Kesihatan

Selalunya Tidur Tiba-tiba dalam Masa yang Singkat? Hati-hati dengan Bahaya

Semasa memandu, tiba-tiba anda hilang fokus dan tidur sebentar? Wah, berhati-hati! Ini boleh menjadi petanda yang anda alami tidur mikro atau tidur siang, kamu tahu. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh membahayakan diri sendiri.

Mikroskopik atau tidur pendek adalah keadaan apabila seseorang tiba-tiba tertidur selama beberapa saat. Ini boleh berlaku bila-bila masa dan di mana sahaja, misalnya semasa belajar di kelas atau bekerja di pejabat, walaupun semasa memandu.

Jadi, apa penyebabnya?

Mikroskopik Hal ini diyakini terjadi ketika beberapa bahagian otak “tertidur”, sementara bahagian otak yang lain tetap aktif. Satu bahagian otak yang menjadi tidak aktif ketika tidur mikro adalah bahagian yang berfungsi memproses bunyi. Inilah sebabnya, orang yang mengalami tidur mikro tidak menyahut panggilan.

Mikroskopik risiko bagi orang yang sangat mengantuk tetapi menahan diri dari tidur. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa kepada orang yang kurang tidur, misalnya pekerja pergeseran gangguan malam atau tidur.

Apa terjadi kepada Mikroskopik?

Sebelum jatuh ke tidur mikro, tanda akan muncul dalam bentuk kesukaran menjaga mata terbuka dan menguap berulang kali. Biasanya, orang yang mengalami tidur mikro akan:

 • Hilang tumpuan
 • Jangan dengar orang lain bercakap
 • Tidak ingat apa yang berlaku 1-2 minit yang lalu
 • Menjatuhkan perkara yang sedang ditahan
 • Kehilangan kawalan postur sehingga kepala tiba-tiba jatuh

Untuk Mengelakkan Bahaya Mikroskopik

Mikroskopik tidak berbahaya jika ia berlaku ketika anda bersantai di sofa menonton filem sehingga larut malam. Namun, ini boleh menjadi masalah jika anda tertidur ketika perjumpaan dalam pejabat. Sebenarnya, boleh menjadi sangat berbahaya jika berlaku semasa anda memandu, kerana boleh menyebabkan kemalangan.

Oleh itu, tidur mikro perlu dicegah atau dikawal agar tidak menjejaskan keselamatan dan tidak mengganggu produktiviti anda. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Semasa di rumah

 • Cubalah tidur lena setiap malam, iaitu sekitar 7-9 jam.
 • Sebelum tidur, elakkan minum minuman berkafein atau alkohol dan minum banyak air.
 • Matikan lampu bilik dan buat suasana bilik anda senyaman mungkin. Laraskan suhu bilik supaya tidak terlalu sejuk atau terlalu panas.

Semasa memandu

Elakkan memandu ketika anda mengantuk. Sekiranya boleh, minta rakan untuk memandu semasa anda tidur. Namun, jika anda memandu sendiri, lakukan perkara berikut:

 • Dengarkan lagu atau muzik yang pantas.
 • Dengarkan buku audio. Pilih isi atau cerita yang menarik.
 • Tarik segera apabila anda tidak dapat menahan rasa mengantuk.

Semasa di tempat kerja

 • Jangan kendalikan mesin semasa mengantuk
 • Lakukan senaman ringan, seperti meregangkan kaki atau berjalan kaki, untuk menghilangkan rasa mengantuk
 • Cuci muka atau berbincang dengan rakan kerja mengenai pekerjaan, untuk mengalihkan rasa mengantuk.

Mikroskopik ia hanya bertahan selama beberapa saat. Walau bagaimanapun, ini dapat meningkatkan risiko kemalangan, terutama jika ia berlaku semasa anda memandu atau bekerja dengan mesin. Oleh itu, cubalah untuk tidak tidur kurang sebelum melakukan perkara yang berbahaya atau memerlukan tumpuan, ya.

Sekiranya anda sering mengalami masalah tidur, masih mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur, atau sering mengalami tidur mikro, jangan ragu untuk berjumpa doktor, kerana anda mungkin mengalami gangguan tidur, seperti apnea tidur atau narkolepsi.