersihkan dan merawat luka. Itulah sebabnya penting untuk memahami bagaimana merawat luka tanpa menimbulkan rasa sakit, terutama pada kanak-kanak.

Punca Kesakitan pada Luka

Kesakitan yang dirasakan oleh setiap orang boleh berbeza, bergantung pada jenis luka dan penyebab luka. Pada dasarnya, sengatan yang muncul di luka adalah reaksi semula jadi tubuh melalui sistem saraf, kerana rangsangan ujung saraf di permukaan kulit.

Selain luka itu sendiri, sengatan juga boleh disebabkan oleh keradangan tisu di sekitar luka. Akibatnya, rasa sakit yang dirasakan boleh menjadi teruk walaupun lukanya tidak terlalu besar.

Faktor lain yang boleh menyebabkan luka menjadi lebih menyakitkan adalah bagaimana merawat luka yang tidak sesuai. Oleh itu, pengetahuan mengenai pengurusan luka yang betul sangat diperlukan.

Cara Merawat Luka Yang Betul

Walaupun kelihatan sepele dan mudah dilakukan, tidak semua orang memahami cara merawat luka dengan betul. Pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan luka tidak sembuh sepenuhnya, ia akan terus menyengat dengan intensiti yang bahkan lebih berat daripada sebelumnya, dan juga berisiko meninggalkan bekas luka di permukaan kulit.

Untuk membantu merawat luka tanpa menambah kesakitan yang dialami, berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan:

 • Bersihkan luka

  Langkah yang disyorkan seterusnya untuk membersihkan luka adalah menggunakan larutan antiseptik. Ini bertujuan untuk membuang sebahagian besar kotoran dan kuman yang melekat, agar tidak masuk ke luka terbuka dan menyebabkan jangkitan.

  Salah satu pilihan untuk penyelesaian antiseptik adalah satu yang mengandungi polyhexamethylene biguanide (PHMB). Bahan antiseptik PHMB diketahui tidak berwarna, tidak berbau, dan selamat untuk merawat luka tanpa menyengat. PHMB tersedia dalam pelbagai bentuk, termasuk semburan antiseptik yang mudah dan praktikal digunakan.

 • Kompres dengan ketulan ais

  Sekiranya kawasan di sekitar luka lebam dan bengkak, anda boleh memampatkannya dengan ais batu yang dibalut dengan kain atau tuala bersih. Ketulan ais dapat membantu mengurangkan lebam, dan juga mengurangkan rasa sakit.

 • Mengambil ubat anti-sakit

  Untuk mengurangkan kesakitan yang sangat menjengkelkan, anda boleh minum ubat penahan sakit. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil ubat tersebut.

Sekiranya luka yang anda alami agak teruk, jangan ragu untuk memeriksanya ke doktor. Ikuti arahan rawatan luka doktor dengan teliti. Sekiranya perlu, kembalilah ke doktor untuk menjalani pemeriksaan semula. Dengan menggunakan kaedah rawatan yang betul, luka yang anda alami dapat sembuh dengan cepat dan anda dapat kembali ke aktiviti normal anda.