Kesihatan

Triclosan - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Triclosan adalah ramuan yang sering dijumpai dalam pelbagai produk kebersihan, seperti sabun atau ubat gigi. Triclosan adalah antiseptik yang boleh membunuh mikroorganisma, seperti kulat atau bakteria.

Triclosan berfungsi dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Triclosan yang terkandung dalam ubat gigi telah dikaji untuk mencegah radang gusi. Walau bagaimanapun, penggunaan bahan ini sebagai campuran dalam sabun tidak diharapkan dapat memberi manfaat tambahan.

Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa triclosan dapat menyebabkan gangguan hormon. Selain itu, penggunaan bahan ini dalam sabun dan produk pembersih juga disyaki dapat meningkatkan risiko ketahanan bakteria. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Tanda dagangan Triclosan: Verile, Hi-Derm, Skinnova, Red-A, Pro AC, Pure Wash

Apa itu Triclosan

kumpulanUbat percuma
Kategoriantiseptik
ManfaatEjen antiseptik yang digunakan dalam ubat gigi atau sabun
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Triclosan untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada triclosan diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatGel, sabun, krim, cecair

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Triclosan

Triclosan tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan triclosan:

  • Jangan gunakan triclosan jika anda alah kepada bahan ini.
  • Jangan gunakan triclosan pada mata, kulit yang patah, atau kulit yang retak. Bilas segera dengan air bersih jika triclosan terkena bahagian tersebut.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan triclosan.

Dos dan Peraturan Penggunaan Triclosan

Triclosan dapat ditemukan sebagai ramuan dalam sabun, produk jerawat, atau ubat gigi. Tahap triclosan dalam produk ini pada amnya adalah sebanyak 2%.

Gunakan produk yang mengandungi triclosan mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda.

Kaedah Menggunakan Triclosan dengan betul

Baca arahan dan arahan penggunaan pada pembungkusan sebelum menggunakan produk yang mengandungi triclosan.

Triclosan hanya digunakan pada kulit. Jangan gunakan produk yang mengandungi triclosan di kawasan sekitar mata, kulit patah, atau kulit retak. Bilas segera dengan air bersih jika produk bersentuhan dengan kawasan ini.

Simpan produk yang mengandungi triclosan pada suhu bilik, di tempat kering, dan jauh dari sinar matahari langsung. Jauhkan produk dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Triclosan dengan Dadah Lain

Sehingga kini, tidak ada kesan interaksi triclosan yang diketahui ketika digunakan dengan ubat atau bahan lain. Agar selamat, beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan produk yang mengandungi triclosan dengan makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Triclosan

Kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan produk yang mengandung triclosan adalah keradangan pada kulit yang disebut dermatitis kontak. Berhenti menggunakan produk sekiranya kesan sampingan ini berlaku. Sekiranya kesan sampingan tidak bertambah baik atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi, seperti ruam gatal pada kulit atau kulit retak dan merah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found