Kesihatan

Nystagmus - Gejala, sebab dan rawatan

Nystagmus adalah keadaan di mana bola mata bergerak dengan cepat dan tidak terkawal. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan penglihatan seperti penglihatan kabur atau tidak fokus.

Gejala Nystagmus

Simptom khas nystagmus adalah pergerakan mata yang cepat dan tidak terkawal. Secara umum, mata bergerak secara mendatar (sisi ke sisi), tetapi mata juga dapat bergerak secara menegak (atas-bawah) atau berpusing (berputar). Ini membuat pesakit sering mengarahkan kepalanya ke posisi tertentu, sehingga penglihatan tetap fokus.

Nystagmus biasanya berlaku pada kedua mata, tetapi ia juga boleh berlaku hanya pada satu mata. Kelajuan mata ketika berpusing juga berbeza pada setiap pesakit. Sejumlah gejala lain yang dapat dialami oleh penghidap nystagmus adalah:

 • Gangguan visual
 • Gangguan keseimbangan
 • Mata sensitif terhadap cahaya
 • Rasakan tempat di mana anda berdiri gemetar
 • Sukar dilihat dalam gelap
 • Pening.

Punca Nystagmus

Nystagmus berlaku apabila bahagian otak atau telinga dalam (labirin) yang mengatur pergerakan mata tidak berfungsi dengan normal. Secara umum, nystagmus terbahagi kepada dua kategori, iaitu:

Sindrom nystagmus bayi (INS)

INS adalah nystagmus yang berlaku kerana faktor keturunan. Secara amnya, INS berlaku pada 6 minggu pertama hingga 3 bulan selepas kelahiran. INS biasanya ringan dan tidak berkembang menjadi teruk. Oleh itu, ibu bapa kanak-kanak dengan INS biasanya tidak menyedari keadaan ini. Dalam kes yang jarang berlaku, INS boleh disebabkan oleh penyakit keturunan pada mata, misalnya hipoplasia saraf optik atau perkembangan saraf optik yang tidak lengkap, dan aniridia (ketiadaan iris di mata).

Memperolehi nystagmus

Memperolehi nystagmus Nystagmus disebabkan oleh gangguan labirin. Terdapat sebilangan keadaan yang berpotensi menyebabkannya memperoleh nystagmus, itu dia:

- Kecederaan pada kepala

- Pengambilan alkohol yang berlebihan

- Penyakit telinga dalam, contohnya penyakit Meniere

- Penyakit mata, seperti katarak dan strabismus

- Penyakit otak, misalnya sklerosis berbilang, tumor otak, atau strok.

- Kekurangan vitamin B12

- Hypomagnesemia atau kekurangan magnesium dalam darah

- Kesan sampingan ubat fenitoin.

Diagnosis Nystagmus

Doktor boleh mengesyaki pesakit menghidap nystagmus, jika terdapat sejumlah gejala yang telah dijelaskan sebelumnya. Tetapi yang pasti, doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal.

Pemeriksaan fizikal dilakukan dengan meminta pesakit berpusing selama 30 saat. Setelah berhenti berputar, pesakit akan diminta untuk menatap objek. Pada pesakit dengan nystagmus, mata akan bergerak perlahan ke satu arah, kemudian bergerak dengan cepat ke arah yang berlawanan.

Sekiranya perlu, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan, seperti:

 • Elektro-oculografi. Ujian ini mengukur pergerakan mata menggunakan elektrod.
 • Ujian darah. Ujian darah dilakukan untuk memeriksa sama ada pesakit kekurangan vitamin B12.
 • Ujian pengimejan. Doktor akan berlari Imbasan CT atau MRI kepala, untuk melihat apakah nystagmus pesakit disebabkan oleh kelainan pada struktur otak.

Rawatan Nystagmus

Kaedah rawatan bergantung pada jenis nystagmus yang dialami. Ke sindrom nystagmus bayi, tidak boleh dirawat. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, doktor mungkin mencadangkan prosedur tenotomi untuk mengubah kedudukan otot yang mengawal pergerakan mata. Walaupun tidak dapat mengubati nystagmus sepenuhnya, prosedur ini dapat mengurangkan tahap kecondongan kepala yang diperlukan bagi pesakit untuk meningkatkan penglihatan.

Bagi penghidap memperoleh nystagmusRawatan yang diberikan bergantung kepada penyebabnya. Sebilangan kaedah biasanya digunakan memperoleh nystagmus adalah:

 • Penggantian ubat yang dimakan
 • Memenuhi pengambilan vitamin dalam badan
 • Pentadbiran titisan mata sekiranya berlaku jangkitan
 • Antibiotik untuk jangkitan telinga dalam
 • Cermin mata dengan lensa prisma
 • Pembedahan otak untuk merawat gangguan sistem saraf pusat
 • Suntik toksin botulinum (Botox) dalam gangguan penglihatan yang disebabkan oleh pergerakan mata yang tidak normal.