Keluarga

Cara Mengelakkan Vaksin Palsu

Kes vaksin palsu telah mengganggu banyak orangtua, seperti kesannya Ramai orang meragui kesahihan dan keselamatan imunisasi anak.Sebenarnya, ada cara mudah untuk si kecil anda mendapatkan vaksin yang dijamin sahih dan selamat.

Vaksinasi adalah proses pemberian antigen dalam bentuk mikroorganisma hidup, dilemahkan atau mati, atau bahagiannya yang telah diproses sedemikian rupa sehingga dapat menimbulkan kekebalan dalam tubuh penerima vaksin. Vaksin diberikan dengan tujuan untuk merangsang pembentukan imuniti aktif terhadap penyakit tertentu.

 

Apa apa yang dimaksudkan dengan Vaksin Palsu?

Vaksin palsu adalah sediaan yang diberi label dengan vaksin yang tidak mengandungi antigen, sehingga tidak merangsang pembentukan imuniti aktif, dan menjadikannya tidak berguna. Keaslian vaksin dapat ditentukan setelah menjalani pemeriksaan makmal oleh BPOM. Dari hasil pemeriksaan, vaksin palsu umumnya mengandungi bahan berikut:

 • Cecair infusi.

  Terdapat beberapa jenis cecair IV, tetapi yang paling biasa adalah larutan gula dan elektrolit.

 • Pelarut vaksin.

  Pelarut biasanya adalah larutan garam fisiologi atau suntikan aqua pro selamat untuk diserap oleh badan.

 • Antibiotik Gentamicin.

  Di Indonesia, antibiotik untuk mengobati jangkitan ini tersedia dalam bentuk cairan, tetes mata, tetes telinga, hingga obat topikal.

Hasil penyelidikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM), Biofarma, Kementerian Kesihatan, dan agensi-agensi yang berkaitan menyatakan bahawa kesan sampingan vaksin palsu disyaki kecil. Kerana diberikan cair, jika gentamicin diberikan dalam vaksin, dos yang masuk ke dalam tubuh akan cukup rendah. Sebagai tambahan, paket vaksin lebih kecil (maksimum 0,5 ml) daripada paket gentamicin (2 ml mengandungi 80 mg). Oleh itu, jumlah maksimum gentamicin yang masuk ke dalam badan dikira sekitar 20 mg.

Setelah mencapai aliran darah dalam tahap yang lebih kecil, ubat ini kemudiannya dikeluarkan melalui buah pinggang. Berdasarkan logik ini, kesan gentamicin jangka panjang boleh dikatakan sangat kecil. Kesan sampingan dalam bentuk buah pinggang dan masalah pendengaran hanya boleh berlaku jika gentamicin diberikan lebih dari sekali atau dalam dos yang tinggi.

Di samping itu, jangkitan atau reaksi alergi adalah risiko jangka pendek yang mungkin berlaku kerana menyuntikkan vaksin palsu yang mengandungi cairan intravena. Secara umum, kemunculan reaksi alergi atau jangkitan yang boleh berlaku akan dilihat dalam masa tiga hari setelah suntikan dibuat. Jangkitan akibat vaksin palsu dianggap disebabkan oleh proses pembuatan vaksin yang tidak memenuhi standard pensterilan.

Mendapatkan Vaksin Asli yang Dijamin Selamat

Menurut laporan Kementerian Kesehatan yang dilaporkan oleh Bio Farma, peredaran vaksin palsu diduga tidak lebih dari 1 persen di wilayah Jakarta, Jawa Barat dan Banten. Selanjutnya, jenis vaksin yang dipalsukan adalah dari kumpulan vaksin yang diimport dengan harga tinggi, dari syarikat farmaseutikal seperti GSK (Glaxo Smith Kline) dan Sanofi Pasteur, iaitu Engerix-B sebagai vaksin hepatitis B, Pediacel sebagai gabungan Pertussis, Difteria , Tetanus, Hib, dan IPV (vaksin polio yang mengandung virus Polio mati), serta vaksin Havrix 720 sebagai vaksin hepatitis A. Sementara itu, jenis vaksin dari Bio Farma telah digunakan untuk penyusunan ke dalam paket vaksin palsu, seperti campak dan hepatitis Vaksin B.

Hospital dan pusat kesihatan kerajaan secara amnya menyediakan vaksin percuma. Vaksin percuma ini diperoleh daripada pengeluar rasmi yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan. Oleh itu, untuk mendapatkan vaksin yang asli, anda boleh pergi ke kemudahan perkhidmatan kesihatan kerajaan, seperti puskesmas, posyandu, atau rumah sakit kerajaan. Kementerian Kesihatan menjamin bahawa vaksin yang diedarkan melalui saluran pemerintah adalah asli dan selamat.

Berikut adalah perkara paling kecil yang boleh anda lakukan untuk melindungi anak anda daripada vaksin palsu:

 • Tanya doktor yang akan memberikan imunisasi untuk memeriksa tarikh luput vaksin, bekas dan meterai vaksin, label vaksin, penanda suhu, dan bentuk fizikal vaksin. Memeriksa bentuk fizikal vaksin dapat dilihat dari adanya atau tidak adanya endapan, warna, dan kejelasan. Permit pengedaran vaksin asli atau palsu boleh diperiksa di laman web BPOM.
 • Perhatikan reaksi badan kanak-kanak setelah menerima vaksin. Segera berjumpa doktor sekiranya ada perkara yang membimbangkan.
 • Laporkan sebarang perkara yang mencurigakan kepada BPOM melalui Halo BPOM 1500533 atau kepada Kementerian Kesihatan di (kod tempatan) 1500567.

Sekiranya anak anda telah menerima vaksin palsu, pastikan dia didaftarkan dan disahkan oleh pasukan petugas pengendalian vaksin palsu. Anak-anak yang telah didaftarkan dan disahkan dapat berpartisipasi dalam imunisasi semula wajib di lokasi layanan kesihatan rujukan dari Kantor Kesehatan, bekerjasama dengan Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI). Vaksinasi ini dapat dilakukan secara percuma di kemudahan kesihatan kerajaan.

Imunisasi semula harus diberikan menggunakan jenis vaksin yang sama atau setara yang diberikan oleh kerajaan. Ini tentu saja dilakukan sekiranya ibu bapa bersetuju, setelah mendapat penjelasan yang lengkap.