Kesihatan

5 Faedah Latihan Fizikal yang Perlu Anda Ketahui

Mendengar perkataan latihan fizikal atau sukan mungkin anda sudah membayangkan betapa melelahkan dan sukarnya melakukan aktiviti ini. Sebenarnya, jika anda melewatkannya hanya kerana anda malas, terdapat pelbagai faedahia akan anda membazir.  

Menurut beberapa kajian, senaman fizikal yang teratur bukan hanya membuat badan berasa cergas, tetapi juga dapat meningkatkan kesihatan mental. Ini termasuk mengurangkan tekanan dan kemurungan, dan membantu anda mengawal emosi anda.

Pelbagai Manfaat Latihan Fizikal untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah latihan fizikal yang kerap, yang memalukan jika anda ketinggalan:

 • Lelakilebih rendah ririsiko penyakit serius

  Orang yang sering melakukan senaman fizikal akan menghindari pelbagai risiko penyakit serius, seperti kehilangan tulang (osteoporosis) yang boleh mengakibatkan patah tulang pinggul, barah usus besar, diabetes jenis 2, keradangan pada sendi (osteoartritis), penurunan daya berfikir pada orang tua ( demensia).), penyakit jantung, sindrom metabolik dan kematian pramatang.

 • Sayamengawal emosi (mood)

  Bukan hanya meningkatkan kesihatan badan, latihan fizikal juga dapat dibuat mood Anda menjadi lebih terkawal. Latihan fizikal dapat mencetuskan pembebasan endorfin yang dapat menekan rasa sakit atau menyebabkan perasaan senang dan selesa, sehingga emosi lebih terkawal.

 • Meningkat etenaga

  Latihan fizikal secara berkala dapat memudahkan pengedaran nutrien dan oksigen ke pelbagai tisu badan dan membantu sistem kardiovaskular berfungsi dengan lebih berkesan. Apabila sistem jantung, saluran darah dan paru-paru berfungsi dengan baik, tubuh akan mendapat lebih banyak tenaga untuk melakukan aktiviti harian.

 • Buat ttidur llebih banyak lagi nyumyak

  Bukan sahaja mood dan tenaga sahaja dapat meningkat, senaman fizikal juga dapat membuat anda tidur lebih nyenyak. Tetapi ingat, terlalu letih atau terlalu bertenaga juga boleh menyukarkan anda tidur. Oleh itu, elakkan senaman fizikal sebelum tidur.

 • Sayamempunyaibtutup badan ideal

  Bagi anda yang sudah mempunyai berat badan yang ideal dan ingin menjauhkannya perlu melakukan senaman fizikal sekurang-kurangnya dua jam seminggu. Bagi anda yang mempunyai berat badan berlebihan, selain melakukan senaman fizikal secara berkala, anda juga perlu menjaga diet yang sihat dan memperhatikan jumlah kalori yang anda makan.

Walaupun agak ringan, tetapi jangan tergesa-gesa melakukan senaman fizikal yang berat. Mulakan dengan latihan fizikal ringan terlebih dahulu. Anda boleh memulakan dengan melakukan beberapa sesi latihan fizikal seminggu dengan durasi 30 minit setiap sesi.

Menjadi aktif dalam latihan fizikal secara berkala dapat meningkatkan daya tahan anda dan membuat anda merasa lebih baik. Seimbangkan dengan mengekalkan diet dan gaya hidup yang sihat. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau sudah lama tidak bersenam, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan cadangan senaman yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found