Keluarga

Punca Penyebaran Jantung Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Semasa anda hamil, badan anda mengalami banyak perubahan. Salah satunya adalah degupan jantung yang lebih cepat daripada biasa. Palpitasi jantung semasa kehamilan dianggap normal dan umumnya tidak berbahaya.

Biasanya, aduan berdebar-debar jantung akan hilang setelah ibu melahirkan. Dengan kata lain, selagi berdebar-debar jantung semasa kehamilan tidak disertai oleh gejala yang teruk dan bukan akibat keadaan yang serius, doktor anda mungkin tidak akan mengesyorkan rawatan.

Denyutan jantung Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, jumlah darah anda akan meningkat sekitar 40 peratus. Ini berlaku sehingga janin di dalam perut mendapat bekalan darah yang diperlukan untuk membantu mereka tumbuh, berkembang, dan mendapatkan oksigen.

Pada trimester kedua kehamilan, saluran darah di badan anda mula melebar. Ini menyebabkan tekanan darah anda turun sedikit. Semasa pada trimester kehamilan ketiga, kira-kira 20 peratus darah di badan ibu akan mengalir ke rahim.

Peningkatan jumlah darah dan perubahan saluran darah ini menjadikan jantung harus bekerja lebih keras dan lebih cepat untuk mengedarkan darah. Akibatnya, degupan jantung meningkat sekitar 10 hingga 20 denyutan seminit.

Di samping itu, berdebar-debar semasa kehamilan juga dapat disebabkan oleh tekanan, kegelisahan, pengambilan makanan atau minuman yang mengandung kafein, pengambilan pil sejuk dan alergi yang mengandung pseudoephedrine, sejarah masalah jantung semasa kehamilan sebelumnya, sejarah masalah jantung sebelum kehamilan, atau anemia.

Kadang-kadang, berdebar-debar semasa kehamilan boleh menjadi gejala tiroid yang terlalu aktif, terutama jika anda pernah mengalami gejala gangguan tiroid sebelumnya. Walaupun sangat jarang berlaku, berdebar-debar ketika mengandung disertai sesak nafas boleh menjadi tanda aritmia jantung, yang merupakan kelainan pada irama jantung.

Tindakan Yang Betul untuk Menumbuk Jantung Semasa Kehamilan

Jangan panik jika anda mengalami berdebar-debar jantung semasa mengandung, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan:

  • Rehat banyak dan elakkan aktiviti fizikal yang berat.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Elakkan asap rokok, serta pengambilan alkohol, kafein dan ubat-ubatan yang tidak seperti yang disyorkan oleh doktor
  • Pantau kenaikan berat badan semasa mengandung, kerana berat badan yang terlalu banyak semasa mengandung memberi tekanan atau tekanan tambahan pada jantung.
  • Kunjungilah pakar obstetrik secara berkala semasa mengandung untuk memeriksa kesihatan ibu dan janin
  • Ambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda, jika disyorkan.

Namun, jika berdebar-debar jantung yang dialami oleh ibu disertai sesak nafas, nadi tidak teratur, sakit dada, pening, lemah, atau batuk pada waktu malam, segera berjumpa doktor atau unit kecemasan di hospital terdekat.

di taja oleh: