Kehidupan yang sihat

Pizza Sihat, Penyelesaiannya agar Anda Tidak Rasa Bersalah Ketika Diet

Sebilangan orang berpendapat itu makan pizza adalah dosa besar kerana kalorimiliknyacukup tinggi. Adakah Kamu juga rasa begitu? Jangan berkecil hati dulu. Ttidak semua pizza harus dielakkan, termasuk ketika berdiet, kerana ada cara pengambilan pizza sihat yang boleh anda memohon.

Pizza yang sering dijual di restoran makanan segera biasanya mempunyai kadar lemak, garam, dan kalori yang tinggi. Inilah sebab mengapa pizza dikelaskan sebagai jenis makanan yang tidak sihat, terutamanya jika anda sering memakannya dalam jumlah yang banyak.

Bahaya Makan Selalunya Piza

Secara amnya, makanan dikelaskan sebagai makanan ringan Ini tidak sihat kerana banyak sebab, termasuk:

Mengandungi banyak garam

Sebilangan besar pizza yang dijual di restoran makanan segera mempunyai kandungan garam yang tinggi, jadi pengambilannya dapat meningkatkan risiko hipertensi atau tekanan darah tinggi.

Sekiranya tekanan darah terus tinggi dan tidak terkawal, lama-kelamaan ini dapat meningkatkan risiko terkena penyakit, seperti penyakit kardiovaskular dan penyakit buah pinggang.

Kandungan lemak tinggi

Kandungan lemak tinggi dalam pizza dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Seiring waktu, simpanan lemak dalam darah dapat menyumbat saluran darah, menyebabkan penyakit, seperti hipertensi, penyakit jantung, dan strok.

Berkalori tinggi

Jumlah kalori dalam pizza bergantung pada kepelbagaian dan saiz pizza itu sendiri. Pizza dengan topping Keju yang menjadi kegemaran ramai orang, misalnya, mengandungi kalori yang cukup tinggi, iaitu sekitar 285 kalori setiap keping. Sekiranya anda menambah daging yang diproses dan pelbagai sos, jumlah kalori akan meningkat.

Kebiasaan makan makanan berkalori tinggi tidak baik untuk kesihatan kerana boleh menyebabkan kegemukan, terutama jika anda jarang bersenam.

Berat badan yang berlebihan dan tidak terkawal dari masa ke masa dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes, darah tinggi, barah, penyakit jantung, dan sebagainya osteoartritis.

Petua Makan Pizza Sihat

Supaya anda dapat menikmati selera makan pizza tanpa rasa bersalah, ikuti petua makan pizza yang sihat ini:

1. Pilih pizza Itali

Pizza Itali sebenar berbeza dengan pizza yang umumnya dijual di restoran makanan segera. Jenis pizza ini lebih nipis, rangup, dan kurang berminyak.

Pizza Itali juga umumnya dilengkapi dengan irisan tomato panggang, keju, bawang, bawang putih, bayam, dan minyak zaitun. Dengan makan pizza gaya Itali, anda akan mendapat pengambilan antioksidan dan serat yang baik.

2. Gunakan topping sihat

Apabila anda ingin membeli pizza, anda harus memilih pizza dengan topping yang sihat, seperti cendawan, lada, bawang, zaitun, bayam, kemangi, atau jenis sayur-sayuran lain. Sekiranya anda mahu topping daging, kurangkan jumlahnya separuh atau pilih saiz pizza yang lebih kecil.

3. Pesan lauk pizza

Kadang-kadang kita mungkin ingin membuat kesilapan semasa kita disajikan sebungkus pizza. Makan hanya satu keping pizza tidak mencukupi, jadi kami terus mahu mengambilnya berulang kali. Bukan itu sahaja, pelbagai menu tambahan selain pizza, seperti kepak ayam atau kentang goreng, juga boleh menggoda.

Namun, untuk lebih sihat, anda harus memilih lauk pizza yang mengenyangkan dan sihat, seperti salad sayur atau buah.

4. Gunakan tisu untuk menyerap lemak pada pizza

Sebelum makan pizza, anda boleh mengambil tisu bersih dan kemudian melekatkannya di permukaan pizza. Teknik ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan lemak dan kalori pada pizza.

5. Elakkan mengambil minuman ringan

Sekiranya anda gemar makan pizza disertai dengan minuman ringan, mulai sekarang, gantilah dengan air biasa atau jus buah sebenar. Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan.

Rasa bersalah kerana makan pizza atau makanan ringan semasa anda menjalani diet sebenarnya keseronokan bersalah yang boleh dilakukan, selagi anda dapat mengawal selera makan anda. Bukan hanya dengan pelbagai petua di atas, anda juga perlu melakukan senaman secara berkala untuk membakar kalori yang diperoleh melalui pizza.

Mungkin tidak semua restoran dapat menyediakan pizza dengan ramuan atau topping yang lebih sihat. Oleh itu, ada baiknya anda mencuba membuat pizza anda sendiri di rumah sekali sekala. Dengan membuat sendiri, anda boleh menggunakan bahan-bahan segar dan isi yang lebih sihat sesuai dengan selera anda.

Untuk mengetahui lebih banyak petua untuk membuat pizza yang sihat atau menentukan jenis makanan lain yang sesuai dengan keperluan pemakanan anda, anda boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan.