Keluarga

KB Steril, Cara Mencegah Kehamilan Secara Kekal

Terdapat pelbagai cara untuk mencegah kehamilan, dan salah satunya adalah merancang keluarga yang steril. Perancangan keluarga jenis ini sesuai untuk pasangan yang tidak lagi mahu mempunyai anak kerana mereka kekal. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai spiral KB, lihat perbincangan berikut.

Perancangan atau pensterilan keluarga steril adalah kaedah yang paling berkesan untuk mencegah kehamilan secara kekal. Terdapat dua jenis perancang keluarga yang steril untuk dipilih oleh wanita, iaitu implan tiub (tidak beroperasi) dan ligasi tuba (pembedahan). Bagi lelaki, pensterilan boleh dilakukan melalui prosedur vasektomi.

Pelbagai Jenis Perancangan Keluarga Spiral untuk Lelaki dan Wanita

Berikut ini adalah penjelasan mengenai tiga jenis kawalan kelahiran spiral yang boleh anda pertimbangkan:

Implan tubal

Implan tubal adalah kaedah kontrasepsi tanpa pembedahan dan steril yang dilakukan dengan memasukkan dua logam kecil (Gamb. etekanan ) ke tiub fallopio melalui faraj dan serviks. Setiap tiub fallopi dipenuhi dengan logam.

Alat ini akan merengsakan lapisan dalam tiub fallopio dan meninggalkan bekas luka atau tisu parut. Parut ini dari masa ke masa boleh menutup tiub fallopi dan menghalang sperma masuk untuk menyuburkan telur.

Tiub fallopio boleh ditutup sepenuhnya 3 bulan selepas prosedur ini. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menggunakan bentuk kontrasepsi lain, seperti kondom atau pil kawalan kelahiran, semasa proses penebalan luka.

Menurut penyelidikan, keberkesanan implan tuba dalam mencegah kehamilan mencapai 99.8 peratus. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai kesan sampingan dalam bentuk mual, muntah, kekejangan, pening, pendarahan, atau pendarahan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita dapat kembali ke aktiviti normal setelah menjalani prosedur ini.

Ligasi tiub

Ligasi tuba dilakukan melalui prosedur pembedahan, iaitu dengan mengikat tiub fallopio sehingga akan menyekat kemasukan sperma ke dalam tiub fallopio. Prosedur ini boleh menyebabkan kemandulan kekal.

Proses menutup tiub fallopio dilakukan dengan memasukkan gas ke dalam rongga perut sehingga mengembang. Seterusnya, doktor akan membuat sayatan kecil untuk mencapai tiub fallopio.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh doktor untuk menutup tiub fallopio, iaitu memotong dan mengikatnya, mengeluarkan bahagian tiub, atau menyekat tiub fallopi dengan alat perubatan.

Setelah menjalani prosedur ligasi tuba, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

  • Dapatkan rehat yang banyak selama beberapa hari atau sekurang-kurangnya satu hari, sebelum kembali ke aktiviti biasa. Aktiviti dapat berjalan normal kira-kira seminggu setelah prosedur selesai.
  • Elakkan mandi selepas pembedahan. Anda biasanya dibenarkan mandi 1 atau 2 hari selepas pembedahan. Elakkan juga menggosok atau menekan bahagian sayatan selama seminggu.
  • Elakkan hubungan seksual sebentar sehingga luka mula sembuh dan anda mula merasa selesa. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu kerana tempoh pemulihan selepas operasi berbeza-beza dari orang ke orang.

Di samping itu, vagina mungkin berdarah sedikit dan perut mungkin kelihatan bengkak dari gas yang digunakan untuk mengembang perut. Walau bagaimanapun, ini mungkin hilang sendiri selama sehari atau lebih.

Punggung atau bahu anda akan merasa sakit kerana gas di perut anda. Namun, ini boleh hilang setelah badan menyerap gas.

Vasektomi

Vasektomi adalah prosedur pembedahan untuk memotong atau mengikat saluran sperma untuk mencegah kehamilan. Prosedur ini bertujuan untuk menghentikan sperma memasuki air mani lelaki.

Ini bermaksud bahawa ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi, air mani tidak memiliki sperma di dalamnya dan proses persenyawaan telur tidak dapat terjadi.

Vasektomi hampir sepenuhnya berkesan untuk mencegah kehamilan. Namun, vasektomi tidak memberi kesan pada kehidupan seksual, seperti kemampuan untuk ereksi, ejakulasi, dan jumlah air mani.

Vasektomi juga tidak mempengaruhi pengeluaran hormon testosteron, hormon yang mengawal dorongan seks, kedalaman suara lelaki, pertumbuhan janggut, dan ciri-ciri maskulin lain.

Biasanya, memerlukan 2–4 bulan untuk air mani tidak mengandungi sperma. Oleh itu, doktor akan mengesyorkan penggunaan alat kontraseptif lain sebelum kesan kontrasepsi vasektomi optimum.

Perkara yApa yang perlu anda ketahui sebelum melakukan perancangan keluarga yang steril

Sebelum menjalani prosedur ini, adalah baik untuk mengetahui sisi positif dan negatif dari perancangan keluarga yang steril, iaitu:

Sisi positif

Selain berkesan dan kekal dalam mencegah kehamilan, kawalan kelahiran steril tidak mempengaruhi hormon anda. Kitaran haid dan keinginan seksual tidak dipengaruhi oleh perancangan keluarga yang steril. Anda juga boleh lebih santai dan bebas semasa melakukan hubungan seks kerana anda tidak perlu takut mengandung.

Bahagian negatif

Perancangan keluarga yang steril memang paling berkesan untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, peluang untuk hamil masih ada, walaupun jarang berlaku.

Kehamilan boleh berlaku apabila anda hamil semasa prosedur atau jika implan tuba tidak diletakkan dengan betul. Sekiranya kehamilan berlaku, risiko anda mengalami kehamilan ektopik akan lebih tinggi.

Penggunaan keluarga yang steril juga tidak menghalang anda daripada mendapat penyakit kelamin. Oleh itu, anda masih disarankan menggunakan kondom untuk mencegah penularan penyakit ini.

Ingat, kawalan kelahiran steril adalah kaedah untuk mencegah kehamilan yang kekal. Selepas prosedur ini, anda mungkin tidak lagi dapat melahirkan anak. Sebilangan wanita yang menjalani perancangan keluarga yang steril mungkin menyesalinya, kerana ada sesuatu yang membuat mereka ingin mempunyai lebih banyak anak.

Prosedur perancangan keluarga yang steril, terutama ligasi tuba, memang dapat dipulihkan seperti biasa. Namun, jangan menaruh harapan anda, kerana kadar kejayaan memiliki anak akan sangat rendah. Sementara itu, pembaikan tuba falopi tidak dapat dilakukan, jika anda mempunyai implan tuba.

Pertimbangkan dengan teliti sebelum anda menjalani perancangan keluarga yang steril. Bincangkan lagi dengan pasangan anda dan pastikan anda tidak lagi merancang untuk mempunyai anak di masa depan. Sekiranya anda keliru memilih pil perancang yang betul, anda boleh berjumpa pakar sakit puan.