Kehidupan yang sihat

Kesan Positif dan Negatif Menonton Video Mukbang untuk Kesihatan

Anda mungkin sudah biasa dengan video mukbang. Trend makan ini, yang berasal dari Korea Selatan, telah menjadi sangat popular di internet dalam beberapa tahun terakhir. sekarang, jika anda seorang penonton mukbang yang setia, ternyata terdapat kesan positif dan negatif dari menonton video ini, kamu tahu.

Mukbang berasal dari perkataan meokneun yang bermaksud makan dan bangong yang bermaksud siaran. Oleh itu, mukbang dapat ditafsirkan sebagai aktiviti makan yang disiarkan melalui platform video dalam talian atau internet.

Kepelbagaian hidangan dan kemampuan untuk makan dalam masa yang singkat menjadi tontonan yang menarik dan dianggap menghiburkan bagi sesetengah orang. Sebaliknya, menonton persembahan mukbang terlalu kerap boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Jadi, apakah kesan positif dan negatif menonton video mukbang?

Kesan Positif Menonton Video Mukbang untuk Kesihatan

Terdapat beberapa kesan positif menonton video mukbang yang anda dapat, termasuk:

Mengatasi kesunyian

Kesunyian dapat dialami oleh sesiapa sahaja dan berlaku pada bila-bila masa, terutama dalam keadaan pandemik seperti sekarang. Wabak ini telah menyebabkan banyak orang merasa kesepian dan terpencil. Ini berisiko menyebabkan gangguan psikologi, seperti tekanan yang teruk hingga kemurungan.

Untuk mengatasi kesunyian, menonton persembahan mukbang boleh menjadi pilihan, terutama pada waktu makan. Semasa menonton video, anda boleh merasa seperti mempunyai rakan untuk dimakan sehingga anda tidak merasa sendirian.

Kurangkan tekanan

Tekanan boleh disebabkan oleh banyak faktor mulai dari tekanan kerja, masalah keluarga, atau masalah peribadi dengan pasangan. Untuk mengatasinya, anda boleh meluangkan masa untuk menonton video di internet.

Menurut penyelidikan, menonton hiburan di internet atau televisyen, seperti rancangan mukbang, dapat membuat anda merasa bahagia dan terhibur. Ini kerana otak menghasilkan hormon serotonin, dopamin, dan endorfin yang menjadikan mood lebih baik, sehingga tekanan dapat dikurangkan.

Menambah selera makan

Penurunan selera makan boleh disebabkan oleh banyak faktor, seperti tekanan, penyakit tertentu, hingga kesan sampingan ubat.

Sekiranya tidak ditangani dengan segera, penurunan selera makan akan mempengaruhi berat badan dan menyebabkan masalah kesihatan. Untuk memperbaikinya, cuba tonton video mukbang.

Menurut beberapa kajian, orang yang menonton video mukbang dapat mengalami peningkatan selera makan. Ini diduga disebabkan oleh pembebasan hormon serotonin, endorfin, dan dopamin, yang menyebabkan penonton merasa senang dan terdorong untuk makan lebih banyak.

Kesan Negatif Menonton Video Mukbang untuk Kesihatan

Selain kesan positif yang dapat diperoleh, menonton video mukbang juga boleh memberi kesan negatif kepada penonton. Berikut adalah beberapa kesan negatif menonton video mukbang yang mungkin berlaku:

Mencetuskan gangguan makan

Kecenderungan mukbang dianggap menunjukkan cara makan berlebihan yang boleh mencetuskan gangguan makan berlebihan atau makan malam kecelaruan. Gangguan makan ini menyukarkan penderita untuk mengatur bahagian makan atau memilih jenis makanan yang dimakan.

Lambat laun, gangguan pesta minum-minum makan boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti kegemukan. Selain itu, gangguan makan juga dikhuatiri akan menyebabkan bulimia. Ini boleh berlaku sekiranya orang yang mengalami gangguan makan merasa terobsesi untuk mendapatkan berat badan ideal mereka.

Menggalakkan penonton untuk makan makanan yang tidak sihat

Kesan negatif lain dari mukbang ialah mendorong penonton untuk mengambil makanan yang dimakan oleh pencipta mukbang. Sebenarnya, tidak jarang jenis makanan yang dimakan di acara itu adalah makanan tidak sihat, misalnya makanan ringan atau makanan yang terlalu pedas.

Sekiranya anda makan makanan segera dalam jumlah yang banyak dan terlalu kerap, ini pasti menjadikan anda lebih berisiko mengalami kegemukan dan penyakit lain, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan penyakit kardiovaskular.

Menonton video mukbang memang mempunyai faedahnya, terutama bagi anda yang mencari hiburan untuk mengatasi kesepian atau tekanan. Sekiranya anda merasakan peningkatan selera makan setelah menonton, pastikan anda makan makanan secara sederhana dan elakkan makanan segera, iya.

Anda juga harus ingat bahawa makan dalam kuantiti yang banyak dan dalam masa yang singkat tidak baik untuk kesihatan. Kunyah makanan anda sehingga cukup halus sebelum menelan, sehingga badan anda dapat mencerna dan menyerap nutrien dari makanan yang anda makan.

Sekiranya selepas menonton mukbang anda sebenarnya merasa gangguan makan seperti gangguan pesta minum-minum makan atau bulimia, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri supaya dapat dirawat dengan tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found