Kesihatan

Kesan Depresi merosakkan Otak

Depresi bukan sahaja memberi kesan negatif terhadap keadaan psikologi atau kesihatan mental, tetapi juga dapat merosakkan otak penghidapnya. Sejumlah kajian kini mendapati bahawa orang yang mengalami kemurungan rentan terhadap penuaan otak pramatang dan gangguan fungsi otak.

Depresi adalah gangguan mood atau mood yang menjadikan cara berfikir dan tingkah laku seseorang berubah menjadi lebih murung, tidak bersemangat untuk menjalani kehidupan, bahkan idea atau percubaan untuk mengakhiri hidup atau bunuh diri muncul.

Gejala kemurungan berbeza dengan perasaan sedih atau duka biasa, yang biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya. Tanpa rawatan yang betul, orang yang mengalami kemurungan dapat mengalami gejala dan kualiti hidup yang semakin buruk.

Kemurungan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada kanak-kanak, remaja, atau orang dewasa. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kemurungan, seperti:

 • Mengalami peristiwa kehidupan yang trauma, seperti perceraian dan kematian keluarga atau pasangan.
 • Menjadi mangsa keganasan, sama ada fizikal, seksual, atau buli.
 • Ketagihan dadah dan minuman beralkohol.
 • Mempunyai sejarah gangguan mental yang lain, seperti gangguan bipolar, gangguan keperibadian, dan gangguan kecemasan.
 • Kehadiran gangguan pada fungsi otak, misalnya pada demensia dan strok.

Selain itu, keturunan (mempunyai keluarga dengan kemurungan) juga boleh menjadi faktor risiko bagi seseorang untuk lebih cenderung kepada kemurungan.

Beberapa perkara yang disebutkan di atas boleh menyebabkan kemurungan kerana pengaruhnya terhadap prestasi dan tahap bahan kimia otak (neurotransmitter) yang mempengaruhi mood seseorang.

Kesan Depresi Ini pada Otak

Depresi, yang merupakan masalah psikiatri yang serius, boleh mengganggu fungsi otak dan merosakkan tisu otak. Depresi yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan masalah otak berikut:

1. Saiz otak menyusut

Berbagai kajian menunjukkan bahawa kemurungan dapat membuat ukuran otak di kawasan tertentu menyusut. Pengecutan ini bergantung pada berapa lama kemurungan itu berlaku dan tahap kemurungannya.

Pada orang yang mengalami kemurungan, kawasan otak yang boleh mengecut adalah:

 • Hippocampus

  Kebiasaannya, hormon ini akan meningkat dalam jumlah pagi dan menurun pada waktu petang. Tetapi pada orang yang terkena kemurungan, hormon ini akan terus meningkat jumlahnya, sama ada pada waktu pagi atau malam.

 • Thalamus

  Bahagian ini terletak di atas batang otak. Thalamus mempunyai peranan dalam memproses dan menyampaikan maklumat ke saraf badan dan otak yang mengatur pergerakan dan deria.

 • amigdala

  Bahagian ini berperanan untuk mengawal emosi, seperti keseronokan dan ketakutan. Amigdala juga bertanggungjawab untuk menentukan kenangan atau kenangan apa yang akan disimpan, dan di mana ia disimpan.

 • otak depan

  Ini adalah bahagian depan otak yang bertanggungjawab untuk mengawal fungsi kognitif, seperti ekspresi emosi, ingatan, bahasa, proses berfikir, penyelesaian masalah, serta libido atau keinginan seksual. Bahagian otak ini juga berfungsi membentuk kenangan.

Tidak hanya bahagian otak yang telah disebutkan, kemurungan juga dianggap berpengaruh terhadap kerosakan dan penurunan fungsi bahagian otak yang lain.

2. Bekalan oksigen yang terhad ke otak

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kemurungan dikaitkan dengan kekurangan oksigen dalam badan (hipoksia) yang boleh merosakkan tisu dan sel badan. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menyebabkan jumlah oksigen dalam organ tubuh berkurang, termasuk otak.

Pengurangan oksigen di otak pada orang yang mengalami kemurungan dianggap disebabkan oleh keradangan di otak dan kurangnya aliran darah yang lancar di otak akibat kemurungan.

3. Keradangan otak

Depresi juga dipercayai berkaitan dengan keradangan di otak. Keradangan ini dapat menyebabkan sel-sel otak mati dan mengurangkan prestasi dan fungsi otak, dan membuat aliran darah ke otak tidak lancar. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Penuaan awal otak

Kemurungan jangka panjang boleh menyebabkan keradangan, merosakkan tisu otak, dan menghambat kemampuan otak untuk memperbaiki tisu dan sel otak yang rosak. Ini boleh menyebabkan otak bertambah tua.

Oleh itu, jika dibiarkan, kemurungan dapat meningkatkan risiko terkena demensia atau demensia pikun.

Kerana boleh menyebabkan kerosakan teruk dan gangguan fungsi otak, orang yang mengalami kemurungan perlu segera mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari psikiatri atau psikiatri.

Sekiranya dirawat lebih awal, kesan kemurungan pada kerosakan otak dapat dicegah. Tetapi jika ia teruk dan dibiarkan berlarutan tanpa rawatan, kerosakan otak akibat kemurungan akan sukar dirawat.

Copyright pitorriroma.com 2021