Keluarga

Petua untuk mengurangkan kesakitan buruh tanpa suntikan

Kesakitan biasanya dialami oleh wanita hamil yang akan bersalin. Untuk mengurangkan kesakitan buruh yang muncul, ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan tanpa perlu menggunakan ubat, seperti ubat penahan sakit atau ubat bius dari doktor.

Kesakitan buruh yang dirasakan oleh setiap wanita hamil adalah berbeza. Kesakitan umumnya timbul kerana kontraksi rahim semakin kuat untuk membuka saluran kelahiran dan mengusir bayi. Kesakitan sebelum bersalin dapat dirasakan di perut, punggung, dan pangkal paha.

Cara Semula Jadi untuk Mengurangkan Kesakitan Tenaga Kerja

Terdapat cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesakitan buruh. Kaedahnya mudah dan anda boleh melamar diri sendiri atau meminta bantuan orang lain. Inilah caranya:

1. Beri urut

Urut di punggung bawah, telapak kaki, atau bahu semasa kontraksi, dapat mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Bukan hanya itu, urut juga dapat merangsang pengeluaran endorfin yang dapat mengurangkan kesakitan dan menjadikan badan lebih santai.

Mintalah pasangan anda untuk membantu mengurut badan anda untuk mengurangkan kesakitan yang timbul semasa bersalin.

2. Beri kompres hangat pada badan

Anda mungkin merasa gelisah, cemas, dan tegang sehingga bersalin. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya dapat memperburuk kesakitan. Untuk mengatasinya, anda boleh memberikan kompres hangat pada bahagian perut atau punggung.

Suhu yang hangat dapat mengendurkan otot yang tegang, yang dapat meringankan kesakitan bersalin. Anda boleh menggunakan tuala yang telah direndam dalam air suam, kemudian lekatkan selama beberapa minit pada bahagian badan yang terasa sakit.

3. Susun pernafasan

Kaedah ini boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit semasa kontraksi, serta meningkatkan tenaga sehingga anda lebih kuat bersalin.

Cara melakukannya cukup mudah, iaitu dengan menarik nafas panjang melalui hidung ketika pengecutan mula berlaku, kemudian menghembuskan nafas perlahan-lahan melalui mulut. Ulangi sehingga anda berasa lebih santai dan kontraksi mula mereda.

4. Pergerakan rutin

Sementara menunggu buruh tiba, cuba terus bergerak, misalnya dengan berjalan di sekitar tempat tidur. Di samping mengurangkan kesakitan buruh, kaedah ini juga dapat mempercepat pembukaan dan mendorong janin bergerak ke saluran kelahiran.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba pelbagai pergerakan lain untuk mengurangkan kesakitan buruh, seperti:

  • Berdiri atau bersandar di atas katil atau pasangan anda.
  • Gerakkan pinggul untuk mendorong bayi bergerak ke arah saluran kelahiran.
  • Duduk di kerusi atau di bola gimnastik hamil.
  • Berlutut di atas tikar dengan satu kaki diangkat dan letakkan kedua telapak tangan di atas tikar.
  • Ambil posisi duduk jika belakang anda sakit
  • Elakkan tidur di punggung kerana boleh membuat kontraksi lebih lama dan menyakitkan.

5. Minta suami atau orang terdekat untuk menemani anda

Kehadiran teman semasa bersalin dapat membuat anda lebih tenang dan selamat. Proses penghantaran akan lebih mudah dan cepat sekiranya anda ditemani oleh rakan yang terus memberikan sokongan. Anda boleh meminta pertolongan dari suami, ibu, atau saudara terdekat untuk menemani anda semasa melahirkan.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh mencuba kaedah lain untuk mengurangkan kesakitan pekerja yang timbul, seperti mendengar muzik atau melakukan meditasi.

Walaupun setiap proses kelahiran akan menyakitkan, anda tidak perlu takut atau bimbang. Anda boleh mencuba pelbagai cara di atas untuk mengurangkan kesakitan buruh yang muncul.

Walau bagaimanapun, jika kaedah di atas tidak berfungsi untuk mengurangkan kesakitan buruh, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan. Doktor anda mungkin dapat memberi anda ubat atau petua lain untuk mengurangkan kesakitan yang anda alami.

Perkara yang perlu anda ingat bukan hanya memusatkan perhatian pada kesakitan, tetapi fikirkan perkara positif, seperti pertemuan dengan bayi anda kemudian. Langkah ini cukup berkesan untuk menenangkan dan mengurangkan kesakitan buruh yang anda rasakan.